Zo kies je de juiste offerte en specialist in 6 stappen

Maud
Maud Timmers
dinsdag 25 februari 2020, Geschatte leestijd: 3min

Na een tijd wikken en wegen besluit je om de klus in je woning te laten uitvoeren. Je wilt verschillende offertes met elkaar vergelijken en doet eenvoudig een aanvraag bij Solvari. Vervolgens sta je voor een lastige keuze: hoe kies je de juiste offerte? Gelukkig hoeft de beslissing niet altijd lastig te zijn! Hier lees je waar je op moet letten.

De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan jou, maar bij het kiezen van een offerte is raadzaam om op een aantal zaken te letten. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet: de prijs, aanbetaling, kwaliteit van de offerte, garantie, verzekering en reviews. Volg de stappen en kies voor de beste optie!

1 | De prijs

Bij het aanvragen van een offerte voor jouw woningverbetering is het verleidelijk om te kiezen voor de vakman met de laagste prijs. Toch is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs: door bijvoorbeeld de volledigheid van de offerte te controleren voorkom je dat er later addertjes onder het gras blijken te zitten, waardoor de kosten toch hoger kunnen uitvallen.

Het kan voorkomen dat bedrijven grote beloftes doen en een prijs aanbieden die veel lager is dan bij concurrenten. Onze tip: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Bij Solvari controleren wij altijd de betrouwbaarheid van een bedrijf voordat wij een samenwerking aangaan. Zo kijken we onder andere of een bedrijf geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel en of het financieel stabiel is. Daarnaast controleren wij of er geen juridische problemen zijn met het bedrijf, of het een goede reputatie heeft én houden wij mogelijke veranderingen in de gaten.

We hebben echter geen invloed op de prijs van de offerte die je ontvangt. Daarom is het van belang om de tijd te nemen voordat je een offerte accepteert.

2 | De aanbetaling

Zodra je een offerte hebt geaccepteerd, zullen veel bedrijven zeggen dat een aanbetaling gebruikelijk is: over het algemeen is dit 30% van de totale prijs. In de wet staat dat een verkoper mag bepalen dat een koper maximaal de helft van het aankoopbedrag als aanbetaling moet voldoen. Je bepaalt echter zelf of je daarmee akkoord gaat!

Als je geen aanbetaling wilt voldoen, kun je natuurlijk voor een andere specialist kiezen. De gevraagde aankoopbedragen van specialisten variëren nogal: de ene vakman vraagt 10%, de andere 50 of zelfs 100%, bijvoorbeeld omdat er vooraf materialen besteld moeten worden.

In geen enkel geval moet je de complete prijs betalen voordat de werkzaamheden starten of zelfs voltooid zijn. Het betalen van de volledige prijs voordat de werkzaamheden beginnen met de belofte dat je korting krijgt, is geen garantie dat de werkzaamheden ook voltooid zullen worden!

3 | Een offerte in detail

Je vraagt je vast af wat er in een offerte staat. Een heldere en gedetailleerde offerte bevat de volgende onderdelen:

 Materialen (hout, pvc, etc.)

 Benodigde materialen om het werk te voltooien

 Kwantiteiten (bijvoorbeeld het aantal ramen)

 Totale prijs van de materialen en werkzaamheden

 Schoonmaak (is dit inbegrepen in de prijs of komt dit er nog bij?)


Controleer daarnaast de belastingen en of alle contactgegevens van jou en het bedrijf vermeld zijn. Aarzel niet om al je vragen te stellen aan het bedrijf en geef aan wanneer je de antwoorden niet helder genoeg vindt.

Tips bij het kiezen van de juiste offerte

4 | Garantie

Wat voor klus je ook laat doen, het kan altijd voorkomen dat de specialist gebeld moet worden voor een reparatie of verandering. Niet elk bedrijf biedt dezelfde garantie en de kans bestaat dat je zelf voor reparaties of veranderingen moet betalen. Daarom is het van belang om dit van tevoren duidelijk af te spreken. Als een bedrijf garantie biedt, zal het vaak duidelijk in de offerte beschreven staan.

5 | Controleer de verzekering

De werkzaamheden dienen gedekt te zijn door een verzekering welke afgesloten moet zijn vóórdat het werk begint. Als er bijvoorbeeld waterschade ontstaat op de werkplek, kan de verzekering weigeren om de schade te betalen als de verzekering is afgesloten nadat het werk is begonnen. Het bedrijf moet in staat zijn om je het verzekeringscertificaat te tonen, zodat je deze zelf kunt controleren.

Als het bedrijf een specifiek certificaat nodig heeft voor jouw klus (bijvoorbeeld voor het verwijderen van asbest), neem dan de tijd om te controleren of alles up to date is.

6 | Zoek naar recensies

De beste manier om een goed beeld te krijgen van een bedrijf is door recensies te lezen van voorgaande klanten. Dit staat soms op de website van het bedrijf zelf, ergens anders op het internet óf op de website van Solvari.

Wij moedigen al onze klanten aan om een recensie achter te laten en hun ervaring met het gekozen bedrijf te delen. Zo worden toekomstige klanten geholpen. Je kunt hier recensies lezen en achterlaten.

Voor welke woningverbetering ga jij?Gerelateerde artikelen