Waterontharders: wat zijn dat en heb jij er één nodig?

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 06 februari 2017, Geschatte leestijd: 3min

Een opkomend product in Nederland: de waterontharders. Ze maken je water zachter, maar wat heb je eraan? Is het noodzakelijk om een waterontharder aan te schaffen? Dit en meer ontdek je in deze blogpost!

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is precies wat je verwacht dat het is: een apparaat dat de hardheid van water vermindert. Officieel ontstaan rond 1900, maar 'nu pas' echt in opkomst in Nederland. In 1900 gebruikte men dezelfde techniek al om water te zuiveren van schadelijke en ongewenste stoffen. Hierdoor werd het water beter drinkbaar. Tegenwoordig hebben waterontharders meer functies en gebruiken we ze ook om zacht water te krijgen dat nodig is voor het opwekken van groene stroom. Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit het water, waardoor zacht water overblijft. Het filter met harskorrels dat in de waterontharder zit, neemt calcium op en staat natrium af. De harskorrels worden schoongemaakt met zoutballetjes en de kalk wordt verwijderd. Een waterontharder is dus een enorm praktisch apparaat! Houd er wel rekening mee dat je af en toe de zoutballetjes moet bijvullen.

Wat is hardheid van water?

Hardheid van water geeft aan hoeveel metaal-ionen, magnesium- en calciumcarbonaat, bicarbonaten en sulfaten in het leidingwater zitten. Een hoge waterhardheid is niet per se slecht voor je gezondheid, hoewel het niet erg goed is voor je huid. Het zorgt wel onder andere voor veel kalk in je apparaten, waardoor deze minder lang meegaan. Daarnaast werken bijvoorbeeld zepen minder goed. In Nederland gebruiken we de Duitse hardheid (dH) om de hardheid van het water aan te geven. Hoe hoger het getal is, hoe harder je water. Hard water is dus water dat veel kalk bevat. Kalk vormt zich al boven 3 °DH. Boven 5 °DH raden we aan een waterontharder te laten plaatsen. Om heel specifiek te zijn:
• 0 - 8,4 °DH: zacht water
• 8,4 - 14 °DH: gemiddeld hard water
• 14+ °DH: hard water

Nadelen hard water

Als er bij jou heel hard water uit de leidingen komt, krijg je te maken met de volgende nadelen:
• slechtere werking en kortere levensduur van je huishoudelijke apparaten, zoals je (vaat)wasmachine
• een negatieve invloed op je kranen
• hoger energieverbruik en een kortere levensduur van je cv-ketel
• hoger verbruik van wasmiddelen en zepen

Voordelen zacht water

Zacht water heeft veel voordelen. Op een rijtje:
• je badkamer is voortaan vrij van kalk (minder schoonmaken, hoera!)
• je hoeft minder zeep te gebruiken bij het wassen van je kleding, onder de douche en in je vaatwasser
• zacht water kan huidproblemen als eczeem, uitslag en jeuk verminderen
• besparingen op je energierekening
• nooit meer flessenwater aanschaffen
Heb je een waterontharder en dus zacht water? Houd er dan rekening mee dat je bij zacht water (zachter dan 4 °DH) geen zout voor de vaatwasser gebruikt. Zo houd je je servies en glaswerk mooi!

Voordelen waterontharder

Waterontharders hebben één groot voordeel en dat is dus dat ze je water zacht maken. Het zachtere water zorgt ervoor dat je minder hoeft schoon te maken (geen badkamer vol met kalk meer!) en je kleding blijft er veel langer mooi uitzien. Meer voordelen zie je hieronder!

20% lagere energiekosten

Water met te veel kalk zorgen voor verstopte leidingen. Verwarmingselementen die in je verwarming, boilers en radiatoren zitten, hebben daar last van. Ze hebben meer energie nodig om warmte te verspreiden. Met zachter water breng je die energiekosten met 20% omlaag!

Huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Huishoudelijke apparaten die op water werken (je strijkijzer, boiler, wasmachine, koffiemachine) hebben het onnodig zwaar met hard water. Het kalk hoopt zich op in de apparaten. Natuurlijk kan je ze telkens ontkalken, maar dat is veel werk en de speciale vloeistoffen die je daarvoor gebruikt, kunnen ook nog wel eens flink aan de prijs zijn. Met zachter water hoef je niet meer te ontkalken en je huishoudelijke apparaten gaan veel langer mee.

Besparen op producten

Als je een waterontharder gebruikt, heb je minder wasverzachter, zout en zeep nodig. Alle kleine beetjes helpen wat mij betreft! Door deze producten minder aan te schaffen, bespaar je al gauw een paar tientjes per jaar. Kies je voor een waterontharder met een inwendig waterfilter met actieve kool? Dan filtert het niet alleen kalk uit het water, maar ook andere onzuiverheden worden gefilterd. Dit maakt water gezonder én lekkerder, waardoor je geen dure flessen water meer hoeft te kopen.

Hoe check je de hardheid van je water?

Voor het meten van de hardheid van je water heb je twee opties: een grove meting en een nauwkeurige meting. Bij de grove meting van waterhardheid koop je teststripjes. Deze houd je even in het te meten water en deze geeft aan hoe hard je water is. Je kijkt naar verkleuring van de vakjes en elk vakje staat voor een bepaalde hardheid. De nauwkeurige meting bestaat uit een meetsetje met een vloeistof. Je vult een buisje met water en druppelt er vloeistof bij. Daarna moet je de vloeistoffen met elkaar mengen en krijgt de vloeistof een bepaalde kleur. Het aantal druppels dat je in het water doet, geeft aan wat de hardheid van je water is.

Ben je geïnteresseerd in een waterontharder? Via Solvari heb je de mogelijkheid gratis en vrijblijvend offertes voor waterontharders te ontvangen van de beste vakmensen in jouw regio. 



Gerelateerde artikelen