Zo maak je je tuin klaar voor de zomer!

Vanity
Vanity Lekkerkerker
vrijdag 25 mei 2018, Geschatte leestijd: 5min

Niet iedereen wil of kan in de zomer het buitenland opzoeken. Als we naar de temperaturen van de afgelopen weken kijken, is dat misschien ook niet eens nodig. Met dit weer is het heerlijk op het strand, maar je kan het natuurlijk ook dichtbij huis houden en ervoor kiezen om lekker in de tuin van de zon te genieten. Bevat jouw tuin alle onderdelen die daarvoor nodig zijn? Dit zijn de belangrijkste 3 dingen die je nodig hebt om je tuin zomerklaar te maken!

1. Schaduw

‘s Zomers is het soms erg warm in de tuin. Vooral als de zon de hele dag in je tuin schijnt. Ik kan me niet voorstellen dat mensen níet van die heerlijke temperaturen genieten. Wat ik wel helemaal begrijp is dat je het niet prettig vindt om uren volop in de zon te gaan zitten of liggen bakken. Dat raad ik je trouwens ook af, want het aantal uren in de zon heeft invloed op de kans op huidkanker. Wil je toch genieten van de zomerse temperaturen in je eigen tuin? Zorg dan voor voldoende schaduwplekken!

Hoe creëer je schaduwplekken in je tuin?

Persoonlijk zorg ik er altijd voor om een schaduwplek in de tuin te hebben. Je kan op meerdere manieren schaduwplekken creëren in je tuin. De meest voorkomende manieren zal ik toelichten voor je.

Hogere bomen en struiken

Eenvoudig schaduw creëren doe je door hogere bomen en struiken te planten. Hoe hoog en hoe groot deze moeten zijn, hangt af van je tuin. Kies bijvoorbeeld voor een krentenboom of een cameliastruik. Lekker kleurrijk, niet énorm en goed betaalbaar met prijzen vanaf €9,95.

Nu plant je natuurlijk een vrij kleine boom of struik, want ze moeten nog groeien. Die schaduw-vlieger gaat dan niet meteen op. En als je - net als ik - gruwelt van insecten of vreselijke last hebt van hooikoorts, is dit misschien ook niet de beste keus. Als je onder een struik of boom ligt, is de kans aanwezig dat er allerlei insecten boven je hoofd zwerven of naar beneden vallen. Als je net zo’n angsthaas als ik ben, dan zou ik het risico niet nemen. Op naar de volgende manier om schaduw in je tuin te krijgen!

Parasols

Een parasol is een mobiele schaduwverstrekker. Overal waar je je parasol parkeert, creëer je schaduw. Je hebt verschillende soorten parasols tegen verschillende prijzen. Om verwarring te voorkomen, licht ik ze hieronder toe.

Muurparasol • het grote voordeel van een muurparasol is dat je geen last hebt van de stok en de parasolvoet. Je bevestigt de parasol gemakkelijk aan de muur. Ook geschikt voor op een balkon dus!

Gewone parasol • een gewone parasol komt in het midden van een parasolstandaard. De parasol is zwaarder dan de muurparasol en daarom ook wat minder makkelijk te verplaatsen.

De zweefparasol • de zweefparasol heeft de stok aan de zijkant van het zonnescherm zitten, waardoor het zonnescherm lijkt te zweven en heel makkelijk ‘zwevend’ naar een andere plek kan verplaatsen. Je hoeft in tegenstelling tot de gewone parasol dus minder te slepen met de zweefparasol.    

Priëlen

Tenslotte kan je ervoor kiezen om een prieel in je tuin te plaatsen. Dit is de meest prijzige manier om voor schaduw te zorgen in je tuin, maar er zitten wel meteen meer voordelen aan. Priëlen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren en zorgen voor een ruime overdekking in je tuin. Het is regenbestendig en meteen een mooie vervanging voor die partytent die je telkens moet opzetten en afbreken. Je kan kiezen voor een prieel dat open is, maar ook één die je kan sluiten. Leuk ze op met lichtjes - zoals op onderstaande afbeelding - en zet er meubels onder. Ideaal voor als je zomers tot in de late uren in de tuin wil zitten met vrienden en familie of gewoon lekker romantisch en knus met je partner!

2. Comfort

Heel leuk, je hebt straks een plek in de schaduw en als het goed is ook in de zon. Maar die plekken moeten natuurlijk ook comfortabel zijn. Je hebt verschillende meubels die je kwijt kan in je tuin. Maar welke heb je nou echt nodig om een hele dag in de tuin te kunnen vertoeven? Ikzelf lig het liefste op een loungebank, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden.

Loungebank

Zoals ik al zei: de loungebank, daar lig ik maar al te graag op. En dan het liefst met een boek, de laptop of gewoon met mijn ogen dicht te genieten van het weer. Een loungebank heb je in verschillende kleuren, soorten en maten. Het is dus onmogelijk om niet de bank te vinden die bij je wensen past.  

Ligbedden

Mocht je geen ruimte hebben voor een loungebank of liever voor een ander meubel gaan, dan is een ligbed natuurlijk ook nog een optie. Ze zijn makkelijk verplaatsbaar en simpel schoon te maken. Verkrijgbaar in de gekste kleuren en vormen, verschillende soorten en maten.  

Tuinset

Een loungebank is erg prettig, maar als je ook graag wil tafelen in je tuin, dan is een tuinset een must-have. Een tuinset bestaat uit een tafel en daarbij behorende tuinstoelen. Afhankelijk van de grootte, staat je tuinset ook mooi onder je prieel! Ook een tuinset kan je in verschillende kleuren, maten en materialen verkrijgen. Wat ik wel graag als tip wil meegeven is niet meteen te kiezen voor de goedkoopste tuinset. Kijk goed of vraag naar het materiaal van de tuinset en let daarbij vooral op de regenbestendigheid. Je wil tenslotte lang van je tuinset genieten.

3. Gezelligheid

Wat je natuurlijk ook niet wil missen: gezelligheid. Bij gezelligheid in de tuin, dan denk ik meteen aan eten en lichtjes in vrolijke kleuren.

Barbecue? Ja, echt wel!

We weten allemaal hoe het gaat. Zodra het zonnetje schijnt, dan halen we die barbecues uit de schuur en zijn de schappen met stokbrood en pindasaus al snel leeg. Ach, geef ze eens ongelijk! Het is tenslotte ook zo lekker en gezellig! Zonnig weer en barbecue, die twee horen bij elkaar. Daarom kan een barbecue in je tuin niet ontbreken.

Gasbarbecue of houtskool barbecue?

Je gaat een barbecue kopen, maar wat voor barbecue kies je? Meestal gaat de strijd tussen een gas- of houtskoolbarbecue.

Gasbarbecue • hou je er niet van om te wapperen met een stuk karton of te sukkelen met aanmaakblokjes als je de barbecue wil aansteken? Bij een gasbarbecue hoeft dit niet. Bij een gasbarbecue druk je simpel op een knop en tien minuten later kun je van start gaan. De temperatuur stel je makkelijk af, waardoor je zelf makkelijker de mate van gaarheid van elk stuk vlees, vis of groente bepaalt. Een gasbarbecue is makkelijk schoon te maken en milieuvriendelijker dan barbecues op houtskool.

Houtskoolbarbecue • ga je liever voor dat authentieke grillgevoel? Dan ga je voor een houtskoolbarbecue. Het geeft je het gevoel van traditioneel barbecueën en door te grillen op een houtskool barbecue geef je je eten een authentieke rooksmaak.

Sfeerverlichting

Natuurlijk de belangrijkste reden om verlichting te hebben is om in het donker te kunnen zien waar je heen moet. Daarnaast zorgt verlichting voor sfeer. Met sfeervolle verlichting geniet je extra lang van het buitenleven. Je hebt sfeerverlichting in de vorm van: fakkels, flessen, kaarsen, prikkabels, sfeerhaarden, snoeren en nog veel meer. In verschillende kleuren en vormen.  

Zo! Als het goed is weet je nu wat er nodig is om je tuin klaar te maken voor de zomer. Wacht niet al te lang met het klussen aan je tuin, de zomer staat om de hoek en je wilt hier vanaf het begin al optimaal van kunnen genieten!Gerelateerde artikelen