Zo verbeter je de luchtkwaliteit in je huis!

Wesley
Wesley Goes
vrijdag 07 april 2017, Geschatte leestijd: 3min

De kwaliteit van de lucht in je woonruimte is ontzettend belangrijk. Zo kunnen er door een slechte luchtkwaliteit vochtproblemen ontstaan in je woonruimte met een opeenstapeling aan negatieve gevolgen voor je woning. Daarbij is het gewoonweg slecht voor je gezondheid om te leven in een ruimte waar de luchtkwaliteit ondermaats is. In deze blogpost lees je wat je kan doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Vluchtige organische stoffen

Wat veel mensen niet weten is dat binnenlucht gemiddeld 6 keer meer vervuild is dan de buitenlucht op straat. Je zou denken: ‘in mijn huis rijdt toch geen vrachtwagen en er staat toch geen vervuilende fabriek’? Dat niet, maar er zijn wel andere vervuilende stoffen aanwezig in de woning, waar je in de buitenlucht geen last van hebt. Dit zijn de zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Door met name de hoge luchtvochtigheid en warmte in een woning verdampen de stoffen uit bijvoorbeeld cosmetische producten, tapijt, bouwmaterialen en meubels. Dit zit hem met name in de lijmen, verf, parfum, drijfgas voor spuitbussen en schoonmaakartikelen, dus ook luchtverfrissers verslechteren juist de gezondheid van de lucht. Grote hoeveelheid aan VOS kunnen de volgende klachten opwekken:
• ademhalingsproblemen
• vermoeidheid
• irritaties aan ogen en keel
• hoofdpijn

Planten in huis plaatsen

Door de aanwezigheid van VOS is het noodzakelijk om de lucht in je huis op een natuurlijke manier te verfrissen en verversen. Dit kan eigenlijk maar op één manier: planten in je huis. Planten zorgen voor een permanente verfrissing van de lucht, daarbij brengen ze ook nog eens extra kleur en sfeer in huis. Er zijn zelfs echte specialisten in het plantenrijk, die de VOS zonder moeite te lijf gaan.

Isolatiemaatregelen

Bij Solvari merken we dat isolatiemaatregelen steeds populairder worden, mede dankzij de huidige subsidieregeling. Simpelweg ook doordat isolatiemaatregelen waarde toevoegen aan de woning en het leefklimaat, worden steeds meer woningen beter geïsoleerd. Dit heeft ook gevolgen voor de luchtvochtigheid in de woning. Vermoed je vochtproblemen in huis, door bijvoorbeeld te veel condens? Schakel dan een vochtbestrijder in. Een slecht geventileerde woning was bijvoorbeeld voorheen gewend om toevoer van frisse lucht te verkrijgen via de spouwmuur of het dak. Als je spouwmuur en dak geïsoleerd zijn, is er minder toevoer van frisse lucht. Zorg dus altijd voor voldoende ventilatie, zodat je luchtkwaliteit in orde blijft. Vooral als je laat isoleren met PUR raden we je aan goed te ventileren.

Voldoende ventilatie

Ventilatie is een essentieel onderdeel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis. Het is noodzakelijk om de lucht in het huis weer in te ruilen voor frisse lucht van buiten.

Natuurlijke beluchting

Je kan natuurlijk beluchten door het dagelijks openzetten van de ramen. Door bijvoorbeeld kunststof kozijnen met een kiepraam aan te schaffen, kunnen ramen op een veilige manier opengezet worden. Daarbij hebben nieuwe kunststof kozijnen ook een isolerende en dus energiebesparende werking.

Permanente ventilatie

Anderzijds is permanente ventilatie ook nodig. Door het laten monteren van een ventilatiesysteem bevorder je ook de luchtkwaliteit in je leefruimte. Daarbij zet je in de wintermaanden minder snel en lang de ramen op en moet er toch nieuwe toevoer van lucht zijn. Een huis zonder ventilatie is al snel muf en ongezond te noemen. Daarnaast heeft het een negatief effect op het voedsel in je huis. Zie je bijvoorbeeld dat de bananen die je net gekocht hebt al snel bederven in je fruitmand? Dan is de kans groot dat de luchtvochtigheid te hoog is. Dat is dus een ideale leefruimte voor schimmels en ongedierte…

Radongas voorkomen

Maar weinig mensen weten wat radongas is, doet en hoe je het voorkomt. Radongas is een natuurlijk radioactief, geur- en kleurloos gas. Het zit van nature in de grond en dringt via naden, kieren, leidingen of zelfs je wc je huis binnen. Radongas zit soms ook in de bouwmaterialen van de woning. Het gas is pas gevaarlijk als het niet uit je woning kan ontsnappen en zich ophoopt. Het gas nestelt zich in stofdeeltjes en zo adem je het gas constant in. Linke soep, want het heeft longziektes tot gevolg. Om te voorkomen dat radongas je gezondheid aantast, moet je goed ventileren. Zorg er dan ook voor dat naden en kieren in je vloer dicht zitten.

Gebruik de juiste bouwmaterialen

Het is belangrijk om je te verdiepen in de typen materialen die je gebruikt tijdens de verschillende klussen in je huis. Ik gaf al aan dat PUR de luchtkwaliteit bevuilt, met name bij het aanbrengen. Kies je voor isolatiekussens, dan is dit al veel minder aan de orde. Vandaag de dag is het verplicht te werken met producten zonder of met maar een heel klein beetje VOS. Beter voor onze gezondheid! Deze regelgeving geldt sinds 2010, dus let erop als je bijvoorbeeld een oude verfpot uit de schuur trekt om te gaan schilderen. (Trouwens: als je je afvraagt wanneer je je huis moet schilderen, lees dan de blogpost ‘Is jouw huis toe aan een schilderbeurt’?)