Warmtepomp aanschaffen? 6 zaken om rekening mee te houden

Solvari
Solvari Blog
maandag 09 december 2019, Geschatte leestijd: 2min

Vind jij het belangrijk om toekomstbestendig te wonen, dan kun je tegenwoordig niet meer om de warmtepomp heen. Deze zijn inmiddels in verschillende soorten en maten te krijgen en zijn in staat om het gewenste comfort te bieden. Een fijne bijkomstigheid is, dat je er ook nog eens mee kunt besparen op je energiekosten. Met andere woorden: een warmtepomp is een goede, duurzame keuze en een investering die zichzelf terugbetaalt. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen? We zetten een aantal zaken om op te letten voor je op een rijtje.

Maak gebruik van de subsidieregeling

We weten inmiddels allemaal wel dat je op de lange termijn bespaart met een warmtepomp, maar eerst moet je daarvoor de investering maken in de aanschaf ervan. De kosten van een warmtepomp zijn geen uitgave die je zomaar doet, maar gelukkig is er een subsidie waar je gebruik van kan maken die de aanschaf een stuk doenlijker maken. Wanneer je een warmtepomp aanschaft, kom je namelijk in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie, ook wel bekend als de ISDE-regeling. In sommige gevallen kan de hoogte van het subsidiebedrag oplopen tot wel 8000 euro. Het subsidiebudget is echter wel beperkt en vindt gretig aftrek, dus wacht niet te lang met beslissen.

Welk koudemiddel gebruikt de warmtepomp?

Veel warmtepompen op de markt maken nog gebruik van HFK’s of f-gassen als koudemiddel. Deze middelen worden echter langzaam uitgefaseerd als gevolg van de F-gassenverordening, die inmiddels van kracht is gegaan. Het milieuvriendelijke en duurzame alternatief is het koudemiddel water-glycol. Warmtepompen die hier gebruik van maken zijn dus toekomstbestendiger.

Wat is de COP-waarde?

Wanneer je een warmtepomp koopt, is het rendement van de pomp van groot belang. Dit wordt uitgedrukt in de zogenaamde COP-waarde, dat het rendement van systemen die functioneren met warmte-koudeopslag weergeeft. Hiervoor wordt de verhouding gebruikt tussen de energie-input die de pomp vereist en wat hij aan warmte afgeeft. Waardes van 2 tot 3 zijn gemiddeld, wat betekent dat de warmtepomp met elke kWh die er aan elektriciteit ingestopt wordt twee- tot driemaal zoveel energie produceert. Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter dus.

warmtepomp in tuin

Let op de geluidproductie

Een bekende achilleshiel van warmtepompen is het geluid dat de buitenunits produceren. Dit geluid is vergelijkbaar met dat van een airconditioning. Dit is iets wat in ontwikkeling is, ten dele ook omdat vanuit het Rijk plannen zijn om het geluid dat de pompen mogen produceren aan banden te leggen. Daarbij zou een bovengrens van 35 dB gebruikt gaan worden voor het geluid dat aanwonenden ervan ontvangen. Kijk dus goed rond voor een moderne waterpomp die weinig geluid produceert. Dit kan namelijk door de producent gerealiseerd worden door de inzet van de buitenunit zoveel mogelijk beperken in het functioneren van de warmtepomp. De compressor die zich binnen in het huis bevindt, produceert wanneer hij aan staat een geluid dat vergelijkbaar is met een koelkast, dus dat valt heel erg mee.

Ga je voor hybride of volledig gasvrij?

Een belangrijke keuze die je moet maken wanneer je een warmtepomp wilt gaan aanschaffen, is of je voor hybride of full-electric (volledig elektrisch) wilt gaan. In het geval van hybride verbruikt de warmtepomp ten dele elektriciteit en ten dele ‘gewoon’ aardgas. Dit is al een stuk zuiniger dat een volledig gasgestookte cv-ketel, en dus een prima investering. Wil je van het gas af en voor een volledig elektrische warmtepomp gaan, dan moet je ook bereid zijn om daar meer voor te betalen, want deze warmtepompen zijn simpelweg een stuk duurder. Met beide soorten pomp kun je overigens aanspraak maken op een subsidie (als je snel bent dus!).

Laat de installatie niet aan een beunhaas over

Wanneer je een warmtepomp uitgekozen en aangeschaft hebt, moet deze natuurlijk ook geïnstalleerd worden. Daarbij moet met een van de eerder genoemde koudemiddelen gewerkt worden. Deze vormen een milieurisico bij een verkeerde installatie. Daarom moeten monteurs hiervoor gecertificeerd zijn. De inzet van een erkend installateur om je waterpomp te plaatsen is sinds 1 januari 2018 dan ook een belangrijke voorwaarde geworden om subsidie te kunnen krijgen voor de aanschaf van een waterpomp. Deze wil je niet op het spel zetten, want dat kan je een hoop geld gaan kosten.