Wat te doen bij stormschade aan je huis?

Shanice
Shanice Lamoré
donderdag 18 januari 2018, Geschatte leestijd: 2min

Het komt niet vaak voor, maar een paar keer per jaar krijgen we in Nederland te maken met extreem weer. Vandaag was zo’n dag. Bomen waaien om, vrachtwagens raken van de weg en zonnepanelen vliegen van het dak. In een paar minuten ontstaat er een schade die oploopt tot miljoenen euro’s. Is jouw huis getroffen door dit extreme weer? Lees dan snel verder en ontdek welke stappen jij nu moet ondernemen.

Stormschade aan je woning, wat is dat?

Heeft je woning schade die is aangericht door storm met windkracht 7 of hoger? Dan valt de schade onder stormschade. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het gaat om een plaatselijke storm en dat de windkracht niet is gemeten door het KNMI. Dat hoeft niet uit te maken, mits er meerdere meldingen zijn binnengekomen in dezelfde omgeving. Die meldingen dienen dan als bewijs van de storm en ook dan krijg je dus gewoon je schade vergoed.

Ben ik verzekerd en krijg ik schade vergoed bij stormschade?

Als je de eigenaar bent van het huis waarin je woont kan je gebruik maken van de opstalverzekering. Deze verzekering vergoed alle schade die is aangebracht aan spullen die nagelvast zitten aan je huis. Denk aan zonnepanelen, je rolluiken en je dak.

Zijn er spullen om je huis heen beschadigd, zoals je barbecue of tuinset? Ook schade aan deze spullen kan je vergoed krijgen, alleen maak je hierbij gebruik van je inboedelverzekering.

Huur je een huis en is er schade aan je huis of inboedel? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van de verzekeringen. Bij hem geef je de schade aan, waarna hij de verzekering benadert.

Directe schade en gevolgschade: klop aan bij je opstalverzekeraar

Zijn je zonnepanelen beschadigd door de hevige wind of is er een boom op je huis gevallen? Dat is schade die valt onder directe schade. Maar ook bij gevolgschade krijg je de schade vergoed. Zijn er dakpannen van je dak afgewaaid en heb je als gevolg last van waterschade? Dan heb je gevolgschade en ook dat krijg je vergoed vanuit de opstalverzekering.

Welke stappen moet ik nemen bij stormschade?

Het is belangrijk dat je de schade zo snel mogelijk meldt bij je opstalverzekeraar. Maak foto’s die kunnen dienen als bewijsmateriaal en bel je verzekeraar op. Zij zullen je vertellen welke stappen je verder moet nemen. Zorg in ieder geval dat er geen gevaarlijke situaties ontstaat door loshangende spullen of water dat op plekken komt waar het niet mag komen.

Wil je de schade laten repareren? Dan moet je op zoek naar een vakman die je kan helpen de schade op te lossen. Je verzekeraar vraagt waarschijnlijk om een offerte zodat ze de kosten om de schade te repareren kunnen inschatten. Solvari kan je helpen met het krijgen van de juiste offertes, je vraagt ze hier eenvoudig en snel aan waarna de bedrijven contact met je opnemen om en je verder helpen.

Wat is het bedrag van de schadevergoeding?

Vaak wordt voor het vaststellen van het bedrag dat de verzekeraar uitkeert gebruik gemaakt van de 40%-regeling. Zijn je spullen nog meer dan 40% van de nieuwwaarde waard? Dan krijg je in de meeste gevallen de nieuwwaarde terug. Zijn je spullen minder dan die 40% waard, dan krijg je vaak de dagwaarde terug.

Stormschade aan je zonnepanelen

Heb je schade aan je zonnepanelen of zijn ze losgekomen van je dak? Meld dit dan meteen bij je verzekeraar. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: let bij de aanschaf van zonnepanelen niet alleen op de prijs maar ook op het bevestigingssysteem en het bedrijf door wie je de zonnepanelen laat installeren. Lees van tevoren beoordelingen, verdiep je in de verschillende soorten zonnepanelen en vraag om garantie. Stormschade aan je zonnepanelen kan je in ieder geval vergoed krijgen, je verzekeraar kan je er uiteraard meer over vertellen.

Stormschade voorkomen

  • Heb je losse spullen staan in je tuin of op je balkon? Zet ze in de schuur of zorg dat ze vastliggen zodat ze niet wegwaaien

  • Sluit al je ramen en deuren goed

  • Controleer regelmatig of er geen dakpannen los liggen

  • Zorg dat je zonnepanelen laat installeren door een erkend installateur en controleer regelmatig of ze nog goed vast zitten

  • Kijk of er geen loshangende takken hangen in de bomen om je huis heen

Bron: Pricewise