Zo houd ik de kosten voor mijn droomhuis laag

Het huis renoveren. Waarschijnlijk zag je wel eens van die tv-programma’s die laten zien hoe een stel een oud huis aankoopt en het omtovert tot hun droomhuis. Dat gebeurt niet zonder tegenslag, waardoor het kostenplaatje uit de hand kan lopen. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Ik geef je tips zodat je de kosten van jouw verbouwing kan bezweren.

Persoonlijk vind ik het altijd nuttig om eerst stil te staan bij het begrip zelf. Wat is renovatie eigenlijk? Het korte antwoord is het huis grondig opknappen. Dat houdt in dat je altijd een begin- en een eindstaat hebt. Het ‘verschil’ tussen die twee, dat zijn de kosten. En die wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden.


De beginstaat van het huis

Als je een herenhuis uit 1920 wil moderniseren, dan krijgt dat project een ander kostenplaatje dan wanneer je iets aan een huis uit de jaren negentig wil veranderen. Dat komt doordat de beginstaat van beide huizen verschilt. 

Misschien heeft het herenhuis nog geen isolatie of is het door de jaren heen zelfs verzakt geraakt? Of misschien bestaat er zelfs instortingsgevaar vanwege rotte draagbalken? Dat zijn structurele problemen die je niet vaak aantreft in nieuwere woningen. En als je het gebouw eenmaal hebt aangekocht, dan krijg je die problemen erbij.

En die problemen zul je hoe dan ook moeten oplossen om je droomhuis bewoonbaar te maken. De beginstaat van het huis bepaalt dus al in grote mate het geld dat je voor de renovatie opzij zal moeten zetten. De eerste tip daarbij:

1. Besteed grote projecten uit

Deze tip moet je op de lange termijn zien. Wie weet ben je zelf enorm goed met pleisterwerk en weet je de vochtplekken met één veeg weg te smeren. Daar los je alleen het probleem niet mee op. De kans is namelijk groot dat na verloop van tijd het stucwerk gewoon weer afbladdert en je weer terug bij af bent. Dat kost je geld. 

Als je grote structurele zaken, zoals vochtproblemen, wil aanpakken, laat dat dan doen door een expert. En dat geeft meteen ruimte voor een tweede tip.

2. Vergelijk offertes van verschillende aanbieders

Vraag aan experts om structurele problemen aan het huis in kaart te brengen en laat ze een voorlopige schatting maken van de renovatieprijs en -duur. Het is ook een goed idee om meteen een offerte te laten maken. En het liefst door meerdere bedrijven. Stel steeds vragen bij het vergelijken ervan. Dennis schreef eerder dit jaar een blog over hoe je de beste aanbieder kiest. Wat is bijvoorbeeld de kostprijs van deze renovatie? Levert deze aanbieder in verhouding meer werk voor dezelfde prijs dan de andere? En heeft hij al ervaring met dit soort projecten? Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je zelf de beste prijs-kwaliteitsverhouding bereikt.


De eindstaat van het huis

Het is zover. Experts hebben de structurele problemen aan het huis opgelost. Het dak is vernieuwd, elektra opnieuw aangelegd, vochtproblemen verholpen en de aanbouw staat. Tijd om het huis bewoonbaar te maken!

Je bent de afgelopen tijd erg betrokken geweest met je renovatieproject. Waarschijnlijk heb je daarom een duidelijk beeld van hoe jouw huis eruit komt te zien. Dat vertaalt zich in een soort persoonlijk wensen-en-eisenpakket. Maar is dat nog haalbaar? Heb je uiteindelijk meer moeten uitgeven voor de renovatie? Dan moet je met een klein budget wonderen verrichten. Dit is hoe je dat doet:

3. Doe-het-zelven met familie en vrienden

Er zijn genoeg werkzaamheden die je aan familie en vrienden kan uitbesteden. Denk daarbij aan eenvoudig schilderwerk, behangen, tuinieren, de vloer leggen en meubels in elkaar zetten. Je zal versteld staan hoeveel werk ze samen kunnen verzetten. En het is nog gezellig ook. Neem ze als bedankje mee uit eten of organiseer een heerlijke barbecue.

4. Gebruik het internet wijselijk

Je hebt een enorm mooie massieve houten tafel voor een spotprijs op een rommelmarkt gekocht. Maar je weet dat hij beter in je interieur zou passen als je hem whitewasht. Je hebt alleen geen idee hoe. Internet biedt daar de ideale uitkomst, omdat het vol staat met stappenplannen en video’s die je uitleggen hoe je zelf dingen voor elkaar krijgt. VT-Wonen heeft daar bijvoorbeeld een YouTube-kanaal voor. Lenneke verzamelde zelfs een aantal meubelhacks en laat zien hoe je voor weinig geld meubels kan omtoveren. Zo bespaar je geld. Maak er dus gebruik van!

5. Geven en nemen

Soms moet je een stapje terug doen. Met een beperkt budget is de kans groot dat je voorlopig afscheid moet nemen van je designbadkamer, natuurstenen keukenblad en de moderne merkhoekbank die je op televisie hebt gezien. En dat is niet erg. Onthoud dat het wenselijke altijd door het mogelijke wordt beperkt, dus misschien moet je je wensenpakketje wat omlaag bijstellen. Dan woon je nog net zo comfortabel en blijft er ruimte over om te dromen. Want dat is ook belangrijk, toch?

Als ik zo terugkijk op deze tips, dan valt er een rode draad uit af te leiden: ga verstandig te werk en vraag om hulp. Daarmee voorkom je dat de kosten uit de hand zullen lopen.