Wat zijn de leenmogelijkheden voor een verbouwing?

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 19 april 2019, Geschatte leestijd: 1min

Van plan om te verbouwen en op zoek naar een financiering? De kosten voor een (kleine) verbouwing kunnen al snel oplopen tot meer dan €5000. Er zijn verschillende leenmogelijkheden. De meest gekozen leenvorm is de persoonlijke lening: goedkoop en met een vaste rente en looptijd. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?

Verbouwing woning: meerwaarde en groter woongenot

Een verbouwing moet vooral het woongenot verhogen. Een nieuwe badkamer, keuken of uitbreiden met een aanbouw: het huis voelt steeds meer als thuis. Verbouwen heeft nog een groot voordeel, het zorgt voor waardevermeerdering van de koopwoning. Vooral een aanbouw, garage, nieuwe keuken en badkamer doen het erg goed: deze leveren het beste rendement.

Een verbouwing vraagt om een investering. Een afgewerkte garage kost al snel €15.000, terwijl de prijs voor een nieuwe keuken tussen de €5000 en €12.000 ligt. Wie dit geld niet op zijn spaarrekening heeft staan, heeft de keuze uit verschillende leenvormen. Hieronder de meest gekozen leningen voor het verbouwen van de woning.

Hypotheek verhogen voor verbouwen

Heb je een hogere hypotheekinschrijving, dan is het mogelijk om de huidige hypotheek te verhogen. Dit kan zonder notariskosten. Het verhogen van de hypotheek is alleen mogelijk wanneer de woning overwaarde heeft, of wanneer een verbouwing voor meerwaarde zorgt.

Tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek is een extra lening op dezelfde woning (onderpand). Kun je aantonen dat het geld is gebruikt voor verbouwing van de woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Persoonlijke lening

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Soms is dit niet eens verstandig, bijvoorbeeld wanneer de hogere inschrijving op een later moment nog nodig is. In dit geval is een persoonlijke lening de beste optie. Met de huidige lage rentestanden is een persoonlijke lening goedkoop. Bovendien staan rente en looptijd vast, dit biedt meer zekerheid.

Het voordeel van een persoonlijke lening: je hoeft niet aan te tonen dat het geld ook echt voor de verbouwing is gebruikt. Mocht er dus na verbouwing nog wat geld overblijven, dan mag dit ook worden ingezet voor een (tweede) auto, inrichting, vakantie of andere zaken. Net als bij de hypotheek is tussentijds aflossen van de persoonlijke lening kosteloos. Er is nóg een voordeel: het is zelfs mogelijk om de persoonlijke lening in zijn geheel boetevrij af te lossen. Dit krijg je bij een hypotheek niet voor elkaar.