Tips om het juiste huis te kopen!

Lisanne
Lisanne van Schaik
maandag 02 juli 2018, Geschatte leestijd: 2min

De huizenmarkt staat wéér op zijn kop. Met biedingen die over de vraagprijs heengaan en extreem hoge prijzen is er veel veranderd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Wellicht voelt het nu alsof je weinig te zeggen hebt. Redenen zoals “ik wil graag wat kopen” of “ik wil het eens op een andere plek proberen” zijn allang niet goed genoeg meer. Het is van belang om het huis écht te willen. Juist in deze tijd is het zaak om nog eens dubbel te checken of dit huis wel de juiste investering is. Solvari geeft je handvatten zodat je geen verkeerde keuzes maakt.

De voorbereiding

Zoals bij bijna alles is een goede voorbereiding het halve werk. Stel, je hebt bij een huis gekeken en denkt: dit wordt hem! Je wil gelijk in actie komen om van alles te regelen. Dan is dit het punt waarbij je nog eens aan de checklist van Solvari moet denken. De eerste twee stappen kun je zelfs vooraf al doen!
 

Stap 1. Bepaal de minimale eisen

Deze eerste stap klinkt logischer, makkelijker en simpeler dan het in de praktijk vaak is. Totdat je bij dat ene mooie huis staat en de druk door de makelaar wordt opgevoerd. Vaak kun je dan niet meer helder nadenken en is het fijn dat je kunt terugvallen op je eigen lijst met de minimale eisen. Let wel, het is van belang om een tweedeling in deze lijst te maken. Met dingen die je echt graag wilt en met dingen die wel erg leuk voor erbij zijn.

Stap 2. Bedenk vooraf wat je níet wil

Na het bepalen van de minimale eisen en de leuke extra’s is het tijd voor een misschien nog wel belangrijkere stap. Namelijk het bepalen wat je écht niet wilt. Vooral als je druk voelt om nu te moeten kiezen is het handig om deze stap erbij te pakken. Heeft het huis dingen die op dit niet-lijstje staan? Realiseer je dan dat je goed over deze lijst hebt nagedacht. Dit zijn dus dingen waar je eigenlijk niet eens over moet willen onderhandelen. Het is dan een no-go.

Tip: het makkelijkste is het opstellen van een papieren checklist, zo kun je tijdens de bezichtiging alles afvinken en houdt je het overzicht.

Stap 3. Bepaal de buurt

Waarschijnlijk heb je al een buurt in je hoofd waar je graag wil wonen. Misschien zelfs wel meerdere. Vooral als je nog niet precies weet welke buurt én deze buurt nog niet goed kent, kun je je goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van gesprekken met mensen die er al wonen of het onderzoeken wat zijn de plannen van de gemeente zijn. Op deze manier kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Stap 4. Stel een vragenlijst op

Ik heb het in deze blogpost al eerder genoemd: een goede voorbereiding is echt van belang bij de zoektocht naar een droomhuis. Je hoeft je maar één keer goed voor te bereiden, want deze stappen zijn bij alle bezichtigingen te gebruiken! De vierde stap is het opstellen van een lijst met dingen die je echt graag wil weten over het huis. Denk bijvoorbeeld aan de ligging en de omgeving van het huis, de maandelijkse kosten voor gas en licht, hoe oud de CV-ketel is, het controleren van de kozijnen, bekijk ook gelijk of de dakpannen recht liggen en check de ventilatie in de kruipruimte. Probeer daarnaast ook altijd door het interieur heen te kijken want dit gaat natuurlijk met de oude eigenaren mee. 

Stap 5. Houd rekening met mogelijke gebreken

Stel je eens voor: het huis voldoet aan de vier bovenstaande stappen. En je weet het zeker, dit is hét droomhuis! Dan wil je er niet over een paar jaar achterkomen dat er toch meer dingen mis zijn dan de verkopers hebben gemeld. Om dit te voorkomen, neem je contact op met een partij die keuringen uitvoert. Met een investering als deze wil je het zekere voor het onzekere nemen. Verdiep je vooraf in de kosten en de werking hiervan. Met deze tips weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing maakt bij de aanschaf van je droomhuis. Doordat de huizenmarkt zo aantrekt en woningen al verkocht zijn voordat je het door hebt, is het wel van belang om rekening te houden met het energielabel. Hoe dit zit? En hoe je het energielabel verbetert? Dat lees je in de blogpost: huis (ver)kopen en het energielabel.

Succes met de zoektocht én vergeet deze checklist niet te gebruiken!