Waar moet je op letten bij het afsluiten van een energie aanbieding?

Joey Frankhuisen
woensdag 29 juli 2020, Geschatte leestijd: 3min

Geld besparen thuis of binnen je bedrijf is iets wat de meeste mensen wel willen. Toch is dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, want waar moet je eigenlijk beginnen? Door het aanbod van meerdere energiebedrijven met elkaar te vergelijken, vind je altijd de beste deal voor je energie. Neem de tijd om goed te kijken naar alle voorwaarden van de verschillende energieleveranciers. In dit artikel lees je meer over waar je op moet letten bij het afsluiten van een aantrekkelijke energie aanbieding voor thuis of voor je bedrijf.

Check je jaarlijkse energieverbruik

Voordat je op zoek gaat naar een aantrekkelijke deal is het goed om te weten wat je jaarlijkse energieverbruik is. Met die gegevens is het namelijk eenvoudiger om een passende aanbieding te vinden. Je vindt je jaarlijkse verbruik op de jaarafrekening van je huidige (of vorige) energieleverancier. Weet je niet 100% zeker wat je jaarlijkse verbruik is? Kies dan voor het gemiddelde verbruik: op basis van het aantal personen in een huishouden of bedrijf wordt een schatting gemaakt. Met die gegevens kun je op zoek gaan naar een goede deal.

Gebruik een (zakelijke) energievergelijker

Om je zoektocht gemakkelijker te maken, kun je tegenwoordig online diverse energievergelijkers gebruiken. Voor zo’n vergelijker heb je je verbruiksgegevens nodig. Hierbij maakt het niet uit of je een particuliere of zakelijke verbruiker bent; in beide soorten vergelijkers komt je jaarlijkse verbruik van pas. Dat programma gaat namelijk met die gegevens aan de slag en op zoek naar meerdere matches tussen jou en energiebedrijven. Uit zo’n vergelijker komen dus meerdere resultaten die je zelf weer met elkaar kunt vergelijken. Zo zie je binnen no time waar je het goedkoopst uit bent en wat je waar wel of niet krijgt.

Lees altijd de voorwaarden

Er zijn onafhankelijke energie aanbieding websites, zoals EnergieAanbieding.nl. Dergelijke sites vertellen je veelal over de algemene en belangrijkste voorwaarden. Heb je een aantrekkelijke energie aanbieding te pakken? Lees dan altijd eerst alle voorwaarden voordat je een energiecontract aangaat. Let hierbij niet alleen op de voorwaarden van het energiecontract maar kijk ook naar de algemene voorwaarden van het desbetreffende energiebedrijf. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Bij de meeste vergelijkers wordt het meegerekend, maar een extra punt van aandacht zijn de leveringskosten. Bij sommige aanbiedingen worden deze niet meegerekend waardoor de actie aantrekkelijker lijkt dan misschien wel betere aanbiedingen waarbij deze kosten al inclusief zijn.

Let op de opzegtermijn en einddatum

Kijk daarnaast naar de opzegtermijn en einddatum van een energiecontract. Sommige aanbiedingen lijken to good to be true en in sommige gevallen is dat ook echt zo. Kijk bijvoorbeeld voor welke termijn een bepaald actietarief geldt. Over het algemeen geldt namelijk dat des te langer je een energiecontract afneemt, des te goedkoper het is. Ben je echter op zoek naar een energiecontract voor één of twee jaar dan is het goed om te letten op deze termijn. Controleer altijd de opzegtermijn en de einddatum, zodat je precies weet wanneer je eventueel weer zou moeten overstappen naar een betere deal.

Energiecontract met vast of variabel tarief

Een ander punt waar je op moet letten, is of je kiest voor een energiecontract met een vast tarief of met een variabel tarief. De aanbiedingen van beide soorten tarieven kunnen namelijk behoorlijk verschillen. Kies je voor een vast tarief dan weet je precies wat je iedere maand moet betalen voor je energie. Ga je echter voor een contract met een variabel of flexibel tarief dan betaal je alleen voor de energie die je daadwerkelijk hebt verbruikt. Zodra de energieprijzen dalen, ben je dus goedkoper uit met een variabel energiecontract. De meeste aanbiedingen hanteren de vaste energieprijzen, dus houd daar rekening mee.

Check kortingen en welkomstcadeaus

Een goede energie aanbieding is pas echt een goede aanbieding wanneer je kunt profiteren van flinke welkomstkortingen of toffe cadeaus bij je energiecontract. Hierbij gaat het niet om kleine cadeaus, maar vaak om dure apparatuur en elektronica. Daarom is het zeker aan te raden om regelmatig van energieaanbieder over te stappen - wanneer dat mogelijk is. Let goed op wie wat biedt. Sommige energiedeals lijken niet heel aantrekkelijk, maar bieden bijvoorbeeld wel precies dat elektronische apparaat dat je al tijden nodig hebt. Uiteindelijk kan je dat dus alsnog veel geld schelen.

Kies je voor grijze of groene stroom?

Tot slot is het interessant om te kijken naar de keuze tussen grijze of groene energie. Steeds meer Nederlanders stappen over op groene stroom en dat is niet voor niets. De Nederlandse overheid stimuleert duurzame energie namelijk - en beloont de mensen die aan de slag gaan met het verduurzamen van hun woning. Om in 2050 bijna helemaal CO2-neutraal te zijn, kun je flinke kortingen en voordeel verwachten bij de afname van groene energie. Dit is helemaal het geval wanneer je je eigen duurzame energie op gaat wekken, bijvoorbeeld met behulp van (zakelijke) zonnepanelen.Gerelateerde artikelen