CV-ketel onderhoud

1009

Door het regelmatig onderhouden van je cv-ketel verleng je de levensduur. Bovendien zorg je ervoor dat je niet in de kou hoeft te zitten. Een cv-ketel die slecht onderhouden is, kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Wij informeren je dan ook graag over het onderhoud van een cv-ketel.

Onderhouden van een CV-ketel

Het onderhoud van een cv-ketel wordt meestal jaarlijks uitgevoerd. Door het goed onderhouden van je cv-ketel verleng je niet alleen de levensduur, ook voorkom je dat er koolmonoxide vrijkomt. Met een goed onderhouden cv-ketel kun je optimaal genieten van een fijne werking.

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt er onder andere gekeken naar de werking van de ontsteking. Wanneer de ontsteking naar behoren werkt, wordt de brander schoongemaakt. Vervolgens worden verschillende onderdelen gecontroleerd, zo kunnen componenten krimpen en uitzetten door de warmte. Ook wordt er gecontroleerd of de rookgas-kanalen nog goed functioneren. 

Bij het jaarlijks onderhouden van de cv-ketel voorkom je verspilling van energie en bespaar je op de energierekening. Ook zorg je ervoor dat slijtage sneller wordt opgemerkt en kan er tijdig op worden ingespeeld.

Vind dé beste cv-ketel specialist en ontvang gratis offertes.

Bij cv-ketels met een open systeem is er een verhoogde kans op koolmonoxide vergiftiging. Open cv-ketels halen namelijk zuurstof uit de ruimte waarin de cv-ketel zich bevindt. Wanneer deze ruimte niet goed geventileerd is, ontsnapt er koolmonoxide. Bij een cv-ketel met een open systeem adviseren wij een CO-melder in de buurt te plaatsen.

Het onderhouden van je cv-ketel zorgt voor het behoud van de ketel, een energiezuinig verbruik en het voorkomen van defecten en gevaarlijke situaties. Naast het onderhouden, is het ook belangrijk om je cv-ketel regelmatig bij te vullen en te ontluchten.

Bijvullen van een cv-ketel

Bij het bijvullen van de cv-ketel is het belangrijk om af en toe de druk in de cv-ketel te controleren. Ligt die onder de 1 bar, dan moet de ketel namelijk bijgevuld worden. Het bijvullen van de cv-ketel neemt ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag.

De drukmeter geeft aan hoeveel druk er op het verwarmingssysteem staat. De cv-ketel moet een druk afgeven tussen de 1,5 en 2 bar. Wanneer de cv-ketel bijgevuld is, moet de cv-ketel ook ontlucht worden.

Ontluchten van een cv-ketel

Een verwarmingssysteem werkt het beste zonder lucht in het systeem. Wanneer er lucht in het systeem komt, kan het de ketel beschadigen. Wanneer een cv-ketel ontlucht wordt, moet de cv-ketel eerst uitgeschakeld worden. Net als het bijvullen, neem het ontluchten ook 10 tot 15 minuten in beslag

Met een ontluchtingssleutel moet de verwarming opengedraaid worden. Zodra er water uit de warming komt, is de lucht verdwenen. Na het ontluchten moet er wel goed in de gaten gehouden worden of de cv-ketel nog tussen de 1,5 en 2 bar staat. Is dit niet het geval? Dan moet de ketel weer bijgevuld worden. 

Reparatie van een cv-ketel

Wanneer je cv-ketel defect is, moet deze zo snel mogelijk gerepareerd worden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de cv-ketel gerepareerd moet worden. Denk hierbij aan een niet werkende thermostaat of verwarming, koud water of een bevroren leiding. 

Schakel zo snel mogelijk de hulp van een erkende specialist in, zodat de problemen verholpen kunnen worden en deze geen blijvende schade kunnen aanrichten. Tevens wordt er voor het onderhouden van cv-ketels aangeraden om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. 

Vind dé beste cv-ketel specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's