Subsidie voor isolatie: dit is wat je moet weten over de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Maud
Maud Timmers
vrijdag 22 mei 2020, Geschatte leestijd: 2min

Plannen om de vloer, spouwmuren of het dak van jouw woning of pand te laten isoleren? Een slimme keuze! Met woningisolatie profiteer je namelijk van veel voordelen. Goed om te weten: als je minimaal 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kun je nóg meer besparen! Met de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) kun je tot wel 20% terugkrijgen. Benieuwd naar de voorwaarden? Lees dan verder.

Je moet minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren

Om in aanmerking te kunnen komen voor de SEEH subsidie, dien je minimaal 2 isolatiemaatregelen te laten uitvoeren. Dit gaat om maatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, bodemisolatie of het plaatsen van HR++ glas of triple glas.

Je komt niet in aanmerking als verhuurder, voor nieuwbouw, aanbouw of zelf uitgevoerde isolatiemaatregelen

Ben je verhuurder van de woning? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor de subsidie. Je dient namelijk eigenaar én bewoner van de woning te zijn. Als je woning een VvE heeft, kun je natuurlijk wel kijken wat de mogelijkheden zijn voor VvE-subsidies.

In het geval van een woning die gebouwd wordt of een aanbouw kun je geen vergoeding krijgen. Bovendien kom je enkel in aanmerking voor de SEEH subsidie als je de isolatiemaatregelen laat uitvoeren door een erkende specialist.

Wacht niet te lang: het subsidiepotje is naar verwachting snel op

Let op! De subsidiepot kan snel leeg zijn. Volgens de laatste peiling van april 2020 is er nog ongeveer 76 miljoen euro beschikbaar, waarvan er al 20 miljoen aan aanvragen openstaat. Bovendien loopt de subsidie tot en met 31 december 2020. Wees er dus snel bij!

Meer informatie over isolatie

Je ontvangt de subsidie naderhand

Je kunt de subsidie energiebesparing eigen huis enkel aanvragen als de isolerende maatregel reeds is uitgevoerd. Dit betekent dat je budget voldoende moet zijn om het volledige bedrag te betalen aan de specialist. Na het doen van de aanvraag krijg je uiterlijk binnen 13 weken bericht of de aanvraag is goedgekeurd.

Het geldt alleen voor isolatiemaatregelen uitgevoerd na 15 augustus 2019

Je kunt de aanvraag indienen voor maatregelen die op of na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. Heb je jouw woning of pand eerder dan die datum geïsoleerd? Dan krijg je helaas geen vergoeding.

De isolatiemaatregelen moeten voldoen aan de vereiste isolatiewaarden

Als je een isolatiemaatregel laat uitvoeren, bijvoorbeeld spouw-, dak-, of vloerisolatie, kun je kiezen voor verschillende kwaliteiten. De kwaliteit van het materiaal wordt uitgedrukt in een Rd-waarde en is van belang om in aanmerking te kunnen komen voor de SEEH subsidie. De gewenste normen van het RVO kun je hier terugvinden.

Er geldt een minimaal aantal vierkante meters dat je moet laten isoleren

Ook geldt er voor elk product een minimaal aantal vierkante meters dat je moet laten isoleren. Dit verschilt per woningtype en is bovendien afhankelijk van het soort isolatie. De eisen kun je hier terugvinden.

Je kunt de SEEH subsidie voor jouw woning maar één keer ontvangen

Je kunt de subsidie energiebesparing eigen huis slechts één keer aanvragen. Wil je meer dan 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Dan kun je de subsidie het beste in één keer voor alle maatregelen aanvragen.

Heb jij of de vorige eigenaar van de woning al een keer subsidie aangevraagd voor de woning? Dan kun je helaas geen vergoeding meer krijgen.

Dit zijn de gemiddelde vergoedingen per vierkante meter

Voor spouwmuurisolatie ontvang je gemiddeld €5 vergoeding per m2. Voor vloerisolatie bedraagt dit €7 en voor dakisolatie zelfs €20 per m2!

Wil jij jouw woning extra energiezuinig of zelfs energieneutraal maken? Je kunt €4000 extra aan subsidie ontvangen als je alle isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Je kiest dan voor hoge isolatiewaarden en neemt daarbij ook isolerende kozijnen, deuren, een ventilatiesysteem (balansventilatie met wtw of CO2-gestuurd) en zorgt voor een goede kierdichtheid. Meer informatie over het pakket vind je op de website van het RVO.

Zo vraag je de subsidie aan!

De subsidie energiebesparing eigen huis vraag je aan op de website van het RVO.nl. Let goed op alle subsidievoorwaarden en check de aanvraagprocedure.

Voor welke isolatiemaatregelen ga jij?