Zo laat je je huis groter lijken

Orin
Orin Koeteeuw
maandag 08 augustus 2016, Geschatte leestijd: 3min

Meer ruimte in huis. Dat willen we allemaal wel. En als meer ruimte, meer comfort betekent, is het dan ook mogelijk om comfortabeler te wonen binnen dezelfde ruimte? Het antwoord ligt al verborgen in de vraag. Om je wooncomfort te vergroten, moet je slim met beperkingen kunnen werken. Ik ga je uitleggen hoe je dat doet.

Geen enkel huis is perfect. Zelfs als je een huis laat bouwen, zul je na verloop van tijd iets willen veranderen. Een ruimte vergroten kan op twee manieren: optisch en werkelijk.

Je huis optisch vergroten

De eerste manier om je huis groter te laten lijken, is door optische trucjes te gebruiken. De ruimte verandert qua oppervlakte niet, maar lijkt alleen groter. Verlichting, kleurgebruik en een opgeruimde kamer zijn daarbij jouw grootste troeven.

1. Kleurgebruik

Je weet waarschijnlijk al dat lichte muren de ruimte groter doen lijken. Dat komt doordat bijvoorbeeld een witte kleur het licht reflecteert, waardoor de kamer ruimtelijker lijkt. Wat misschien minder bekend is, is de plint-truc. Als je de plinten een tint lichter schildert dan de muur, dan lijkt het alsof de muur verder naar achteren staat. En zo lijkt de kamer groter.

2. Verlichting

Een kamer waar natuurlijk licht binnen kan komen, oogt en voelt ruimer. Bonuspunten als jouw kamer grote ramen heeft. Daarmee betrek je buiten direct met binnen. Heeft de ruimte die je wil vergroten weinig natuurlijk licht, dan zal je met lampen moeten werken. Bijvoorbeeld een schemerlamp met LED-verlichting. Plaats ze in de hoeken van de kamer. De schaduwen van de lampenkap zorgen voor extra lijnen, waardoor de kamer groter lijkt.

3. Opgeruimde kamer

We hoeven niet geleerd te doen over opgeruimde kamers, want het spreekt eigenlijk voor zich. Bergen speelgoed, stapels reclamefolders, lege theeglazen en een arsenaal aan afstandsbedieningen maken de kamer vol en rommelig. Berg alles netjes op om de woonruimte open te trekken. Johan gaf eerder opruimtips die daarbij helpen.

Er zijn natuurlijk nog meer trucs. Denk bijvoorbeeld aan spiegels, meubels met hogere pootjes en een minimaal gebruik van woonaccessoires. De drie tips die ik hiervoor noemde, versterken elkaar in ieder geval enorm. Kijk maar eens wat ze doen met het eindresultaat van een badkamer!

Je huis werkelijk vergroten

Als je een iets groter budget hebt, dan kan je een wereld van verschil maken door structureel veranderingen aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan schuifpuien, terrasoverkappingen en dakkapellen.

1. Schuifpuien

Persoonlijk vind ik schuifdeuren echt geweldig. Vooral als je ze over de gehele breedte van je gevel kan laten plaatsen. Op die manier betrek je de tuin direct bij jouw interieur en krijg je vrachtwagens zonlicht in huis. Daardoor voelt je huis veel ruimtelijker. Wat ook gunstig is, is dat je bij schuifpuien ook nog wat wensruimte hebt. Zo zijn er verschillende kozijnmaterialen en kun je het schuifdeursysteem kiezen dat jouw voorkeur heeft. Leg je wensen voor aan een van onze partners en zij helpen je verder:

Ik wil vrijblijvend offertes aanvragen voor mijn nieuwe schuifpui »

2. Terrasoverkappingen

Als je je interieur iets verder dan tot de buitenmuur wil uitbreiden, kies dan voor een terrasoverkapping. Plaats er een all-weather loungebank onder om vier seizoenen lang van je buitenkamer te genieten. Is een terrasoverkapping iets voor jou? Shanice schreef er een blogpost over waarin een aantal belangrijke punten staan die je echt zou moeten overwegen. Heb je daarna een duidelijk wensenpakketje in gedachten? Vraag dan aan onze partners of ze een passende offerte willen sturen.

Ik wil vrijblijvend offertes aanvragen voor mijn nieuwe terrasoverkapping »

3. Dakkapellen

De zolder is niet langer een rommelhok. Je kan er een mooie lichte kamer van maken als je met dakkapellen werkt. Transformeer het bijvoorbeeld in een extra slaapkamer of werkkamer. Als je een dakkapel overweegt, bel voor de zekerheid dan altijd de gemeente op om erachter te komen of je een bouwvergunning nodig hebt. Daarnaast moet je een aantal eigenschappen van de dakkapel goed in de gaten houden, zodat je de juiste keuze maakt. Zo kun je daarna heel gericht een offerte aanvragen bij vakmannen bij jou in de buurt.

Ik wil vrijblijvend offertes aanvragen voor mijn nieuwe dakkapel »

Als je je woning groter wil laten lijken, dan kun je twee dingen doen: de ruimtes optisch of werkelijk vergroten. Welke je ook kiest, ze zorgen voor een hoger woongenot en -comfort. Verhuizen is dus niet meteen nodig. Het is de kunst om de beperkingen van je huis te kennen en daar slim mee om te gaan.Gerelateerde artikelen