Vijf vragen over inbraakbeveiliging

Jorrin
Jorrin Bruil
woensdag 08 februari 2017, Geschatte leestijd: 2min

Het aantal woninginbraken daalde vorig jaar in heel Nederland met 9 procent. Toch vinden er jaarlijks nog bijna 65 duizend woninginbraken plaats. Een alarmsysteem is nog altijd het beste middel om inbraken te voorkomen. Bij Solvari krijgen we regelmatig vragen over de werking van alarmsystemen. Op deze vragen over inbraakbeveiliging geef ik je graag antwoord.

Houdt een alarmsysteem inbrekers buiten?

Dat doet het zeker! Inbrekers gaan graag aan de slag in een stille en duistere omgeving. Een inbraakalarm geeft veel lawaai en licht als het afgaat. Met de angst om gesnapt te worden, slaan inbrekers huizen met een alarmsysteem het liefst over. Het is dus belangrijk dat je huis goed is beveiligd. Laat inbrekers ook weten dat je een alarmsysteem geïnstalleerd hebt, bijvoorbeeld met een raamsticker.

Welke soorten alarmsystemen zijn er?

Standaard alarmsysteem

Standaard alarmsystemen worden vaak als pakket verkocht met een bepaald aantal bewegingsdetectoren, raammagneten en/of een sirene. Dit soort systemen hebben echter geen afschrikkende werking, omdat dieven de installatie van buitenaf niet zien zitten. Daarnaast zijn ze relatief eenvoudig uit te schakelen als ze ondoordacht geplaatst zijn.

Professioneel alarmsysteem

De professionele alarmsystemen zijn een stuk uitgebreider dan de basissystemen. Ze bevatten een hoop extra functies en ingebouwde veiligheidsmaatregelen die sabotage en slecht functioneren tegengaan. Een professioneel alarmsysteem wordt volledig aangepast op jouw wensen en met het advies van een specialist blijft er geen inbreker meer onopgemerkt.

Wat gebeurt er als er wordt ingebroken?

Wat er gebeurt als een inbreker dreigt binnen te dringen is volledig afhankelijk van jouw wensen. De meeste mensen kiezen ervoor om een (geluid)alarm en een zwaailicht op de gevel te laten afgaan. Hierdoor wordt de hele buurt gealarmeerd en kan de politie snel ter plaatse zijn. Sommige mensen kiezen voor een systeem dat aangesloten is op een meldkamer, zodat de politie direct wordt gewaarschuwd. Bij een (poging tot) inbraak kan er meteen actie ondernomen worden. Als er ook een netwerkcamera is geïnstalleerd kan je vanaf je smartphone direct kijken wat er aan de hand is. Vaak kan je ervoor kiezen om de beelden direct op te slaan, waarmee je de pakkans enorm vergroot.

Werkt een alarmsysteem als de stroom uitvalt?

Een goed alarmsysteem heeft een eigen accu. Deze zorgt ervoor dat het systeem nog voldoende spanning heeft als de stroom wordt uitgeschakeld. Daarnaast zijn de meeste raammagneten en bewegingsdetectoren voorzien van een long life-batterij, waardoor deze ongeveer 4 jaar werkzaam zijn. In geval van sabotage gaat een degelijk alarmsysteem ook direct af.

Hoe kan ik inbraken nog beter voorkomen?

Naast het laten installeren van een professioneel alarmsysteem kan je zelf letten op de volgende dingen:

  • Doe alle ramen en deuren goed op slot (ook het toiletraampje).
  • Laat je sleutels niet aan de binnenkant van het slot zitten.
  • Zet niet op Facebook of Twitter dat je het huis uit bent.

Lees mijn blogpost “De 5 beste middelen voor inbraakpreventie” voor meer tips over inbraakbeveiliging!

Interesse in een professioneel alarmsysteem? Vraag gratis tot 5 offertes aan bij onze specialisten en voorkom dat er bij jou wordt ingebroken.