Zo krijg je een koel huis!

Sharely
Sharely Winkel
woensdag 18 april 2018, Geschatte leestijd: 3min

De bomen kleuren langzaam groen, de terrassen zitten weer vol en de zomerkleding kan weer uit de kast. Zomerse temperaturen in april, wat kan ik daarvan genieten! En wat is er nou lekkerder dan na een hete dag thuiskomen in een koel huis? Dit is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Daarom leg ik je in deze blogpost uit hoe je een koel huis krijgt!

De voordelen van airconditioning

Vooral tijdens de warme zomermaanden ben ik een groot fan van een airco in huis! Tegenwoordig zijn airco’s zelfs geruisloos, waardoor je niet merkt dat het aan staat. Het meest ideale is dat je de temperatuur helemaal zelf in kan stellen! (Bonustip: overleg deze temperatuur wel met je huisgenoot. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik op een dag thuiskwam en ik het zo koud vond in huis dat ik het gevoel had dat ik in Siberië terecht was gekomen.)

Naast een koel huis zijn er nog meer voordelen. De luchtvochtigheid verbetert, waardoor je geen benauwd huis krijgt. Daarnaast filtert het de lucht, waardoor  je leefomgeving gezonder is.

Goed gecombineerde airco’s kunnen je huis in de wintermaanden juist verwarmen, waardoor een cv overbodig wordt. Dit is goed nieuws, want de cv gaat verdwijnen! Martijn schreef een blogpost over hoe jij een duurzame keuze kan maken als je je cv-ketel vervangt.
airconditioning

Je huis isoleren

“Je huis isoleren zorgt er toch juist voor dat altijd warm is in huis?” Fout! Dit is één van de fabels rondom isolatie. In de winter zorgt isolatie inderdaad voor een warmere temperatuur in huis, omdat het de koude lucht buiten houdt. Maar in de zomer zorgt het er juist voor dat de warme lucht niet naar binnen kan. Hierdoor is je huis in de zomer dus lekker koel! Spouwmuurisolatie is één van de populairste vormen van isoleren en daar bespaar je jaarlijks tot €600 mee! Als je je spouwmuren laat isoleren, vult een specialist de ruimte (de spouw) tussen de twee muren, waardoor de lucht buiten blijft. Je kan er ook voor kiezen om je vloer of je dak te isoleren.  

spouwmuurisolatie materiaal

Houd de zon tegen met zonwering

Geen last meer van de zon die naar binnen schijnt én een koel huis in de zomer; dat creëer je door de juiste zonwering! Er zijn verschillende soorten buitenzonwering. Je kan kiezen voor zonneschermen, markiezen en terrasoverkappingen die het zonlicht vanaf boven tegenhouden. Een andere optie is rolluiken of screens over je raam plaatsen. Elke vorm van buitenzonwering heeft zijn eigen voordelen, maar ze zorgen er allemaal voor dat de zon je woning niet verwarmt.

Je kan ook kiezen voor binnenzonwering. Hierbij kan je kiezen voor bijvoorbeeld jaloezieën, rolgordijnen, shutters en lamellen. Hierbij heb je het extra voordeel dat deze raamdecoratie je interieur helemaal af kan maken!

binnenzonwering

Een koel huis door nieuwe kozijnen

Naast zonwering zijn kozijnen ook een toevoeging aan je interieur. En je raadt het al, ook door het plaatsen van nieuwe kozijnen zorg je voor koelte in huis! Dit komt doordat ze een isolerende werking hebben en de warmte buiten houden. Ze zijn in verschillende materialen beschikbaar. Vooral kunststof kozijnen zijn populair vanwege de vele voordelen. Als je aan het overwegen bent om voor kunststof te kiezen, heb ik nog 6 tips voor je waar je op moet letten bij de aankoop ervan!

Sluit overdag je ramen en deuren

Het lijkt misschien lekker om op hete dagen je ramen en deuren open te gooien voor wat frisse lucht in huis, maar zeker overdag heeft dit geen zin! Als de temperatuur oploopt, zorgt het er juist voor dat de warmte naar binnen komt. Het is een beter idee om ’s ochtends vroeg, als het nog koel is buiten, je raam of deur open te zetten. Wil je op langere termijn iets doen aan de luchtkwaliteit in je woning? Dan is een ventilatiesysteem misschien iets voor jou!  

Genieten van de zomer mét een extra zakcentje? Als je via Solvari offertes vergelijkt, bespaar je tot wel 40% op de werkzaamheden! En daar komt nog iets moois bovenop: elke maand mogen wij iemand blij maken met €250 kluskorting. Dus laat jij je klus uitvoeren door een specialist die aangesloten is bij Solvari? Vergeet dan niet je getekende offerte op te sturen naar actie@solvari.nl om kans te maken. Weet jij al wat je met het geld zou doen?Alles over veranda's
woensdag 13 juni 2018

Alles over veranda's

De 5 voordelen van een dakkapel + tips!
maandag 19 september 2016

De 5 voordelen van een dakkapel + tips!