Vochtproblemen in huis. Wat kan je er tegen doen?

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 27 oktober 2017, Geschatte leestijd: 4min

In ons heerlijke kikkerlandje wil het nog wel eens vochtig zijn. Ofwel door regen die valt, of gewoon alleen al veel vocht dat in de lucht hangt. Om deze reden hebben mensen soms last van vocht in hun huis.

Dit kan op verschillende manieren en in allerlei soorten en maten voorkomen. In dit artikel kun je er achter komen hoe je een vochtprobleem herkent en ook wat jij (of een expert, want het blijft vakwerk) hiertegen kan doen.

Plafond

Vocht in het plafond kan veel oorzaken hebben en is daarom ook een van de vaker voorkomende vochtproblemen. Hieronder lees je mogelijke oorzaken en oplossingen.

Voor je begint met het bestrijden van vocht(plekken) in het plafond van jouw huis (of kantoor of wat dan ook) is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Bestrijding is namelijk het effectiefst wanneer een probleem bij de bron wordt aangepakt, en niet alleen zichtbaar wordt opgelost.

Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken mogelijk voor een vochtplek in het plafond. Het achterhalen van de oorzaak kun je al doen door naar de plek te kijken waar het vocht zit. Als de plek zich in het midden bevindt, komt het vaak van de verdieping die er boven zit. Als het de bovenste verdieping al is, heb je waarschijnlijk een lek in het dak zitten. Als de plek tegen de muren aan zit, zit het probleem zeer waarschijnlijk in de leidingen. Een leiding kan gesprongen zijn, of een lek hebben.

Het oplossen en de kosten hiervan zijn voor een vochtprobleem in het plafond moeilijk vast te stellen. Het hangt namelijk af van de dikte van het plafond, het materiaal en natuurlijk ook hoe groot het probleem is. Het handigste is om een specialist te laten kijken en die kan je precies vertellen wat het probleem is, wat het kost en hoe lang het nodig gaat hebben om op te lossen. Op onze website kun je een dergelijke specialist vinden en zo precies weten waar je staat.

Muren

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 40% van de huizen in Nederland problemen hebben met een (te) hoog vochtgehalte. Dit zit vaak ook in de muren. Oorzaken zijn vaak gerelateerd aan problemen in de muren of de isolatie hiervan.

De beste oplossing om een vochtprobleem in de muren tegen te gaan is om muren te laten injecteren. Voor je dit laat doen moet er echter wel het een en ander aan voorbereidingen zijn afgerond.

De muren moeten stuk voor stuk goed bekeken worden om zeker te zijn dat er geen scheuren, kieren etcetera te vinden zijn. Als deze er namelijk wel in zitten, zal het vocht nog steeds een weg door de muur heen vinden. Als deze er nog zijn, zullen deze eerst gedicht moeten worden.

Hierna kun je jouw muren laten injecteren. Het is niet de goedkoopste oplossing, maar een specialist met toegang tot de juiste spullen zorgt er wel voor dat alles goed wordt uitgevoerd.

Bij oudere muren (deze zijn gemiddeld zo’n 30 centimeter dik) liggen de kosten rond de 80 euro per lopende meter. Om de precieze prijs te achterhalen voor jouw zaak, kun je heel simpel een offerte op maat aanvragen.

Scheuren en kieren dienen gedicht te worden.

Kelder

Dit is een van de meest ingrijpende problemen met de grootste gevolgen. Een vochtprobleem in de kelder van je huis kan de materialen waar je kelder uit bestaat aantasten, maar het kan ook omhoog komen en in de muren gaan zitten.

Mocht dit vocht zich gaan omzetten in een hogere luchtvochtigheid of schimmels binnen je huis kun je hier zelf ook gezondheidsproblemen door krijgen. Daarnaast kan het ook de  isolatie van het huis verminderen, waardoor de bankrekening er ook niet gezonder op wordt dankzij de extra stook werkzaamheden die dan verricht moeten worden.

Mocht je dus een vochtprobleem in de kelder hebben, dient dit heel snel opgelost te worden, omdat de consequenties problematisch kunnen zijn of worden.

Er zijn meerdere manieren om dit probleem aan te pakken. Naast de injecties in de muren die al eerder werden genoemd, zou je de kelder bijvoorbeeld ook waterdicht kunnen laten maken. Daarnaast zijn een vochtwerende coating aanbrengen of waterkerende folie in de kelder laten plaatsen ook adequate oplossingen.

De goedkoopste is de waterkerende folie (zo’n 5 euro per vierkante meter) en het beste is natuurlijk de kelder volledig waterdicht maken (dit is met zo’n 120 euro per vierkante meter helaas wel de duurste oplossing). Mocht het al te laat zijn om schimmel te voorkomen, gaat het verwijderen hiervan je ongeveer 25 euro per vierkante meter kosten.

Schimmel op de muren. Dit wordt een duur verhaal.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is deels al aan bod gekomen in de vorige onderdelen, maar ook zeker nog niet alles hierover is al besproken. Opstijgend vocht heeft eigenlijk twee oorzaken. Het kan zijn dat er vocht in je kelder staat, maar het kan ook door de buitenmuren heen zijn getrokken.

Opstijgend vocht heeft vaak als resultaat dat er schimmelplekken zichtbaar worden op de plaatsen waar dit vocht zich bevindt. Als het door de buitenmuren heen is gekomen, heeft dit meestal als oorzaak dat de buitenmuren kwetsbaar zijn geworden. Dit kan komen door de weerselementen zoals regen of wind op grote schaal over een langdurige tijd.

Het bestrijden van opstijgend vocht wordt vooral ook weer gedaan door het injecteren of impregneren van de muren die kampen met dit probleem.

Bij nieuwere huizen komt dit probleem gelukkig al minder vaak voor, omdat er tegenwoordig een waterdichte laag wordt aangebracht tussen de muur en de fundering. Hierdoor kunnen de muren niet meer ademen en kan het vocht dus niet meer naar buiten trekken.

Condensatievocht

Dit is een probleem wat vaak door bewoners wordt gemist, omdat het in feite onzichtbaar is. Condens zie je eigenlijk alleen maar op ramen, maar dat neemt niet weg dat condensatievocht een gevaarlijke kwestie is. Dit geldt voor zowel het huis als voor jezelf.

Een gevolg van overtollig condensatievocht is zoals vaak bij vochtproblemen natuurlijk schimmelvorming. Ook hier geldt weer dat dit het beste door een specialist verwijderd kan worden.

Het voorkomen van schimmelvorming door condensatievocht is gelukkig wel een stuk makkelijker en ook veel goedkoper. Je merkt het misschien wel als je in de auto stapt en je wil de condensatie van de beslagen ramen weg hebben. Even de ventilator aan en het is weg. Zo werkt het ook in het huis, want goede ventilatie is de beste manier om de ophoping van condensatievocht te voorkomen. Dit kan zelfs al door de ramen op een kier te zetten.

Al deze soorten vochtproblemen hebben ingrijpende consequenties en je bent ze liever kwijt dan rijk. Mocht je dus een probleem hebben, raadpleeg dan een specialist en laat het verhelpen voordat het probleem erger wordt. Mocht je nou nog geen preventieve middelen hebben zoals geïnjecteerde muren of een waterdichte kelder, dan is het zeker aan te raden om dit alsnog te laten doen. Voorkomen is namelijk altijd beter dan verhelpen.