Zo kies je de ideale lamp voor je badkamer

Danny
Danny Bijl
maandag 27 november 2017, Geschatte leestijd: 1min

Je komt af en toe wel eens van die plaatjes tegen van prachtige badkamers waarin je jezelf zo in een ware, buitenlandse spa waant. Als je hierna terugkeert in je eigen badkamer sta je ineens binnen in de realiteit. Een realiteit die zich vaak ver bevindt van een luxe spa. Nu kun je de hele badkamer verbouwen, een enorme klap geld uitgeven aan nieuwe tegels, led-verlichting en een compleet nieuwe douchecabine. Maar als je het nu wat minder rigoureus aan wilt pakken kun je met een kleine aanpassing toch dezelfde sfeer creëren als in die luxe plaatjes; simpelweg door de ideale lamp voor je badkamer te kiezen!

Afmeting badkamer

Kijk eerst naar de afmeting van je badkamer. Heb je een gigantisch ruime badkamer, dan is het misschien verstandig om met meerdere kleine spots te werken. Op deze manier voorkom je donkere hoeken in de badkamer en heb je overal voldoende licht. Gelukkig zijn er tientallen soorten lampen voor in de badkamer, dus vind je altijd wel iets wat bij de afmeting van jouw badkamer past. Heb je bijvoorbeeld een kleine badkamer en gebruik je de ruimte vooral om snel te douchen, te scheren of je make-up te doen, dan is taakgerichte verlichting een goede aanvulling. Een grote centrale plafondlamp kan de ruimte kleiner doen lijken, terwijl gerichte verlichting functioneel is, en de ruimte vergroot! Een overvloed aan effectverlichting is in een kleine badkamer niet verstandig, maar kan een grote badkamer weer heel goed tot zijn recht doen komen.

Hoeveelheid natuurlijk licht

Heb je weinig natuurlijk licht in de badkamer dan is er automatisch meer kunstmatige verlichting nodig. Maak bijvoorbeeld gebruik van meerdere spots in het plafond, gecombineerd met taakgerichte verlichting voor een kleine badkamer en voeg eventueel effectverlichting toe bij een grote badkamer. Een badkamer met veel natuurlijk licht heeft automatisch minder kunstmatige verlichting nodig en hier kan taakgerichte verlichting al snel voldoende zijn. Probeer hoe dan ook het meest centrale licht zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de kleur van het natuurlijke licht.

Bron afbeelding

Gewenste uitstraling

Belangrijk is natuurlijk welke uitstraling je wilt geven aan de badkamer. Heb je een strakke gietvloer en glazen douchecabine, dan is een luxere verlichting op zijn plaats. Denk dan bijvoorbeeld aan gekleurde led-effectverlichting, gecombineerd met taakverlichting en eventueel zelfs een strakke en moderne plafondlamp om het helemaal af te maken. Of misschien ga je liever voor een industrieel of landelijk tintje. Houd hoe dan ook rekening met de kleuren en materialen die de badkamer op dit moment heeft en pas hier de verlichting op aan om de ruimte een mooi geheel te maken.

In samenwerking met Rietveld Licht


Gerelateerde artikelen

Doe wooninspiratie op bij Solvari
donderdag 03 september 2020

Doe wooninspiratie op bij Solvari

De nieuwste woontrends
donderdag 17 september 2020

De nieuwste woontrends