Tien tips om eenvoudig stroom te besparen

Danny
Danny Bijl
woensdag 21 maart 2018, Geschatte leestijd: 1min

Een keer lekker uit eten, wat spaargeld opzij zetten of de woning eens opnieuw inrichten. Het is altijd fijn om wat extra geld aan de kant te kunnen zetten voor andere zaken. De vaste lasten zijn de grootste kostenpost in vele huishoudens. De energierekening voert hier naast huur en hypotheek vaak de boventoon. Met deze tien tips kun je eenvoudig op stroom besparen en aan het einde van de maand wat meer geld overhouden.

1. Overstappen
Hoe je het ook wendt of keert, het kan af en toe beter zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Want ook al zit je nu al 10 jaar bij de huidige aanbieder, een andere aanbieder kan je wellicht een beter tarief voor stroom aanbieden.

2. Led-verlichting
Een tweede manier om eenvoudig stroom te besparen is het gebruikmaken van led-verlichting. Deze duurzame vorm van verlichting is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een stuk effectiever. Daarbij kun je al snel tientallen euro’s op de energierekening besparen, wanneer je hele woning op led-verlichting verlicht.

3. Wassen
Ook het wassen kan een stuk goedkoper. Door op 30 graden te wassen ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je op 60 graden of warmer wast. Koud wassen kost de machine een stuk minder energie dan warm wassen.

4. Natuurlijk drogen
Laat de droger wat vaker uit en droog je was natuurlijk aan een waslijn of droogrek. Dit bespaart tientallen euro’s per jaar.

5. Koelkast
Vervang je oude koelkast door een nieuwe variant. De moderne koelkasten gebruiken een stuk minder energie dan de oudere modellen.

6. Witgoed
Hetzelfde geldt voor ander witgoed in de woning. Hoe nieuwer het product, hoe efficiënter het energieverbruik. Een eenmalige investering die in totaal wel honderden euro per jaar kan schelen.

7. TV
Televisie aan vervanging toe? Kies voor een led-televisie in plaats van een LCD- of plasmatoestel. Een led-televisie verbruikt bijna de helft minder stroom. Niet alleen een manier om duurzamer te leven, maar je bespaart ook op je energierekening.

8. Uitzetten
Zet apparatuur uit wanneer je ze niet gebruikt. Zo verbruiken ze ook niet onopgemerkt energie.

9. Vriezer
Ontdooi je vriezer regelmatig. Dit zorgt ervoor dat de vriezer optimaal werkt en geen overbodige en onnodige energie verbruikt. Zet de vriesstand op -18 graden Celsius; lager hoeft de temperatuur niet te zijn.

10. Koffie zetten
De warmhoudplaat van een koffiezetapparaat verbruikt flink wat energie. Schenk je koffie (en eventueel thee) dus na het zetten over in een thermoskan. Zo blijft de koffie lekker warm en verbruik je geen onnodige energie.

Dit is een samenwerking met Nuon.