Volg deze tips voor een veilige woonomgeving!

Lorenzo
Lorenzo Fioraliso
dinsdag 23 oktober 2018, Geschatte leestijd: 3min

Tweemaal per jaar, in november en mei, vinden in Nederland de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) plaats. Hoe kan je met inbraakpreventie zorgen voor een veilige woonomgeving? Ontdek alles in deze blogpost!

De Nationale Inbraakpreventie Weken zijn in 2014 in het leven geroepen om woningbezitters bewuster te maken van de risico’s en gevolgen van een mogelijke inbraak. De stichting heeft als doel om iedereen te stimuleren minstens één stap te zetten bij de inbraakpreventie van hun woning. Solvari helpt hier graag aan mee door regelmatig informatie en tips te geven voor het beveiligen van je woning. En natuurlijk is het vergelijken van offertes voor alarmsystemen gratis en vrijblijvend!

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals gezegd zijn de Nationale Inbraakpreventie Weken in het leven geroepen om de risico’s en gevolgen van een mogelijke inbraak in het daglicht te zetten. Initiatieven zoals deze zijn genomen om het aantal inbraken te blijven verlagen. Maar liefst 40% van de inbraakslachtoffers geeft aan dat zij veel eerder maatregelen hadden genomen om inbraak te voorkomen, als zij vooraf hadden geweten hoe groot de impact van inbraak is. Zo is er niet alleen financiële schade, maar is er ook sprake van fysieke of psychologische schade ten gevolge van een inbraak. Vooral de psychologische, oftewel emotionele gevolgen van een inbraak houden lang aan. De klachten hebben vooral betrekking op de nachtrust en het veiligheidsgevoel. Zo liggen inbraakslachtoffers ‘s nachts vaak wakker, voelen ze zich niet meer veilig in hun eigen woning en schrikken ze van bijna elk geluid dat verdacht klinkt. Dit alles voorkom je door aandacht te besteden aan de risico’s en gevolgen van een inbraak en maatregelen te treffen om de inbraakkans in je woning te verlagen. 

Je woning preventief beveiligen tegen inbraak?

Er zijn verschillende maatregelen om je woning te beveiligen tegen inbraak. Tips voor het preventief beveiligen tegen inbraak kan je lezen in onze blogpost: “Hoe een inbraak voorkomen? Lees deze tips”. Een extra tip van ons is om je waardevolle bezittingen te noteren. Download gratis en eenvoudig jouw registratiekaart, maak een foto van je ingevulde registratiekaart en bewaar deze goed. Aan de hand van deze inventarisatie heb je een duidelijk overzicht met alle details van jouw bezittingen en stel je eenvoudig jouw verzekering of de politie op de hoogte van je gestolen bezittingen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat een inbraak jou nooit overkomt, maar door preventieve beveiliging neemt de inbraakkans bij jouw woning enorm af. Om deze reden is het belangrijk dat men afweet van initiatieven zoals de Nationale Inbraakpreventie Weken. Daarom besteden wij er graag aandacht aan en geven we je in deze blogpost één mogelijke stap naar een veiligere woonomgeving, namelijk het investeren in een alarmsysteem

Waarom investeren in een alarmsysteem? 

Afgelopen week heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd dat er preventieve veiligheidsscans zijn uitgevoerd voor woningen van burgemeesters. Tijdens deze veiligheidsscans is er gekeken naar de kwaliteit van sloten en kozijnen, maar vooral naar de aanwezigheid van een alarmsysteem. Een alarmsysteem is niet alleen belangrijk voor burgemeesters die tegenwoordig te maken hebben met bedreiging en agressie, maar ook voor de Nederlandse inwoner die te maken heeft met bedreiging of inbraak. Als je bedenkt dat er gemiddeld in Nederland elke tien minuten een inbraak plaatsvindt, is een alarmsysteem voor je woning geen overbodige luxe. Je woning preventief beveiligen met een alarmsysteem brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo geeft of biedt een alarmsysteem je:

- 24/7 beveiliging voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld je familie, vrienden, collega’s en bezittingen.

- beveiliging met een preventieve werking. Als inbrekers zien dat een woning en alarmsysteem heeft, slaan ze je woning liever over en gaan ze verder op zoek naar een woning die slecht of niet beveiligd is. Dit zal werken als aan de buitenkant van je woning duidelijk is te zien dat het beveiligd is met een kwalitatief goed alarmsysteem.

-beveiliging met een reactieve werking. Als er een inbreker je woning binnenkomt, zal het alarmsysteem hierop reageren en afgaan. Ook is het mogelijk om een stil alarm in werking te zetten.

- zowel preventief als bij een daadwerkelijke inbraakpoging een veilig gevoel, vooral tijdens de wintertijd wanneer het langer donker zal zijn.

- de mogelijkheid om je alarmsysteem te koppelen aan een meldkamer, zodat de nooddiensten je snel assisteren tijdens een inbraak of je zelfs voor zijn.

Een alarmsysteem waarschuwt je niet alleen voor inbrekers. Zo kan een alarmsysteem je, in combinatie van een melder, waarschuwen voor koolstofmonoxide in je woning. Tevens kan een alarmsysteem je waarschuwen bij een beginnende brand. Tot slot kan je in combinatie met bijvoorbeeld camerabeveiliging de inbraakkans bij jouw woning nog verder omlaag brengen.Dankzij camerabeveiliging is de kans groot dat inbrekers je woning overslaan of bij een eventuele inbraak worden opgepakt. Om zelf alvast te zorgen dat inbrekers sneller je woning overslaan kan je onze donkere dagen checklist doorlopen. Een handige checklist die jou kan helpen om inbrekers buiten jouw woning te houden