Blijft het aanschaffen van zonnepanelen een goede investering?

Maud
Maud Timmers
dinsdag 07 april 2020, Geschatte leestijd: 2min

Investeren in zonnepanelen levert meer op dan spaargeld op de bank. De prijs van zonnepanelen is nog nooit zo gunstig geweest en met de salderingsregeling kun je nóg meer besparen. Bekend is echter dat deze regeling vanaf 2023 door de overheid afgebouwd gaat worden. Inmiddels zijn er meer details bekend over het wetsvoorstel. Goed nieuws: ook met minder salderen blijven zonnepanelen aantrekkelijk. Wij lichten dit graag toe.

De huidige situatie

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en vervolgens teruglevert aan het net, wordt weggestreept tegen de stroom die je op een later moment ontvangt. Dit is een gunstige situatie: je krijgt voor het terugleveren van stroom namelijk hetzelfde tarief als het ontvangen ervan.

Eind vorig jaar maakte Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend dat de salderingsregeling vanaf 2023 zal worden afgebouwd. Recentelijk zijn er meer details bekend gemaakt over het wetsvoorstel dat hij rond de zomer aan de Tweede Kamer zal voorleggen. Alvast een meevaller: de salderingsregeling zal minder snel dalen dan aanvankelijk gedacht.

Meer weten over zonnepanelen? Lees hier meer over de werking, soorten en besparing

Wat gaat er veranderen vanaf 2023?

Het plan is dat de salderingsregeling van 2023 tot 2031 geleidelijk wordt afgebouwd. Vanaf 2031 krijgt een huishouden met zonnepanelen een vaste vergoeding voor het terugleveren van stroom. Het doel is om deze vergoeding in te stellen op minimaal 80% van het leveringstarief dat er is afgesproken met de energieleverancier.

Vanaf 2023 kun je slechts een percentage van de stroom die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Dit percentage zal jaarlijks omlaag gaan, maar dit zal geleidelijker gaan dan gedacht. Tot 2031 zal het percentage jaarlijks met 9% dalen, vanaf 2031 wordt de salderingsregeling teruggebracht van 28% naar 0%.

Volgens het kabinet kunnen huishoudens met zonnepanelen in de huidige situatie de investering gemiddeld binnen 7 jaar terugverdienen. Het kabinet stelt dat met het afbouwen van de salderingsregeling de terugverdientijd gemiddeld 9 jaar wordt.

Salderingsregeling zonnepanelen

Blijven zonnepanelen rendabel?

Gelukkig blijft het investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk. Het is positief dat de regeling niet acuut, maar geleidelijk wordt afgebouwd. Ook heeft de afbouw geen invloed op het tarief dat je ontvangt. Over het tarief betaal je nog steeds geen energiebelasting én het geldt alleen voor de energie die je zelf teruglevert aan het net.

Op dit moment wordt er gemiddeld 30% van de zelf opgewekte stroom direct in huis gebruikt. Dit is zonde, want met zonnepanelen is het juist voordelig om zelf zoveel mogelijk zonne-energie te gebruiken op het moment dat dit in overvloed aanwezig is. Overdag dus! Zet de wasmachine of vaatwasser aan wanneer de panelen elektriciteit produceren. Nog een tip: programmeer de warmteproductie van de boiler overdag.

Benieuwd wat jij kunt besparen met zonnepanelen? Kom er binnen twee minuten achter met onze Zonnepanelen rekenhulp.

Bereken mijn besparing

Stijgende prijzen

Hoewel de prijs van zonnepanelen op dit moment een laagterecord heeft bereikt, wil dat niet zeggen dat dit de komende tijd ook zo blijft.China domineert de markt van de productie van zonnepanelen en door het huidige coronavirus zijn er leveringen vertraagd. Het resultaat: de voorraden in Europa raken uitgeput. Het is dus een mogelijkheid dat de prijs van zonnepanelen op korte termijn weer zal gaan stijgen.

Wil je nu nog profiteren van de salderingsregeling en de gunstige prijs van zonnepanelen? Wacht dan niet te lang en vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan via Solvari. Zo vergelijk je eenvoudig meerdere specialisten op prijs/kwaliteit en bespaar je op de factuur. Wil je alle updates over de salderingsregeling op de voet volgen? Houd dan de website van de Rijksoverheid in de gaten.

Vergelijk gratis offertes voor zonnepanelen