Zo maak je van jouw slaapkamer een gezonde slaapkamer

Maud
Maud Timmers
vrijdag 13 maart 2020, Geschatte leestijd: 4min

Je slaapkamer is dé plek waar je lekker tot rust kunt komen. Des te belangrijker is het dat je slaapkamer gezond is. Heb je last van een slechte nachtrust? Of voel je je niet prettig in je slaapkamer? Hier lees je wat je kunt doen om van je slaapkamer een gezonde ruimte te maken!

Een bron van rust en stabiliteit

Je slaapkamer hoort een bron van rust en stabiliteit te zijn, de plek waar je spreekwoordelijke batterij weer kan opladen. Toch hebben veel mensen door onbekende redenen last van een slechte nachtrust. Daarbij kan een ongezonde slaapkamer leiden tot gezondheidsklachten. Gevolgen van een ongezonde slaapkamer zijn terugkerende klachten, zoals bijvoorbeeld een verstopte neus, droge keel of stijve spieren en gewrichten.

Een goed bed voor voldoende nachtrust

De plek waar je de meeste tijd van je leven doorbrengt is je bed. Bespaar dus niet op de aanschaf van een bed, maar kies een bed dat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Een goed bed kan namelijk rugklachten voorkomen en de nachtrust bevorderen. Een pocketveermatras beschikt, in tegenstelling tot een schuimmatras, over goede vochtregulatie en ventilatie. Voor een goede ventilatie is de constante luchtstroom rondom het bed ook belangrijk voor je slaap. Voorkom bijvoorbeeld dat je onder je bed een opbergruimte creëert, omdat dit de luchtstroom belemmert.

Om je helemaal fris in bed te voelen, moet je het dekbed niet meer netjes over je bed leggen. Huisstofmijt houdt van warme bedden waar ze lekker onder de dekens kunnen liggen. Leg dus voortaan je dekbed opgevouwen aan het voeteneind om deze minuscule beestjes uit bed te jagen.

Een zuivere geur in je slaapkamer

Een gezonde slaapkamer moet vrij zijn van geurtjes. Onreine geuren in de slaapkamer kunnen duiden op een te hoog vochtgehalte door bijvoorbeeld slechte ventilatie of de aanwezigheid van schimmel. Heb je vochtproblemen in huis, schakel dan op tijd een vochtbestrijder in. Je kunt je slaap bevorderen door de slaapkamer te voorzien van je lievelingsgeur met behulp van geurstokjes, geurkaarsen of luchtverfrissers. Ook kun je een eigen luchtverfrisser maken met gedroogde bloemen en kruiden in een zakje. Tot slot kun je zelf een ‘stofzuiger’ voor vieze geurtjes maken door citroenpartjes te combineren met kruidnagel. Dit trekt vieze geuren aan en neutraliseert de geur in de slaapkamer.

Een zuivere lucht

Om de kwaliteit en zuiverheid van de lucht in je slaapkamer te verbeteren, kun je verschillende maatregelen nemen. Hieronder hebben wij een aantal tips voor je een rijtje gezet.

Tip: ventileer je slaapkamer

Om je slaapkamer te laten luchten, kun je het beste dagelijks minimaal een half uur de ramen openzetten. Dit verfrist en stabiliseert de lucht in je slaapkamer.

Zet je raam open!

Tip: zet je slaapkamerdeur op een kier

Om te voorkomen dat je ‘s ochtends last van je neus of keel krijgt of dat er condens op je ramen komt, is het verstandig om de slaapkamerdeur op een kier te zetten tijdens het slapen. Door met een dichte deur te slapen is de luchtstroom in de kamer beperkt en zorgen onze adem en aanwezige apparaten voor vervuiling van de lucht.

Tip: zet luchtzuiverende planten in je slaapkamer

Om de lucht te verfrissen, kun je luchtzuiverende planten in de slaapkamer zetten, zoals Aloë Vera & Sanseveria. Deze planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof en zuiveren op deze manier de slaapkamer. Daarbij zorgen planten door de groene, natuurlijke kleur voor rust in je hoofd. Let er wel op dat het een plant is die geschikt is voor de slaapkamer.

Een natuurlijke belichting

Belichting in de slaapkamer is van essentieel belang voor onze natuurlijke klok. Als het erg licht in de slaapkamer is, komen we moeilijk in slaap. Voor een perfect ontwakingsproces is het handig om te spelen met de belichting in de slaapkamer.

Tip: een dimmende schakelaar

Het is het handig om de lampen zo te plaatsen dat deze niet in het gezicht schijnen. Ook is het raadzaam om een dimmende schakelaar te installeren, zodat je rustig kunt wennen aan het donker. Ook tijdens het ontwaken is het niet prettig om meteen in een bouwlamp te kijken.

Tip: wissel je gordijnen

Zorg voor donkere gordijnen in de zomer en lichte gordijnen in de winter. Omdat het in de winter langer donker is dan in de zomer, bevorder je jouw natuurlijke klok bij het opstaan het hele jaar lang.

Tip: geen spiegels in je slaapkamer

Vermijd spiegels in de slaapkamer. Spiegels weerspiegelen alles: dit kan een wekker, een lantaarnpaal of simpelweg de zon zijn. Spiegels kunnen de natuurlijke klok negatief beïnvloeden door meer licht in de kamer te brengen.

Tip: maak slim gebruik van kleuren

Voor de verlichting is het leuk om kleuren te kiezen die bij het interieur passen. Het is verstandig om gebruik te maken van spaarlampen: niet alleen om energiekosten te besparen, maar ook omdat spaarlampen minder fel en warm worden dan gloeilampen. Vermijd voornamelijk felle kleuren, deze kunnen gaan irriteren of te veel afleiden. De ideale voor-het-slapengaan-lamp is een Himalaya zoutlamp: deze lampen bevorderen de rust, doordat je door het licht op een zachte manier in slaap valt. Ook niet geheel onbelangrijk is dat deze lamp ook een romantische tint aan je slaapkamer geeft.

Rustgevende inrichting

De inrichting van de slaapkamer kan van grote invloed zijn op de nachtrust. Voor de inrichting van de slaapkamer is het verstandig om rustgevende kleuren te gebruiken. Elke kleur heeft zo zijn positieve en negatieve effecten op onze gedachtegang. Zo kan de kleur rood warmte uitstralen, maar is die warmte nog wel zo gewenst in de zomer? Bij een zwarte inrichting kan het intiem aanvoelen, maar het kan ook nachtmerries of depressiviteit opwekken. Denk dus goed na bij de inrichting van de slaapkamer of het de rust geeft die jij verdient. Tip: blauw is een rustgevende kleur.

Blauwe slaapkamer

Zet je bed met het voeteneind naar de deur

Om totale rust te krijgen, is het verstandig om het bed met het voeteneinde naar de deur te laten wijzen: mensen komen sneller tot rust komen als ze de boel in de gaten kunnen houden. Daarbij is het goed om het bed in het midden van de slaapkamer te zetten. Aan beide kanten ruimte hebben zorgt onbewust voor een rustgevend gevoel.

Mocht dit allemaal nog niet helpen bij het verbeteren van je nachtrust, probeer dan eens je bed in de Noord-Zuid richting te zetten. Het blijkt namelijk dat mensen met een bed in deze richting een diepere en betere nachtrust hebben dan mensen die in de Oost-West richting slapen. 

Slaap lekker!Gerelateerde artikelen