Tips voor het verbouwen van je huis

Wesley
Wesley Goes
woensdag 19 april 2017, Geschatte leestijd: 4min

Schort er nog wat aan je huidige woning of heb je een nieuw huis gekocht en is het tijd daar een en ander aan te gaan doen? In deze blogpost krijg je de beste tips voor het verbouwen van je huis. Zo ga je goed voorbereid en geïnformeerd de verbouwing in - zonder stress! Lees hoe je het beste te werk gaat, welke vergunningen je eventueel nodig hebt en welke duurzame maatregelen je kan treffen bij het verbouwen van je huis.

Waar begin je als je je huis wil verbouwen?

Oké, je hebt bedacht dat je wil gaan verbouwen. Begin dan met het concreet maken van je plannen. Wat is precies je wens? Hoe moet je huis eruit zien na de verbouwing? Met alles op een rijtje kan je gericht gaan kijken naar de specialisten die je nodig hebt.

Verbouwtip 1: breng de buren op de hoogte

Het is verstandig om de buren op de hoogte te brengen van de verbouwing. Zelfs na het verkrijgen van een vergunning kunnen de buren namelijk nog zes weken een bezwaar aantekenen op de verbouwing. Hierdoor kan de verbouwing enige vertraging krijgen. Ramen, dakterrassen en balkons mogen daarbij normaal gesproken niet binnen 2 meter van de woning van de buren geplaatst worden. Echter, dit mag wel wanneer de buren hier toestemming voor geven bijvoorbeeld via een notariële akte. Ook is het Vaak bij een verbouwing noodzakelijk om het erf van de buren te gebruiken. Onder drie voorwaarden is het mogelijk om het erf te gebruiken. Zo moeten de buren op de hoogte zijn, moet het betreden van het erf van de buren echt noodzakelijk zijn bij de verbouwing en moet je eventuele schade voor de buren vergoeden. De buren mogen je alleen verbieden om van hun erf gebruik te maken als daar gegronde redenen voor zijn. Overleg dus van tevoren even met de buren, zodat jullie beide niet voor verrassingen komen te staan.

Verbouwtip 2: ga voor een duurzaam huis!

Veel verbouwingen aan het huis hebben tegenwoordig een duurzaam karakter. Wanneer je toch aan het verbouwen bent geslagen, dan is het slim meteen te kijken naar de opties voor een duurzaam huis. Een duurzaam huis is gunstig voor de portemonnee; de energierekening kan zelfs uitkomen op nul. Sterker nog: je kan je woning energieleverend maken, waardoor je geld toe krijgt. Kijk eens naar zonnepanelen en isolatie! Deze duurzame maatregelen zijn populair en veel verbouwers kiezen ervoor deze maatregelen meteen uit te laten voeren.

Wat trouwens ook leuk is om te weten: een woning met energielabel A of B brengt 10.000 euro meer op als je het verkoopt dan het gemiddelde huis met een energielabel D. En je verkoopt het ook nog eens gemiddeld een maand sneller. Dit blijkt uit onderzoek van TIAS na het bestuderen van 60.000 in 2016 verkochte woningen.

Verbouwtip 3: welke vergunningen heb je nodig?

Het is knap lullig als je aan het verbouwen bent geslagen en je daarna tot de conclusie komt dat je een vergunning nodig hebt. Vergunningen zijn in sommige gevallen nodig voor bouwen, slopen en weghalen. Ook voor dingen waar je misschien niet meteen aan denkt, zoals voor het weghalen van een boom. Via de Vergunningcheck van het Omgevingsloket kan je zien of jij een vergunning nodig hebt voor je verbouwplannen en welke dan precies.  Vergunningen zijn er voor allerlei werkzaamheden die komen kijken bij een verbouwing. Zo zijn er vergunningen voor het bouwen, slopen en weghalen. Zelfs voor het weghalen van een boom heb je vaak een vergunning nodig. Via de Vergunningcheck kan je zien of je met de verbouwing een vergunning nodig hebt en welke vergunningen dan precies.

Sloopvergunning

Wanneer je een gebouw sloopt of laat slopen, moet de sloper dit in sommige gevallen bij de gemeente aangeven. Bijvoorbeeld als er bij de sloop meer dan 10m3 afval vrijkomt of als er asbest aanwezig is in het gebouw.

Waterbeheer

Als je bouwt in de buurt van water moet je vaak toestemming nodig hebben van het waterschap van jouw regio. Ook als er geen vergunning nodig is voor de verbouwing. Neem dus bij voorbaat contact op met het waterschap van jouw regio, voordat je de boel weer moet afbreken.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor het verbouwen van je huis?

Om een verbouwing aan de woning te realiseren zijn er verschillende financieringsmogelijkheden die je kan gebruiken.  

Leningen

Zo kan je een persoonlijke lening afsluiten bij de bank of een onderhandse lening afsluiten bij iemand, zonder tussenkomst van de bank. Hiermee kom je wel in de schulden en zit je aan een rentebedrag vast.

Hypotheek

Het is ook mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten voor een grote verbouwing aan je woning. Ook kan je een hogere inschrijving van je hypotheek gebruiken. Hiermee heb je ruimte voor investeringen, doordat je een hogere hypotheek afsluit bij aanschaf van de woning.

Spaarrekening

De meest veilige financieringsmethode blijft natuurlijk om van te voren geld opzij te zetten op een spaarrekening, zodat je dit kan gebruiken voor de verbouwing. Hiermee heb je alles in eigen hand en heb geen vervelende nasleep van de verbouwing.

Zo doorloop je een verbouwing zonder stress

Een verbouwing zorgt over het algemeen voor een boel stress, doordat er veel geregeld moet worden en onderweg veel fout kan gaan. Stress is natuurlijk niet goed voor je en kan jezelf en de mensen om je heen negatief beïnvloeden. Om het stressgehalte te verlagen heb ik nog wat tips voor het verbouwen van je huis in ontspannen toestand.

1. Maak een rampenplan

Een rampenplan klinkt dramatisch dan het is. Het is vooral heel handig om te hebben. Denk eens na over wat er fout kan gaan tijdens het verbouwen van je huis en hoe je dit kan voorkomen of ? Heb je bijvoorbeeld een andere plek om te douchen of te eten wanneer het water afgesloten moet worden? Als je over deze dingen nadenkt, voel je je goed voorbereid en heb je al een stuk minder stress.

2. Coördineer en organiseer

Maak een planning en houd inzicht in de kosten, contacten en afspraken. Zo voorkom je dat je tegen onverwachte dingen aanloopt. Ook dit voorkomt een hoop stress.

3. Durf beslissingen te maken

Blijf niet te lang wikken en wegen. Neem een besluit, zodat de verbouwing niet stagneert en de planning niet weer aangepast moet worden.

Toe aan het daadwerkelijke verbouwen?

Weet je precies wat jouw wensen zijn met betrekking tot de verbouwing? Dan helpen wij je natuurlijk graag door je in contact te brengen met de beste specialisten in jouw regio.