What’s cooking? Keukentrends 2015/2016

Johan
Johan Hazenbroek
dinsdag 06 oktober 2015, Geschatte leestijd: 2min

De keuken is een prominent onderdeel van je droomhuis. Niet alleen qua uitstraling, maar ook omdat dat de ruimte is waar we samen kunnen koken en de dag door kunnen spreken.

Het is de plek van aanschuiven, helpen, maar ook van eetclubjes en natuurlijk het grote kerstdiner. We experimenteren wat af met de hoeveelheid foodblogs en proberen onze eigen versie van masterchef te worden in de keuken. Keukenfabrikanten pikken deze trends op en handelen ernaar om innovaties mogelijk te maken in de keuken. Keukenkastjes zonder grepen voor als je je handen vol hebt, sneller schakelen tussen werkblad en kookplaat en afzuigkappen in de vorm van lampen zodat ze beter in het interieur passen.

Tijdens onze zoektocht naar actuele opties in keukenland spotten we duidelijke trends. Ook op de vtwonen & design beurs werden onze observaties bevestigd. We delen deze drie trends hieronder met je.

1. Het keukeneiland als hart van je huis

Op de beurs spotten we steeds minder rechte en L-keukens. Alles draait om het eiland. Door een keukeneiland te plaatsen creëer je de mogelijkheid om de keuken midden in je woonkamer te integreren. Ook is een keukeneiland zeer functioneel omdat je er omheen kan lopen en vanaf alle mogelijke kanten kan gebruiken. Brede laden om genoeg opbergruimte te hebben, alles zo goed als naadloos of zelfs helemaal massief.

We spotten zelfs keukeneilanden waar steeds meer in geïntegreerd is. Van pitten tot plantenbakken voor verse kruiden tijdens het koken. Alles is binnen handbereik en vloeit natuurlijk in elkaar over.

2. Contrasten in kleur en materiaalgebruik

Keukens zijn niet slechts van kunststof en graniet. Werkbladen van polyform zorgen voor naadloze overloop tussen werkblad en kast. We willen geen namaakhout of houtprints, we willen het echte werk met massieve houten deuren of zwevende planken van steigerhout waar we ons servies en keukengerei kunnen exposeren.


3. Van keuken tot expositieruimte

Deze laatste is een trend in de keuken die we maar al te graag pinnen voor onze droomkeuken: keuken stillevens. Ondanks de hoeveelheid bergruimte, de 1,5 meter lades en de minimalistische insteek, worden servies, keukengerei en voedsel uitgestald in de keuken. Niet alleen is het stijlvol, het is ook behoorlijk functioneel want alles blijft binnen handbereik.

Om trendy stillevens te creëren dien je in ieder geval een houten snijplank, verse kruiden (basilicum doet het goed op foto’s) en glazen potten te hebben.

Op zoek naar meer keukeninspiratie? Volg ons op Pinterest! Weet je al wat je wilt en ben je benieuwd naar prijzen en mogelijkheden? Vraag offertes aan en wie weet sta jij binnenkort te kokkerellen in jouw nieuwe keuken!