Wat mag er niet missen in een keuken anno 2021?

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 12 maart 2021, Geschatte leestijd: 2min

Ben je bezig met het renoveren van je keuken? Dan ben je er vast al achter gekomen dat er veel mogelijkheden zijn op het gebied van keukeninrichting. De keuze aan materialen, kleurstijlen en apparatuur is eindeloos. Keukentrends zijn erg onderhevig aan smaak, je persoonlijke voorkeur blijft dus het belangrijkst. Toch zijn er een aantal kenmerken die een keuken anno 2021 móet hebben.

Verlengde van de woonkamer

Vroeger was de keuken vooral de ruimte waarin je kookte – dit is allang niet meer zo. Je hoeft maar een willekeurig klusprogramma te kijken om te zien dat het erg populair is om de keuken bij de woonkamer te betrekken. Je hoort het woord ‘leefkeuken’ dan ook steeds vaker vallen. Door ons drukke bestaan van tegenwoordig blijkt zo’n leefkeuken een uitkomst: of je er nou aan het einde van de week met vrienden kookt en dineert of in de ochtend nog net even extra family time creëert, een leefkeuken biedt je veel mogelijkheden. Omdat het niet meer gaat om een afgesloten ruimte, kun je er veel dagelijkse activiteiten combineren. Zo kun je er tijdens het ontbijt alvast je werkagenda doornemen.

Van alle gemakken voorzien

Een paar jaar geleden volstond een keuken nog met een goed werkende kookplaat en een functionerende vaatwasser. Tegenwoordig kun je je keuken van veel meer luxe voorzien. Door de snelle technologische ontwikkelingen van de laatste tijd zijn veel elektronische apparaten toegankelijker en voordeliger aan te schaffen dan vroeger. Of het nou gaat om een broodrooster met retro-look of een hypermoderne koffiemachine: iedereen wil toch thuis zo veel mogelijk luxe ervaren? De reden dat deze apparaten zo populair zijn geworden is dat de nadruk, door ons snelle en drukke bestaan, op de kleine momenten van ontspanning is komen te liggen. Verberg je apparatuur dus niet meer in je keukenkastjes, maar geef je Smeg broodrooster en blinkende KitchenAid een prominente plek in je keuken!

Verschillende kleuren en materialen

Wees niet bang om met kleuren te experimenteren: er is anno 2021 veel mogelijk. Groen- en blauwtinten zijn de kleuren van 2021; petrolblauw en lentegroen zijn niet meer weg te denken uit een moderne keuken. Hou je meer van een rustige uitstraling? Dan kun je uitgesproken kleuren combineren met bijvoorbeeld een natuurlijk materiaal voor het keukenblad of de achterwand. Het uitproberen van verschillende materialen is sowieso een must. Zo zijn eenvoudige materialen uit de jaren vijftig en zestig weer helemaal in trek. In het geval van een leefkeuken is het natuurlijk leuk om de stijl van de woonkamer daarin door te voeren.

Verlichting

Vergeet die eenzame plafonniere: er is veel meer mogelijk op het gebied van verlichting! Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een heel lichtplan te maken, zodat de keuken optimaal en in de juiste sfeer verlicht is. Omdat de keuken tegenwoordig niet meer alleen dienst doet als eetruimte, is het ook belangrijk om bijvoorbeeld voldoende werkverlichting te hebben. Daarnaast zijn spotjes en indirect licht populaire vormen van verlichting geworden, omdat deze meer sfeer creëren dan direct licht.Gerelateerde artikelen

5x de mooiste banken
donderdag 21 december 2017

5x de mooiste banken

Woning verbouwen tot duurzaam huis
woensdag 16 mei 2018

Woning verbouwen tot duurzaam huis