Tips voor je huis in de zomer

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 01 juni 2017, Geschatte leestijd: 5min

Jaaa, eindelijk is het dan zover! Een stralend zonnetje, warm weer, blote armen, cocktails en ga zo nog maar even door. Maar ook… klamme nachten, overdag van je bank zweten en oh, hoe zit het ook alweer met de leidingen doorspoelen als je terugkomt van vakantie? In deze blogpost krijg je de beste tips voor je huis in de zomer!

Goedkope manieren om je huis koel te houden

Hoewel we bijna allemaal uitkijken naar warm weer, kunnen we ook wel eens zuchten omdat het binnen zo enorm heet is. Zelf maakte ik vaak genoeg de fout te denken dat het slim was om alle ramen en deuren open te zetten. Maar goed, ik maakte ook de fout om alleen vitrage op mijn slaapkamer te hangen en geen verduisterende gordijnen. Door schade en schande wordt men wijs (zeggen ze…), dus leer vooral van mijn fouten! (Geen dank.)

Tips om je huis in de zomer koel te houden:

• houd je ramen (en gordijnen) en deuren dicht als het buiten warmer is dan binnen en open ze juist als het buiten weer koel is
• gebruik geen elektrische apparaten, want die geven een enorme hoeveelheid warmte af
• kook lekker buiten in plaats van binnen (of ga ergens op een terras eten…)
• gebruik je een ventilator, zet daar dan flessen met bevroren water voor, zodat de lucht afkoelt
• hang 's ochtends vochtige doeken aan de buitenkant van je ramen op het zuiden en westen, zodat de lucht die toch binnenkomt lekker koel is - en maak ze gedurende de dag nog een paar keer nat (of investeer als een echte pro in binnenzonwering of buitenzonwering)
• ververs de lucht, hierover verderop in deze blogpost meer
• plant een boom of struik op een strategische plek, zodat je huis lekker in de schaduw staat (al heb je daar misschien niet direct profijt van, als je een nog klein babyboompje plant, maar het zal vast vaker warm worden)
• en dé tip der tips: doe gewoon zo min mogelijk #tranquilo 

Tips huis zomer: kook lekker buiten
Gouden tip: kook lekker buiten in de zomer

Isoleer je huis in de zomer

Het klinkt misschien een beetje onlogisch, maar je huis in de zomer laten isoleren is serieus slim. Veel mensen denken dat ze in het ootje worden genomen als ze dit lezen of horen - zo ook ik -, maar het is echt waar. Isolatie zorgt ervoor dat je altijd een ideale temperatuur in huis hebt. Bij warm weer blijft het lekker koel binnen en als het heel koud is, blijft het juist lekker warm. Winning! Vooral spouwmuurisolatie is een heel interessante investering: goedkoop (veel goedkoper dan de meeste mensen denken), snel terugverdiend, comfortabeler wonen en in de zomer ben je vaak sneller aan de beurt dan in de winter. Plus: veel isolatiespecialisten geven in de zomer mooie kortingen op isolatie!

Tips huis zomer isoleer je huis
Zo comfortabel voel je je in een geïsoleerd huis

Voordelen spouwmuurisolatie

✓ Jaarlijks tot wel €600 besparen
✓ Altijd een ideale temperatuur in huis
✓ Investering in 3,5 jaar terugverdiend
✓ Je betaalt nu maar 6% btw in plaats van 21% btw over de arbeidsuren
✓ Waarde van je huis stijgt
✓ Je bespaart zo veel dat je volgend jaar extra op vakantie kan!

Op vakantie? Legionella thuis voorkomen!

Ondanks dat legionella in alle seizoenen voorkomt en niet alleen in de zomer, is het in de zomer wel extra opletten geblazen. Zeker als we een paar weken van huis zijn geweest en lekker van onze vakantie hebben genoten. Wat ik altijd als eerste doe als ik thuiskom, is mijn mond onder de kraan hangen en genieten van kraanwater. (En daarna een groot glas koude melk, maar dat terzijde.) Maar dat doe ik wel nadat ik de leiding even heb doorgespoeld, want ik loop liever geen legionella op. Legionella groeit knap hard in stilstaand water met een temperatuur van meer dan 20 graden. Als er meer dan 100 kolonievormende eenheden legionella per liter water ronddobberen, loop je een goede kans om ziek te worden. Vanaf een temperatuur van 60 graden legt de bacterie het loodje.

Tips huis zomer: legionella voorkomen
Onthoud: spoel je leidingen minimaal 3 minuten door om legionellabesmetting te voorkomen!

Legionella thuis oplopen in de zomer? Niet met deze tips!

Elk jaar weer lopen honderden mensen een legionellabesmetting op. Sowieso zit je nooit op ziek zijn te wachten (en zeker niet als je eigenlijk gewoon wil genieten van de zomer), maar de legionellabesmetting is al helemaal geen feestje. Je kan er longontsteking van krijgen, geheugenverlies, darmklachten en zelfs psychische problemen. Vroeger dacht ik altijd dat je het met legionella besmette water echt moest drinken om er ziek van te worden, maar dat is niet waar. Alleen al het inademen van besmette waternevel kan je de figuurlijke das omdoen.

Tips om legionella thuis te voorkomen:
• kom je terug van vakantie, spoel dan je kranen (ook de douche!) door voor minstens drie minuten (ja, dat is zonde van het water, maar het is niet anders…)
• haal je je tuinsproeiers weer eens uit de schuur om je gazon weer wat aandacht te geven of heb je van die watersproeiers voor de kinderen, spoel ook deze even drie minuten door
• berg je tuinslang altijd droog op en bewaar hem niet in de zon
• laat ook gieters, emmers en badjes met water niet in de zon staan en gebruik altijd vers water
• heb je een tuinfontein of buitendouche, ververs je fontein dan regelmatig en spoel ook je buitendouche goed door

Natuurlijke ventilatie in de zomer

Een gezonde lucht is sowieso nodig. Niet alleen in de zomer. Heb jij niet zo'n fancy mechanisch ventilatiesysteem? Dan zal je het moeten doen met natuurlijke ventilatie. Ventileren is iets anders dan luchten (dus het tegenover elkaar openzetten van je ramen en deuren) en moet je eigenlijk altijd doen. Misschien denk je nu 'eh, waarom dan?'. Omdat een schone lucht in huis invloed heeft op je gezondheid. Als je je vervuilde lucht en vocht niet afvoert, kan je last krijgen van verschillende gezondheidsklachten. Best vervelende ook: ademhalingsproblemen, last van je ogen en keel, hoofdpijn en vermoeidheid. De moeite waard om te ventileren, dacht ik zo. Maar hoe?

Tips huis zomer: goed ventileren
Hier zet je dus die flessen met bevroren water voor. Ice, ice, baby!

Tips om goed te ventileren in de zomer:

• laat je ventilatieroosters altijd openstaan
• maak je ventilatieroosters elk jaar minimaal een keer schoon door ze te stofzuigen en even af te soppen
• vervang je kozijnen door bij voorkeur kunststof kozijnen met winddrukgeregelde roosters
• ventileer je keuken en badkamer goed, om niet te veel vocht (o.a. condens en lelijke vochtplekken) in huis te krijgen
• maak kieren dicht, want dat is niet de ventilatie die je nodig hebt voor gezonde lucht, maar het kan wel de natuurlijke luchtstroom verstoren (maak dus ook je brievenbus dicht!)
• laat je vaak een kiepraampje openstaan, doe dit dan niet als het buiten heter is dan binnen en zorg er altijd voor dat inbrekers niet makkelijk naar binnen kunnen

Over gezonde lucht gesproken, onze Wesley is de expert op het gebied van een goed binnenklimaat. Hij schreef een blogpost over hoe je de luchtkwaliteit in je huis verbetert en hoe je van jouw slaapkamer een gezonde slaapkamer maakt.

Meer tips voor je huis in de zomer

Meer lezen over je huis in de zomer? Shanice schreef eerder al een blogpost over dat de zomer dé tijd is om wat aan je gevel te doen. Of ben je juist benieuwd hoe je de zomer in huis haalt? Dan helpt Dennis je. Hij heeft trouwens ook knap groene vingers, dus hij geeft je ook de beste tuinideeën voor deze zomer!Gerelateerde artikelen