Waarde van je huis verhogen? De 4 beste tips!

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 30 januari 2017, Geschatte leestijd: 4min

De waarde van je huis verhogen klinkt niet als iets leuks. Toch kleven er ontzettend veel voordelen aan! De huizenwaarde opkrikken is niet alleen bijzonder slim omdat je meer geld krijgt als je je huis verkoopt, maar je woont er ook nog eens een stuk lekkerder door.

Waardeverhogende tip 1: creëer meer ruimte

Veel van ons vinden het huis te klein. Ik zie het aan mezelf, toen ik naar mijn nieuwe woning ging, dacht ik dat ik zeeën van ruimte had. Nu ik er een tijdje woon, lijkt mijn huis op magische wijze gekrompen te zijn. Zonde als we het idee hebben dat de muren op ons afkomen, want we brengen enorm veel tijd door thuis. Gelukkig is er een hoop te doen om ons huis groter te maken of in ieder geval groter aan te laten voelen.

Marketeer Johan gaf trouwens eerder al 6 tips om je badkamer optisch te vergroten, maar er zijn meer tips die iedereen kan gebruiken:
• tover je rommelzolder om tot volwaardige leefruimte! Alle spullen die je niet meer gebruikt gooi je weg. Maak een mooi schot of kast waar je de rest van je spullen in zet. Koop meubels (of een bad!) die je graag neer wil zetten en tada: je extra ruimte is af. Nog een tip: spullen waar je over twijfelt, stop je het beste in een doos met de datum erop. Een jaar later nog niet gemist of nodig gehad? Dan moet het weg!
• een grote spiegel in je woonkamer. Door de weerspiegeling lijkt je woonkamer ineens twee keer zo groot! Zo simpel kan het leven zijn.
• voorzie je huis van lichte kleuren, die vervelen minder snel en ze maken je huis lichter en groter
• minimaliseren! Klinkt dat eng? Je hebt écht niet alles nodig wat je nu in je huis hebt staan. Neem afscheid van overbodige spullen en meubels en kom heerlijk tot rust in je grote huis.

Wil je écht ruimte aan je huis toevoegen? Met een dakkapel, nokverhoging of dakopbouw geef je je huis meer inhoud.

Waardeverhogende tip 2: profiteren van je woning isoleren

Twee opvallende onderzoeksresultaten: drie van de vier Nederlandse woningen zijn niet goed geïsoleerd én zo’n 70% van de huiseigenaren onderschat de opbrengst van isolatie. En het is zo simpel om je huis goed te isoleren en daarmee ook een stuk comfortabeler te wonen! Je hoeft niet per se in een specialist te investeren als je dat niet wil; je kan ook al een hoop zelf doen om je huis beter te isoleren. Je huizenwaarde stijgt, de energierekening daalt én het is goed voor het milieu. Daarnaast worden potentiële kopers knap warm van lage maandlasten en een lage energierekening.

Simpele tips om je huis beter te isoleren

Met deze tips hoef je bijna geen geld uit te geven en toch is het resultaat merkbaar:
• sluit je brievenbus af met een tochtborstel of -klep, zodat daar geen tocht door naar binnen komt
• door tochtstrips bij je ramen en deuren te plaatsen, bespaar je 50 kubieke meter gas per jaar
• kit naden en kieren af, zodat er geen tocht door komt
• weer de kou met gordijnen
• plant een heg voor de muur waar de wind altijd op staat, zodat de wind niet in je huis komt

Houd de warmte binnen en het geld in je zak

Voor een echt goed geïsoleerd huis, klop je aan bij isolatiespecialisten. Uit onderzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kwam naar voren dat mensen die niet investeren in isolatie, dit niet doen omdat ze beperkte kennis hebben, geen betrouwbare vakmensen kunnen vinden en geen zin hebben in rommel en overlast. Goed nieuws: Solvari helpt je met alles!

Vooral woningen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd, zijn slecht geïsoleerd. Deze woningen hebben spouwmuren: muren met een lege ruimte ertussen. Door de spouw te laten vullen met isolatiemateriaal, houd je elk jaar €500 in je zak. Voor een optimaal resultaat laat je ook je dak en vloer isoleren.

Wil je trouwens meer weten over de ideale temperatuur in huis? Lees dan ‘De ideale temperatuur in huis: hoe krijg je die?’


Wil je weten hoe isolatiespecialisten beoordeeld worden door andere consumenten? Lees dan de beoordelingen van vakmensen op onze website. Meer weten over de subsidie voor woningisolatie? Download dan gratis onze subsidiegids. Let op: de subsidie is voor particulieren sinds 26 april 2017 niet meer beschikbaar. 

Waardeverhogende tip 3: bespaar op energie en wek het zelf op

Al die tips als ‘haal je stekker uit het stopcontact’, ‘doe je lampen uit’ en ‘zet je tv uit als je toch niet kijkt’ ken je wel. Maar er is meer dat je kan doen om spaarzaam om te gaan met energie. Het zijn simpele tips en grote kans dat je er oprecht blij van wordt:
• je mag je was opsparen! Dit deed ik al zonder dat ik wist dat het zo’n goed idee is. Nou ja, concreet: gebruik je wasmachine optimaal door hem zo vol mogelijk te stoppen. Uiteindelijk draai je dan minder wasjes! Was op een zo laag mogelijke temperatuur, dan ben je helemaal lekker bezig met het besparen van energie, water en geld. Laat dan ook nog eens je was drogen op een rek en stop het niet in de droger. Je houdt dan de luchtvochtigheid in huis op peil. Dit zijn zo veel vliegen in één klap!
• je hoeft nooit meer eten weg te gooien! Dit probleem had ik zelf al nooit, want mijn maag is stiekem een bodemloze put. Maar voor mensen die wel eens te veel koken is dit superhandig. Stop je left-over in de vriezer, maar laat het wel eerst afkoelen - anders laat je je vriezer onnodig hard werken. Je eten weer ontdooien? Zet het dan in de koelkast, dan gebruikt je koelkast even minder energie. En je bespaart energie omdat je de magnetron niet hoeft te gebruiken. Ideaal, zeg ik je.

Opwekken van eigen stroom

Duurzame huizen worden steeds populairder en zonnepanelen worden steeds winstgevender. Je kan je energierekening letterlijk naar nul brengen en dat is natuurlijk onwijs fijn. Zonnepanelen leveren meer op dan de rente over je geld op je spaarrekening, dus daar hoef je het niet voor te laten. Daarnaast kan je ook de btw terugvragen op je panelen, wat al snel €400 scheelt. Nou ja, ik zou zeggen: tel uit je winst.

Waardeverhogende tip 4: een goede gevel is het halve werk

Je weet ongetwijfeld dat een eerste indruk het belangrijkst is. De eerste indruk kan je maar één keer maken en dat geldt ook voor je huis. Als je gevels - eigenlijk het visitekaartje van je huis - er goed uitzien, heb je al meteen een streepje voor. Zorg dus dat je gevels schoon zijn en zorg voor goed onderhoud. Schade aan je gevel kan voor problemen zorgen, zoals slechte isolatie en vochtproblemen in je huis. Gelukkig is dat dus allemaal te voorkomen door goede gevelwerkers hun werk te laten doen.

Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze gerust met ons op Facebook!Gerelateerde artikelen

Zo kies je de juiste zonwering
donderdag 24 maart 2016

Zo kies je de juiste zonwering

Hoe een inbraak voorkomen? Lees deze tips!
donderdag 01 november 2018

Hoe een inbraak voorkomen? Lees deze tips!