Tips voor een ruim en schoon huis (zonder moeite)

Mijn droomhuis? Zo een dat lekker ruim en altijd schoon is. Ik geloof dat ze dat ook wel wishful thinking noemen… Nou ja, om mijn wens toch wat kracht bij te zetten, ging ik eens op zoek naar tips voor een ruim en schoon huis en vandaag deel ik ze met jou!

Onderhoudsarm interieur

Ha, de tip der tips: een lekker onderhoudsarm interieur. Ik houd niet zo van ditjes en datjes in mijn huis en ben zeker wel fan van moderne meubels. Nou hoeft mijn huis niet aan te voelen als een tandartspraktijk of ziekenhuis, maar door te werken met grote meubelstukken en weinig accessoires, sla ik twee vliegen in één klap. Mijn huis voelt heel ruimtelijk aan én ik hoef niet al die losse kandelaars/beelden/vaasjes/lijstjes/dingetjes schoon te maken. Ideaal! Oja… wees slimmer dan ik en koop geen hoogglans meubelen. Geloof me maar op mijn woord dat je elke vingerafdruk en wimper ziet.

Wil je écht opruimen als een baas? Marie Kondo is dé eindbaas op het gebied van opruimen en ze schreef een boek met de beste opruimtips. Houd je niet van lezen, maar wel van een opgeruimd huis en dito hoofd? Er bestaat ook een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen. In onze blogpost 'Opruimtips voor meer rust in je leven' vind je ook nog eens fijne inspiratiefoto's.


Ga voor het goede gereedschap

Ik houd gewoon niet zo heel erg van het huishouden doen. There, I said it. Ik vind het al erg genoeg dat ik elke dag moet afwassen. Daarnaast heb ik een hond (en met 'hond' bedoel ik een langharige Duitse herder van 45 kilo) die knap wat zand, haren en andere ongein door mijn huis zwabbert. En aangezien stofzuigen ook niet één van mijn lievelingshobby's is, heb ik besloten zo'n superhandige gadget aan te schaffen die mij het werk uit handen neemt. De robotstofzuiger zal echt het beste zijn dat me ooit overkomen is. (Bijna, dan.) Kies trouwens ook voor de juiste schoonmaakmiddelen, zodat je dingen niet twee keer hoeft te doen voor een goed resultaat - of dat je het de volgende dag weer aan de slag kan. Let trouwens op als je schoonmaakmiddelen koopt, want ze kunnen een slechte invloed hebben op de luchtkwaliteit in je huis. En aangezien dat ademhalingsproblemen, vermoeidheid, irritaties aan ogen en keel en hoofdpijn kan veroorzaken, is opletten geen overbodige luxe. Lees in onze blogpost 'Zo verbeter je de luchtkwaliteit in je huis' om hier meer over te ontdekken!

(O! Houd je wel van toffe gadgets zoals de robotstofzuiger? Dan moet je ook zeker even bekijken hoe dit vette ding je onkruid verwijdert, terwijl jij met je lekkere drankje van het zonnetje (als dat ooit schijnt) geniet!)

Eén geheel met je strakke vloer

Heb je nog stoffen vloerbedekking liggen? Het heet niet voor niets 'stof', denk ik, want als íets stof aantrekt is het wel vloerbedekking. Vlekken en andere ellende krijg je er ook niet al te best uit en ik denk dat je er ook niet op zit te wachten om dat urenlang, op je knieën zittend, te proberen. Kies daarom voor een strakke en gladde vloer! Bijvoorbeeld een mooie houten vloer of gietvloer. Lekker minimalistisch waardoor je huis groot lijkt en schoonmaken is een (klein karw)ei(tje). Om je huis zo ruim mogelijk te laten lijken, moet je in de ruimtes op dezelfde verdieping dezelfde vloer (laten) leggen. Kies je voor een houten vloer, ga dan voor de meest brede houten planken. Met minder naden lijkt je vloer en dus kamer nog veel groter. Zo simpel kan het zijn. ;-)


Kleuren hebben invloed op de ruimte

Door lucht en natuurlijke kleine te gebruiken, lijkt je huis veel groter. Daarnaast zie je op donkere meubels heel snel stof liggen - dus qua ruimte en schoonmaak is dat dan weer een ideale combinatie. Houd er dan weer wel rekening mee dat bijvoorbeeld een witte vloer enorm snel vies oogt! Kies je kleuren het liefst in dezelfde tinten, daar word je interieur (en jij) lekker rustig van. Vooral blauw en groen hebben een vergrotend effect op je huis. 

Meer lezen over je huis optisch vergroten?

Ben je benieuwd hoe je je huis nóg veel groter kan laten lijken? We schreven hier al eerder over. En spoiler: je hoeft er vaak niet eens geld aan uit te geven. Lees bijvoorbeeld 'Zo laat je je huis groter lijken' en '6 tips om je badkamer optisch te vergroten'.