Schilderijen, een persoonlijke twist aan je huiskamer

Solvari
Solvari Blog
dinsdag 03 juli 2018, Geschatte leestijd: 2min

Heb je een nieuwe woning en weet je niet hoe je hem in moet richten? Of wil je een kleine twist geven aan je huidige woonkamer? Dit kan natuurlijk met nieuwe meubels of zelfs met een hele verbouwing. Of met leuke plantjes, kussens, kleedjes en vaasjes. Maar het kan ook met een schilderij. Lees hieronder hoe je een schilderij kiest dat bij jou en je huis past.

Om een persoonlijke touch te geven aan je huiskamer is het natuurlijk belangrijk dat deze touch ook bij jou past. Denk na over wat jij mooi vindt en wat je graag in je huis op zou willen hangen. Een enkele keer heb je geluk en is het liefde op het eerste gezicht. Maar misschien heb je nog helemaal geen idee van wat je wil. Ga eens naar een museum of een plaatselijke galerij, stel vragen en ga op onderzoek uit. Door veel verschillende dingen te bekijken kom je erachter wat bij jou past en waar je graag iedere dag van zou willen genieten.

Een schilderij dat past bij je interieur en budget

Nu je weet wat jij wil is het tijd om te kijken naar wat binnen je interieur en budget past. Zoals je vast wel weet zijn veel bekende kunstwerken erg kostbaar, maar er is van alles op internet of rommelmarkten te vinden voor een schappelijke prijs. Er is in vrijwel iedere prijsklasse een werk te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een posterafdruk van een schilderij. Je zou ook op zoek kunnen gaan naar een olieverfschilderij. Deze techniek straalt luxe uit en gaat lang mee, maar hoeft niet duur te zijn.

Daarnaast is je huidige interieur ook een factor. Heb je bijvoorbeeld een bepaald kleurschema of is er een materiaal wat veel terugkomt in je huiskamer? Wil je dit ook terug laten komen in het schilderij? Je kunt ervoor kiezen om een werk op te hangen wat aansluit bij je inrichting, maar je kunt ook op zoek gaan naar een contrasterend werk. In een druk interieur is het bijvoorbeeld rustgevend om een simpel schilderij op te hangen. In een minimalistisch interieur springt een expressionistisch werk er extra uit.

En de details?

Wanneer je hebt beslist wat het ongeveer moet worden, kun je gaan nadenken over de details. De materiaalkeuze zoals een poster, een doek of iets anders is van belang met opzicht op je budget, maar ook voor de uiteindelijke uitstraling van je interieur. Daarnaast is de kleur, de stijl en het formaat ook niet onbelangrijk. Dit hangt ook weer samen met de stijl en de praktische aspecten van je interieur. Een tip is om het formaat van het werk te baseren op de ruimte. Zo lijkt een hoge muur hoger met een lang schilderij en kleine schilderijtjes passen goed in kleinere ruimtes. Daarnaast lenen grote werken zich goed voor natuuraanzichten, afbeeldingen van steden of een uitvergroot detail van bijvoorbeeld een lichaamsdeel of een bloem of plant.

Er zijn veel verschillende kunststromingen en schilderstijlen. De Hollandse meesters blonken uit in het schilderen van materialen en donker-licht contrasten. Zo’n werk past mooi in een landelijk interieur en geeft een warme en luxueuze uitstraling. Moderne schilderijen, zoals abstracte schilderijen en popart zijn vaak kleurrijk en voegen humor toe aan je woning. Zo zijn er meer stijlen die hand in hand gaan. Maar laat je niet tegenhouden om een werk te kiezen wat op het eerste gezicht niet bij je inrichting past: een onverwachte combinatie kan vaak extra veel toevoegen.

Een heuse toevoeging aan je huis

Zo zie je maar, een kale muur is ook maar kaal. Een schilderij voegt daarentegen veel toe aan het interieur en kan daarnaast emoties opwekken, herinneringen oproepen en een persoonlijkheid toevoegen aan je huiskamer. Er is, zoals je inmiddels weet, een heleboel keus als het op schilderijen aankomt. Zo lang je een keus maakt waar jij het mee eens bent, is het de juiste!

In samenwerking met My New ArtGerelateerde artikelen