Tips voor je verlichting (+ win een mooie lamp!)

Lisanne
Lisanne van Schaik
maandag 30 juli 2018, Geschatte leestijd: 2min

Het is al weken heerlijk warm, zonnig en zomers weer. Voorlopig wil je er natuurlijk nog niet aan denken, maar over een aantal maanden is het weer langer donker. In de winter is het later licht en eerder donker en juist dan is het fijn om toch nog wel wat licht te hebben. Het verlichten van de woonkamer is vaak lastiger dan je vooraf denkt. Want waar moet je nu precies op letten? Je wil natuurlijk wel een sfeer creëren die bij jou en je woonkamer past. Door gebruik te maken van de volgende soorten verlichting gaat dit zeker lukken!

Er zijn vijf soorten verlichting: algemene, directe en decoratieve verlichting, sfeer- en accentverlichting. Ieder soort verlichting heeft een eigen functie en sfeer.

Algemene verlichting

Algemene verlichting zorgt voor — zoals het woord zelf al zegt — algemeen licht. Met algemeen licht is het mogelijk de hele kamer op dezelfde manier te verlichten. Bij algemene verlichting is het erg handig om een dimmer te hebben; zelf de sfeer aan de setting aanpassen! Wil je aan de eettafel nog wat werken? Dan kies je voor fel licht. Een romantisch diner voor twee? Dan zet je hem minder fel. Hoe fel deze lichtsterkte is, verschilt per persoon. Dit is namelijk afhankelijk van leeftijd en gezichtsvermogen.

Lampen die bij algemene verplichting passen: staande lampen, spotjes, hanglampen, plafondlampen en wandlampen.

Directe verlichting

Directe verlichting gebruik je om een bepaalde plek — letterlijk en figuurlijk — in de spotlight te zetten. Een wandlamp boven het secrétaire voor de laatste notities en een staande lamp naast de bank voor een fijne plek om dat ene spannende boek uit te lezen. 

Lampen die bij directe verplichting passen: vloerlampen en wandlampen.

Sfeerverlichting

Zoals bij het stukje over algemene verlichting al staat, is het makkelijk om met een dimmer algemeen licht te veranderen in sfeerlicht. Zeker in combinatie met een klein tafellampje en wat kaarslicht, ben je al een heel eind! Als je kiest voor lampen met warm licht creëer je deze sfeer zelfs nog sneller.

Lampen die bij algemene verplichting passen: staande lampen, hanglampen en wandlampen.

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting gebruik je eigenlijk niet echt als lichtbron. Je gebruikt deze soort verlichting als een soort eyecatcher. Door te kiezen voor een bijzondere, unieke en opvallende lamp zorg je voor een opvallende twist in je interieur.

Lampen die bij decoratieve verlichting passen: wandlampen en plafondlampen

Accentverlichting

Met accentverlichting leg je ergens het accent op. En waar gaat dat beter mee dan met een spot(light)? Spotjes zijn niet alleen praktisch, maar ook nog eens stylish verantwoord. Door deze spots in het plafond of in de wand te plaatsen zorg je ervoor dat het mooi aansluit bij de rest van je interieur. Doordat deze spotjes vaak kantelbaar zijn, zijn ze ook nog eens flexibel in gebruik. Een echte win-winsituatie!

Lampen die bij accentverlichting passen: inbouw-, opbouw-, plafond- en ledspots.

Door een combinatie te maken van algemene, directe, decoratieve verlichting en sfeer- en accentverlichting, weet je zeker dat je goed zit. Met meerdere soorten verlichting creëer je een sfeer die past bij de setting en je gevoel.

Win een vloerlamp!

In samenwerking met Directlampen.nl geven we de stoere vloerlamp Lumidem Office Magna in het grijs weg! Deze vloerlamp is een blikvanger in ieder interieur en geeft de woonkamer gelijk een veel stoerdere look. Wat je hiervoor moet doen? Volg Solvari.nl en Directlampen op Instagram of vind Solvari leuk op Facebook en laat daar in een reactie weten waar jij in huis jij deze toffe lamp wel ziet staan!

Directlampen

Directlampen heeft een collectie die bestaat uit met zorg geselecteerde merken. Je vindt er verschillende soorten hanglampen, vloerlampen, tafellampen, wandlampen, plafondlampen en spotjes.