Waarom verduurzamen een grotere rol speelt op de woningmarkt

Carlyn
Carlyn van Beekveld
donderdag 08 juli 2021, Geschatte leestijd: 1min

Waarom verduurzamen? Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol en ook in de woningmarkt is dat het geval. Volgens zo'n 500+ Nederlandse makelaars gaat het belang van duurzaamheid de komende jaren alleen nog maar verder stijgen. 

Waarom verduurzamen?

Door het verduurzamen van je woning geniet je van verschillende voordelen zoals een lagere energierekening, hoger wooncomfort en een gezondere leefomgeving. Daarnaast kan het verduurzamen een positief effect hebben op je woningwaarde en de verkoopsnelheid van je woning. 

Dit blijkt uit een onderzoek naar duurzaamheid in de woningmarkt dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Het onderzoek werd gedaan onder 500+ NVM-makelaars die actief zijn in de vakgroep wonen. De makelaars geven unaniem aan dat duurzaamheid in de woningmarkt een grotere rol speelt dan 5 jaar geleden. Ook verwachten ze dat dit belang de komende jaren gaat toenemen. 

Stad vs. dorp

Uit het onderzoek blijkt dat de belangstelling voor duurzaamheid in dorpen groter is dan in steden. Dit heeft mogelijk te maken met de grotere druk op de woningmarkt in de steden. Daarnaast geven landelijke makelaars aan vaker de voordelen van duurzaamheidsmaatregelen te bespreken dan de stedelijke makelaars.

Isolatie en HR++ glas

Bij het aankoopproces vinden kopers met name goede isolatie en HR++ glas belangrijk. Dit zijn aspecten die anno 2021 echt niet meer kunnen ontbreken. Slechte isolatie en bijvoorbeeld ramen van enkel glas zorgen namelijk voor veel warmteverlies. Dit zorgt voor extra stookkosten en uiteindelijk dus ook voor een hogere energierekening.

Verkoopprijs en snelheid

Leuk die stijgende belangstelling, maar waarom is verduurzamen interessant? Volgens 77% van de makelaars hebben duurzaamheidskenmerken in je woning een positief effect op de verkoopprijs. Door te verduurzamen stijgt je woning dus in waarde. Naast het stijgen van de verkoopprijs geeft het merendeel van de makelaars aan dat duurzaamheidskenmerken ook een positief effect hebben op de verkoopsnelheid van je woning.

Gratis verduurzamingsadvies

Wil je jouw woning verduurzamen maar heb je geen idee waar te beginnen? We helpen je graag verder. Met onze gratis verduurzamingstool kom jij er binnen 2 minuten achter wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning en hoeveel je ermee kan besparen. 

    Ik wil gratis verduurzamingsadvies    Gerelateerde artikelen