Quiz: kun jij de milieufeiten van de fabels onderscheiden?

Lisanne
Lisanne van Schaik
maandag 30 oktober 2017, Geschatte leestijd: 4min

Kost warm water 50 keer meer energie dan koud water? Is het zonde om werkende gloeilampen vervangen door nieuwe ledlampen? En kun je isoleren vergelijken met een spaarrente van 11%? Kun jij de fabels van de feiten onderscheiden? Solvari heeft 10 milieufeiten en -fabels voor je op een rij gezet.

1. Warm water kost 50 keer meer energie dan koud water


Warm water kost inderdaad 50 keer meer energie dan koud water. De meeste mensen in Nederland hebben een gasketel. Gas is een fossiele brandstof. Fossiele brandstoffen zorgen voor een stijging van de CO2-uitstoot, dus klimaatverandering. Wil je dit nu verminderen? Koop dan een waterbesparende douchekop en probeer maximaal 5 minuten per dag te douchen. Op deze manier bespaar je niet alleen op water maar ook op fossiele energie en, last but not least, je eigen energiekosten. Dit is dus een feit.


2. Het is nog te vroeg om nu zonnepanelen te kopen


De prijs van zonnepanelen in de afgelopen 10 jaar aanzienlijk lager geworden. Als je nu zonnepanelen koopt en de btw terugvraagt heeft de investering zelfs een rendement die vergelijkbaar is met 6% op een spaarrekening. De terugverdientijd is ongeveer acht jaar maar je profiteert wel direct van een dalende energierekening. Het is dus een fabel dat het nu nog te vroeg is om zonnepanelen te kopen.

Wist je trouwens dat je nu €800 terugkrijgt op 10 zonnepanelen? Dit kan door de btw op je investering terug te vragen aan de Belastingdienst. Op deze manier is je investering nog sneller terugverdiend en kan het besparen nog eerder beginnen. 


3. Isoleren kun je vergelijken met een spaarrente van 11%


Het isoleren van bijvoorbeeld je spouwmuur gebeurt van buitenaf zonder dat jij je huis uit hoeft. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur ongeveer €800 en bespaar je plusminus €200 per jaar op je energiekosten. Een simpel sommetje leert ons dan dat je in vier jaar de investering terugverdient. Vergeleken met een spaarrente is het rendement van je investering 11%. Voor dakisolatie geldt een rendement vergelijkbaar met 8% en voor vloerisolatie 7%. Je spaargeld investeren in je huis loont dus meer dan het te laten rusten op een bankrekening. Dus ja, het is een feit dat je isoleren kunt vergelijken met een spaarrente van 11%!


Daarnaast heeft Solvari op dit moment een leuke actie. Als je voor 1 november een bedrijf vindt via Solvari waarmee je in zee gaat en je getekende offerte opstuurt, maak je kans om €250 terug te winnen. Wil je meer lezen over deze actie? Lees dan de blogpost 'Win €250 korting op woningisolatie'.


4. Werkende gloeilampen vervangen door ledlampen is zonde


Het is niet milieubelastend om een werkende gloeilamp te vervangen door een zuinige ledlamp. Een ledlamp is 80% energiezuiniger dan een gloeilamp. De energie die het kost om een nieuwe ledlamp te produceren win je al binnen 300 branduren terug. De ledlamp is in de aanschafprijs wel wat duurder, maar daarentegen gaat de ledlamp 15.000 branduren mee waar een gloeilamp maar 1.000 uur brandt. Met een ledlamp doe je dus vijftien keer langer dan met een gloeilamp. En daarnaast bespaar je zoveel stroom dat je de aanschafkosten in twee tot drie jaar al hebt terugverdiend. Het is dus een fabel dat het zonde is om werkende gloeilampen te vervangen voor ledlampen.


5. 24 uur per dag een gelijke temperatuur in huis spaart energie


En dit is alweer fabel nummer drie. De hele nacht je huis op dezelfde temperatuur houden kost meer energie dan in de ochtend opnieuw de verwarming aanzetten. Wist je bijvoorbeeld dat als je ‘s nachts de thermostaat op 15 graden zet dit je al € 80,- per jaar oplevert? En als je overdag de verwarming een graadje lager zet, je €70 per jaar bespaart? Verwarm je alleen de ruimtes waar je bent en sluit je de tussendeuren, dan bespaar je gemiddeld €190 per jaar. Ben je helemaal niet thuis? Zet de thermostaat dan op 15 graden, dit bespaart je nog eens €130 per jaar. Wil je nu nog meer praktische tips om energie te besparen in jouw huis? Danny schreef er een blog over.


6. Alle kleding mag in de kledingcontainer, zelfs als het gescheurd of oud is


En nog een feit! Alle kleding mag in de kledingcontainer, ook als de kleding kapot of gescheurd is. Huishoudelijk textiel mag ook in de kledingcontainer want je gescheurde kleren of oude handdoeken zijn vaak nog goed te recyclen. Toch verdwijnt er jaarlijks in Nederland zo’n 169 miljoen kilo aan kleding via het restafval in de verbrandingsoven.


7. Het eten van kaas is beter voor het milieu dan het eten van vlees


Zoals we allemaal inmiddels wel weten is het minder eten van vlees goed voor het klimaat. Maar hoe zit dit met andere dierlijke producten zoals kaas? Kaas heeft een grotere klimaatimpact dan veel mensen denken. Kaas is melk en melk komt van koeien. Als koeien ergens goed in zijn, is het wel in het produceren van broeikasgassen. De CO2-uitstoot is soms hoger dan die van kip of varkensvlees. Dus dat het eten van kaas beter is voor het milieu dan het eten van vlees is fabel nummer vier.


8. Ondanks dat het eco-programma op wasmachines langer duurt, gebruikt het minder energie

Ondanks dat het eco-programma op wasmachines langer duurt dan een gemiddeld programma, gebruikt het toch minder energie. Dit programma wast namelijk op een iets lagere temperatuur en de langere duur compenseert die lagere temperatuur. De temperatuur heeft de grootste impact op het energieverbruik. Minder energieverbruik betekent natuurlijk ook lagere energiekosten. Zo wordt de was net zo schoon als met een ander programma. Het is dus een feit.


9. Het scheiden van afval heeft zin


Dit is - natuurlijk - een feit. Het is goedkoper om gescheiden afval te verwerken, 85% van het afval kan gerecycled worden en levert nieuwe grondstoffen op. Helaas zitten we slechts op dit moment slechts op 53%, dus afvalscheiding kan, en moet dus ook, beter!


10. Het vervangen van een werkende vriezer, koelkast of wasdroger is zonde

Koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Het is dus juist beter voor het milieu om dit soort oude apparaten te vervangen door moderne, zuinige exemplaren. De energie die je dan bespaart weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast of wasdroger. Een A+++-koelkast of -vriezer is al twee keer zo zuinig als eentje met label A+. Een wasdroger met minimaal label A++ is in aanschaf wel duurder, maar via je energierekening verdien je dit zo terug. Wasmachines, afwasmachines en magnetrons kan je daarentegen wél het beste zo lang mogelijk gebruiken.


Wil je meer weten over het milieu en hoe jij geld en energie kan besparen?

Dat Solvari je helpt met het vinden van de juiste specialisten en mogelijkheden om te besparen, is natuurlijk een feit. Door het ontwikkelen van een bespaaradvies weet jij in een paar klikken hoe en waar je precies kunt besparen. Benieuwd naar deze bespaarcalculator? Lees dan ook de blogpost 'Bespaaradvies: in een paar klikken weet jij wat je kan besparen'.

En, hoeveel antwoorden heb je goed? Laat het in een reactie op deze Facebookpost weten!