Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Wesley
Wesley Goes
dinsdag 28 maart 2017, Geschatte leestijd: 4min

Het zonnetje begint gelukkig weer vaker te schijnen, wat betekent dat het voorjaar weer voor de deur staat! Tijd om open te doen en jezelf en je huis helemaal klaar te maken voor de lente en de zomer. In deze blogpost lees je de do’s en don’ts voor de grote voorjaarsschoonmaak.

Wat is een voorjaarsschoonmaak?

De vogels fluiten weer en de bomen worden weer groen. Dit is de wake-up call om uit je winterslaap te komen en de handen uit de mouwen te steken. De voorjaarsschoonmaak is nodig om je weer helemaal fris en opgewekt te laten voelen. De energie die de winter uit je lijkt te trekken moet je zien te terug te winnen. Om te beginnen doe je dat door je hele huis een grondige schoonmaakbeurt te geven. Daar waar je in de sombere winterdagen dacht: ‘’Dat komt wel een keer’’, is het nu tijd voor actie.

Waarom een voorjaarsschoonmaak?

De voorjaarsschoonmaak is meer dan alleen bezigheidstherapie. Het zorgt ervoor dat wanneer de zon straks echt goed gaat schijnen, jouw huis straalt. En er kleven meer voordelen aan de voorjaarsschoonmaak! Wij zijn namelijk niet de enige die juichen bij het zien van de zon; de oplopende temperatuur is van levensbelang voor tal van insecten en ongedierte. Deze kleine figuren houden net zoveel van de zomer als wij en zullen ons veelvuldig voorzien van een onaangekondigd bezoek. Hierbij is het dus essentieel om een opgeruimde woning en tuin te hebben om ze zo min mogelijk te helpen bij het vinden van een schuilplaats.

Wat moet er allemaal gebeuren bij zo’n voorjaarsschoonmaak?

De voorjaarsschoonmaak kan je zo uitgebreid maken als je zelf wil. Het beste is om het huis van top tot teen onder handen te nemen natuurlijk. Hieronder staan een aantal belangrijke onderdelen om je huis te laten stralen opgesomd.

Maak je badkamer klaar voor het voorjaar

Zorg dat de badkamer weer netjes en geordend wordt. Vochtige plekken werken namelijk als magneet op ongedierte en schimmels. Maak de badkamer dus altijd droog na het douchen, zorg voor voldoende ventilatie en ruim gebruikte handdoeken en washanden direct op. Tijdens de grote schoonmaak kan je de volgende maatregelen treffen:
• het tegelwerk en de kranen in de badkamer ontkalken
• de vloer stofzuigen en dweilen
• de naden en spiegels nalopen op scheuren en kieren
• de overige rommel netjes ordenen en opruimen

Je keuken lenteproof

De keuken was de uitvalsbasis voor een wanhopige wintersnack, maar moet worden omgetoverd tot culinaire walhalla voor deze zomer. Ook de keuken is belangrijk om je huis schoon en fris te houden, want waar eten aanwezig is, komen beestjes proberen een vorkje mee te prikken. Hou de keuken dus goed schoon. Met de grote voorjaarsschoonmaak kan je de volgende maatregelen treffen:
• het ontvetten van het tegelwerk
• de vriezer laten ontdooien tegen ijsvorming
• de koelkast schoonmaken
• de rubberen dichting van de koelkast controleren en indien nodig vervangen
• nat afnemen van deuren, kasten, kozijnen en het werkblad
• afnemen van fornuis en afzuigkap
• reinig de filters en roosters van de afzuigkap
• maak de oven en magnetron helemaal schoon

Je vloer in het voorjaar

Vanzelfsprekend moet ook de vloer onder handen genomen worden. Zorg dat de rotzooi op de vloer is opgeruimd en loop je vloer helemaal na of alle plinten nog intact zijn bijvoorbeeld. Ook is het belangrijk om de vloer eens helemaal te stofzuigen en vervolgens te dweilen. Óók op plekken waar je normaal nooit komt!

Een gezonde slaapkamer

Ook de slaapkamer, de plek waar we de meeste tijd spenderen, heeft een opfrisbeurt nodig. Ruim de boel goed op en stof de slaapkamer goed af. De winter is voorbij wees dus niet bang om wat vaker en langer de ramen open te zetten. Voor een frisse start is het daarbij goed om al het beddengoed eens buiten te hangen wanneer de zon schijnt, want wist je dat: zonnestralen dodelijk zijn voor huisstofmijt. Met het buiten hangen van het beddengoed maak je je bed dus een stuk gezonder en frisser. Over gezonder gesproken, lees ook onze blogpost ‘Zo maak je van jouw slaapkamer een gezonde slaapkamer!’.

Stralende kozijnen in de zomer

In de wintermaanden krijgen je kozijnen een hoop te verduren. De koude buitenlucht tegenover de warme binnenlucht kunnen effect hebben op de kozijnen en de verf van de kozijnen. Controleer dus tijdens de voorjaarsschoonmaak de binnen- en buitenzijde van je kozijnen op vuil en verfwerk. Om een stralende zomertuin te creëren moeten de kozijnen ook in goede staat verkeren. In een eerdere blog over wanneer je huis toe is aan een schilderbeurt vertellen we je wanneer onder andere de kozijnen toe zijn aan een schilderbeurt en wat de ideale omstandigheden zijn voor een schilderbeurt.


Ben je tot de conclusie gekomen dat je schilderwerk opgeknapt moet worden? We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de beste schilders in jouw regio, voor zowel de binnenboel als de buitenboel.

Opknappen van de tuin

Het is eindelijk zover! De tuin kan ontwaken uit de winterslaap en achterstallig onderhoud kan worden aangepakt. De tuin is in de zomer de plek om tot rust te komen en heeft na de winter dus een opknapbeurt nodig. Ga bijvoorbeeld eens met de hogedrukspuit over het tegelwerk om groene aanslag te laten verdwijnen en maak de tuinset weer helemaal schoon en fris. Daarbij is het de perfecte tijd om planten die de winter niet hebben overleefd te vervangen voor nieuwe, kleurrijke planten in de tuin.

Zonwering

De zonwering kan zijn werk ook eindelijk weer gaan doen. Het is daarom belangrijk om de zonwering eerst goed schoon te maken. In een eerdere blogpost van onze Lenneke staat beschreven hoe je elk typen zonwering het best kan onderhouden. Met deze tips zorg je dat je zonwering blijft stralen en waarde toevoegt aan de uitstraling van je huis.

Meest gemaakte blunders tijdens de voorjaarsschoonmaak

Bij het doen van de voorjaarsschoonmaak zijn er foute gedragingen die de afgelopen jaren zijn toegenomen. Hieronder zijn een aantal blunders opgesomd.

Varianten schoonmaakmiddeltjes

Er wordt de laatste jaren steeds meer geëxperimenteerd met schoonmaakmiddeltjes, die worden steeds uiteenlopender. Echter, er is voor een schoonmaakbeurt niet meer nodig dan een goede poetsdoek, water en een klein beetje allesreiniger of afwasmiddel. Dure schoonmaakmiddeltjes zijn vaak zwaar overschat en niet noodzakelijk. Een poetsdoek met wat water doet zelf al genoeg werk. Zo hebben microvezeldoekjes een soort haakjes waar vuil en stof achter blijft haken. 

Het is ook handig om per taak aparte kleur doekjes te hanteren. Zo voorkom je dat een poetsdoek voor het toilet later gebruikt wordt in de keuken. Daarbij is het verstandig om de poetsdoekjes apart te wassen van de andere was en op 60 graden.

Dweilen met warm water

Een veelgemaakte fout is om de vloer te dweilen met warm water. Dit is onverstandig doordat warm water snel verdampt en vervolgens zeepresten achterlaat. Dit veroorzaakt strepen en een plakkende vloer. Het is daarom beter om koud water te gebruiken met een beetje reinigingsmiddel.

Het uitstellen van de schoonmaak

Doordat we tegenwoordig met z’n allen een druk leven leiden wordt er dagelijks minder of geen tijd meer vrij gemaakt voor de schoonmaak. Plan daarom van tevoren elke dag tijd in voor het schoonmaken van je huis. Hierdoor wordt het een routine en kost het minder moeite dan wanneer je alles op één dag moet doen.