5 tips bij het kiezen van gereedschap voor een verbouwing

Solvari
Solvari Blog
donderdag 15 november 2018, Geschatte leestijd: 3min

Ben je van plan om binnenkort jouw huis te gaan verbouwen? Bijvoorbeeld een klein muurtje schilderen, of een trapkast maken? Dan is het belangrijk om van tevoren een goed plan te maken, dat ook echt uitvoerbaar is. 

Een goed plan alleen is natuurlijk niet voldoende. Zo moet je ook beschikken over de juiste gereedschappen en materialen om de klus te kunnen uitvoeren. Maar welk gereedschap heb je precies nodig? En op welke manier kun je aan dat gereedschap komen? Met onderstaande vijf tips beschik je op een slimme manier over de benodigde gereedschappen. En kun je straks lekker effectief en snel aan de verbouwingsklus beginnen. Lees de tips daarom goed door en doe er vooral je voordeel mee voor de komende klussen die je op de agenda hebt staan!

Bedenk waar je het gereedschap voor gaat gebruiken tijdens het klussen 

Uiteraard is het van groot belang om goed na te denken welk gereedschap je precies nodig hebt. Het soort gereedschap dat je nodig hebt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van het type klus dat je gaat uitvoeren.

Ga je bijvoorbeeld een trapkast maken, dan heb je naast een goede elektrische cirkelzaag en reciprozaag onder meer schroef- en boormachines nodig, handgereedschap zoals hamer(s), een handzaag, een meetlat en een waterpas. Maar ook een bouwlamp om in het donker te kunnen doorwerken, een ladder en/of goede steiger, een slijp- of schuurmachine, handschoenen en een betrouwbare helm, et cetera. En wat dacht je van verlengsnoeren? Allemaal gereedschappen die benodigd zijn als je zelf aan de slag gaat met een trapkast.

Gereedschap

Bedenk waar je het gereedschap na je verbouwing voor gaat gebruiken 

Verstandig is om na te denken over of je bepaalde gereedschappen na jouw klus nog vaker gaat gebruiken. Bijvoorbeeld voor andere klussen in en rond huis. Of misschien wel voor je hobby. Hierdoor wordt een machine die je alleen voor je verbouwing niet zou aanschaffen misschien toch een mogelijkheid.

Aan de andere kant is het misschien niet verstandig om elk gereedschap aan te schaffen. Gebruik je bijvoorbeeld nooit een cirkelzaag, dan is het misschien niet slim om deze te kopen en verstandiger om te kijken naar het lenen of huren bij een bekende of bij een bouwmarkt. Dat zal je flink in de kosten schelen!

Leen gereedschap bij bekenden, zoals familie en vrienden 

Als je hebt vastgesteld welk gereedschap je nodig hebt voor een klus en of je het gereedschap na je klus nog gaat gebruiken, kijk dan eerst of familieleden, vrienden, kennissen of buren het gereedschap hebben dat jij nodig hebt. Het is namelijk niet zinnig om allerlei gereedschappen aan te schaffen die je wellicht maar een of enkele keren nodig hebt. Gereedschappen zijn vaak aan de dure kant en eenmalig gebruik is de investering niet waard. Zorg daarom dat je bij bekenden zoveel mogelijk gereedschappen kunt lenen en je bent al een flink eind op weg!


Overweeg zeker ook combinatiegereedschap

 Besparen op jouw bouwklus kun je ook doen door, als je gereedschap aanschaft, te kiezen voor combinatiegereedschap. Voorbeelden hiervan zijn een afkortzaag en zaagtafel die in-één zijn gevoegd. Of de zogeheten multifunctionele (schroef)boormachines (die aan te passen zijn met los op te zetten boren en schroefstukken) en zagen die meerdere functionaliteiten hebben. Deze gereedschappen kun je dan altijd later nog eens gebruiken voor een andere verbouwingsklus, omdat ze multifunctioneel zijn. 

Lees online aankoopadvies en maak gebruik van combinatiekortingen in webshops 

Voordat je echt gereedschap gaat aankopen, is het slim om goed op internet rond te kijken. Vaak krijg je bij webshops korting op de accessoires of bij accugereedschap bijvoorbeeld op de accu. Dit kan een interessante besparing opleveren op de aankoop van jouw gereedschap.

Verder is het aan te raden om ook goed te kijken naar reviews en aankoopgidsen van de soorten gereedschappen die je wilt kopen. Er zijn verschillende websites (zoals Tresna) die duidelijk op een rij zetten waar je specifiek op moet letten bij de aanschaf van een bepaald gereedschap.

Doe kritisch onderzoek voordat je tot het bestellen overgaat, want gereedschap kopen is een echte investering. Een investering waarbij je natuurlijk kwaliteitsgereedschappen wilt aanschaffen, maar die je het liefst ook zo goedkoop mogelijk wilt houden. Houd kortingsacties en websites met sales dus goed in het oog voordat je op koopjacht gaat.