Woning verbouwen tot duurzaam huis

Shanice
Shanice Lamoré
woensdag 16 mei 2018, Geschatte leestijd: 2min

Je bent van plan om te gaan verbouwen om je woning duurzamer te maken. Misschien omdat je geeft om het milieu en wilt helpen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar waarschijnlijk ook omdat de energierekening zo omlaag gaat. En daarmee maakt het de woning in de toekomst aantrekkelijker voor kopers en laat het de woningwaarde stijgen.

Hoe maak je een woning duurzaam?

Er zijn diverse ingrepen waarmee je een woning duurzamer kunt maken. Belangrijk is een goede isolatie van muren, daken en ramen. Dit scheelt in de stookkosten en zorgt er ook voor dat andere duurzame maatregelen optimaal worden benut. Je kunt een dak bijvoorbeeld deels isoleren door middel van een zogeheten groendak, oftewel een bedekking gemaakt van vegetatie waarmee de temperatuur binnen beter wordt gereguleerd. Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken en zo (een deel van) het energieverbruik dekken. Ben je helemaal zelfvoorzienend en wek je meer elektriciteit op dan je nodig hebt, dan kun je dit bovendien terugleveren aan het stroomnet. Hiervoor ontvang je dan een terugleververgoeding. Dan is er nog de warmtepomp; een perfect alternatief voor een cv-ketel die het gasverbruik verlaagt omdat warmte van buiten wordt gebruikt om de ruimte en het water binnen te verwarmen. Badkamers en keukens kunnen ook duurzamer worden gemaakt met energiezuinige apparatuur en recyclebare materialen, en je kunt het huis voorzien van ledverlichting. Ben je van plan een woning duurzaam te maken, maar doe je dit liever niet zelf? Dan kun je ook een van onze vakmannen inzetten.

De voordelen van een duurzaam huis

Een belangrijk voordeel van een duurzame verbouwing is dat je met een betere isolatie, zonnepanelen en/of een warmtepomp bespaart op het energieverbruik. Daarnaast kunnen dergelijke maatregelen de woning ook meer waarde geven, wat weer gunstig is wanneer je die op termijn wilt verkopen. En het geeft natuurlijk een goed en gezond gevoel om in een duurzaam huis te leven. Een duidelijk voordeel van een duurzaam huis is natuurlijk dat de energierekening omlaag gaat. Wil je daarbij goed bezig zijn voor het milieu, dan moet je wel kiezen voor een groene leverancier. Door middel van online energie vergelijken krijg je een uitgebreid overzicht van alle leveranciers van duurzame energie. En de tarieven die je daarvoor betaalt zijn tegenwoordig echt niet meer hoger dan die van veel grijze contracten.

Hoe financier je een duurzame verbouwing?

Wanneer de plannen voor de verbouwing concreet zijn, moet je de financiering rond krijgen. Hier zijn een aantal manieren voor. Zo kun je spaargeld inzetten; wat in principe vaak de beste optie is. Zo ben je van niemand afhankelijk. Wel moet je het geld kunnen missen. Heb je een bedrag van boven de 30.000 euro op je rekening staan (of boven de 60.000 als partners), dan betaal je hierover vermogensbelasting. Breng je het bedrag op de rekening onder deze grens, dan zorg je er ook nog eens voor dat je deze belasting niet hoeft te betalen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een lening af te sluiten of de hypotheek aan te passen. Let in beide gevallen wel goed op welke lening je kiest; let vooral op de rente van een lening of hypotheek. En naast het zelf betalen van een verbouwing, zijn er in sommige gevallen subsidies te krijgen voor duurzame maatregelen in huis. Zo zijn er soms gemeentesubsidies en krijg je de btw terug die je voor zonnepanelen betaalt. En tot 2021 kun je een subsidie aanvragen wanneer je een warmtepomp aanschaft. In de EnergieSubsidiewijzer kun je controleren welke tegemoetkomingen jouw gemeente hierin biedt.

In samenwerking met PricewiseGerelateerde artikelen

Personaliseer jouw muur: 4 ideeën
dinsdag 29 november 2016

Personaliseer jouw muur: 4 ideeën

Meer comfort, minder geld uitgeven
donderdag 03 september 2015

Meer comfort, minder geld uitgeven