Dakisolatie materialen

1010

Er zijn verschillende materialen voor dakisolatie. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen. Maar voor welk materiaal moet je nou kiezen? Naast dat de specialist je hierin advies kan geven, beschrijven wij hieronder de verschillende isolatiematerialen die kunnen worden toegepast bij dakisolatie. De mogelijkheden kunnen worden onderverdeeld in isolatiewol, isolatieplaten en losse isolatie.

Isolatiewol voor dakisolatie

Wanneer je een hellend dak wilt isoleren, biedt isolatiewol de beste mogelijkheden. Isolatiewol is voornamelijk geschikt voor het isoleren van hellende daken, aangezien het op maat gesneden kan worden en samen te drukken is. Onder isolatiewol verstaan we drie soorten wol.

1 | Glaswol voor dakisolatie

Glaswol is wol dat wordt gemaakt van recycled glas. In het proces worden er glazen draden gespannen die worden bewerkt, wat uiteindelijk een stuk glaswol zal vormen. Glaswol is erg luchtig en heeft een uitstekende isolatie. Het is aan te raden om glaswol niet aan te raken zonder handschoenen. Die grote gele rollen die de huid irriteren, dat is glaswol.

2 | Steenwol voor dakisolatie

Steenwol lijkt erg veel op glaswol. In plaats van gerecycled glas wordt steenwol, ook wel rotswol genoemd, gespannen met draden die gemaakt zijn van vulkanisch gesteente. De eigenschappen komen overeen met glaswol. Echter irriteert steenwol minder aan de huid.

3 | Schapenwol voor dakisolatie

De laatste variant van isolatiewol is schapenwol. Schapenwol is de meest ecologische variant van de verschillende soorten isololatiewollen. Het is een milieuvriendelijk alternatief, waarvoor je wel meer geld betaald.

Echter krijg je hier ecologisch materiaal voor terug en hoge warmteopslag mogelijkheden. Zo kan schapenwol ruim twee keer zoveel warmte opslaan als steen- en glaswol.

Vind dé beste specialist voor dakisolatie en ontvang gratis offertes.

Isolatieplaten voor dakisolatie

Naast isolatiewol is het mogelijk om je dak te isoleren aan de hand van isolatieplaten. Dit zijn platen die net zoals wol eenvoudig op maat te maken zijn. Isolatieplaten hebben een goede mate van vochtbestendigheid en worden voor zowel platte als hellende daken gebruikt. 

De isolatieplaten kunnen zowel aan de binnenkant als de buitenkant worden gelegd. De meest gebruikte isolatieplaten zijn platen bestaande uit XPS, PIR en PUR

1 | XPS platen voor dakisolatie

XPS platen, oftewel geëxtrudeerde polystyreen platen, worden vaak gebruikt bij het ‘omgekeerd’ isoleren van platte daken. Dit type isolatieplaten is goed bestand tegen vocht en erg drukvast. Met de afwerking van een ballastlaag, zoals besproken op onze pagina over de soorten dakisolatie, kan je al gaan genieten van XPS platen.

2 | PIR platen voor dakisolatie

PIR platen zijn eenvoudig te verwerken tijdens het isoleren van je dak. De nieuwe generatie PIR platen kennen een zeer hoge isolatiewaarde. De platen zijn toe te passen op zowel platte als hellende daken.

3 | PUR platen voor dakisolatie

PUR platen zijn net zoals PIR platen eenvoudig te verwerken tijdens het isoleren van je dak en zien er hetzelfde uit. Dit type isolatieplaten zijn in diverse afwerkingen verkrijgbaar, die goed isoleren. Sommige PUR platen bevatten zelfs al een afwerking, waardoor een dak nog sneller geïsoleerd kan worden. 

De naden en kieren die eventueel niet door PUR platen worden gedicht, kunnen worden opgevuld met PUR in de vorm van losse pur (schuim vorm).

Losse isolatie voor dakisolatie

Tot slot is het mogelijk om je dak te isoleren met los isolatiemateriaal. Twee veelvoorkomende losse isolatiematerialen naast PUR in schuimvorm zijn EPS parels en hennep.

1 | EPS voor dakisolatie

EPS, oftewel geëxpandeerd polystyreen, wordt voor het isoleren van je dak vaak gebruikt in de vorm van EPS platen. EPS platen, wat bekend staat als piepschuim, hebben een relatief aantrekkelijke kostprijs en bieden goede isolatiewaarde. Het materiaal EPS wordt vaker gebruik bij andere isolatiemogelijkheden, zoals het isoleren van je vloer en spouwmuurisolatie.

2 | Hennep voor dakisolatie

Hennep is een volledig natuurlijk isolatiemateriaal, dat afkomstig is van de hennepplant. Van de houtachtige vezels van een hennepplant wordt hennepwol geproduceerd. Dit wol heeft een goede isolatiewaarde en is daarnaast milieuvriendelijk. Hennep kan worden gevormd naar isolatieplaten, maar ook naar isolatiedekens.

Vind dé beste specialist voor dakisolatie en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's