Primeur voor Eindhoven: de eerste 3D-betongeprinte huizen

Lisanne
Lisanne van Schaik
donderdag 12 juli 2018, Geschatte leestijd: 1min

2019 is voor de stad Eindhoven nu al een bijzonder jaar. Volgend jaar staan hier namelijk de eerste 3D-geprinte huizen! Huizen die gebouwd zijn met behulp van de meest innovatieve bouwtechniek van het moment: 3D-betonprinten. De huizen doen je waarschijnlijk denken aan het stenen tijdperk, maar zijn extreem modern.

Project Milestone

Project Milestone — zoals het project heet — is een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit en diverse andere partijen. In totaal staan er straks vijf 3D-betongeprinte huizen. Het eerste huis is ongeveer midden 2019 af. Met de samenwerking willen de partijen meer bereiken dan alleen het leren over het bouwen van huizen met 3D-printers. De huizen komen één voor één gebouwd tot stand, zodat de ervaringen van de eerste bewoners meehelpen de bouw van de tweede woning te verbeteren. In eerste instantie is het de bedoeling om te werken met geprefabriceerde betonelementen, maar het einddoel is om de laatste woning geheel te printen.

Een duurzaam project

De huizen voldoen aan alle bouwvoorschriften én aan de eisen van bewoners wat betreft indeling, luxe en betaalbaarheid. Vooral de betaalbaarheid is een enorm belangrijk aspect bij het 3D-printen. Dit komt doordat beton het enige materiaal is dat nodig is én door alleen materiaal te gebruiken waar het echt nodig is, valt de verspilling veel lager uit. Het is dus niet alleen goedkoper bouwen, maar ook nog eens sneller en duurzamer. Bovendien kun je met een 3D-printer alle vormen maken die je maar wil, wat vaak lastig is met traditionele bouwtechnieken.

Een video over Milestone 

In deze onderstaande korte video zie je wat project Milestone precies inhoudt!