Dakkapel plaatsen & onderhoud

1011

Een dakkapel plaatsen is een klus die alleen door specialisten gedaan kan worden met zwaar materieel. Dit komt omdat een dakkapel vaak al gemaakt is en hij alleen maar gemonteerd moet worden. Hieronder lees je hoe een dakkapel geplaatst wordt en wat er moet gebeuren om het dakkapel te onderhouden.

Plaatsen van een dakkapel

Voordat de klus bij je thuis begint is al een hoop gebeurd op de werkplaats van de dakkapel monteurs. Hier maken ze de dakkapellen op maat zodat dit niet ter plekke hoeft te gebeuren. Een goede voorbereiding is het halve werk.

De installatie van een dakkapel duurt ongeveer een dag, mits er goede voorbereidingen zijn gedaan. Er moet plaats gemaakt worden voor de kraan die het dakkapel plaatst en vaak worden de buren een dag van tevoren ingelicht zodat ze hun auto kunnen verplaatsen.

Als de dakkapel monteurs gearriveerd zijn, zagen ze een klein gat in het dak en verwijderen ze de dakpannen. Deze worden vaak zelf opgeruimd door het montage bedrijf. Wanneer de dakpannen verwijderd zijn, wordt het gat op maat gemaakt voor het dakkapel. Als het nodig is wordt de dakconstructie ook aangepast maar vaak is dit niet nodig.

Als de kraan gearriveerd is kan al het afval van het open maken van het dak naar beneden gehesen worden zodat de monteurs genoeg ruimte hebben om het dakkapel te plaatsen. Als dit gebeurd is wordt de dakkapel naar het dak gehesen en op zijn plek gezet.

Dakkapel plaatsen

Als het dakkapel op zijn plek staat wordt hij vanaf de buitenkant waterdicht gemaakt en van binnen afgewerkt.

Wanneer dit gedaan is zullen de monteurs het dakkapel nog voor de laatste keer nalopen en controleren of alles goed is verlopen. Zodra het dakkapel is goedgekeurd kan je meteen genieten van de extra ruimte op zolder.

Vind dé beste specialist voor dakkapellen en ontvang gratis offertes.

Dakkapel onderhoud

Het onderhoud voor dakkapellen verschilt per soort dakkapel, zo hebben houten dakkapellen meer onderhoud nodig dan kunststof dakkapellen. Hieronder lees je wat je moet (laten) doen per soort dakkapel om deze goed te onderhouden.

Kunststof/houtlook dakkapel

Kunststof dakkapellen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Dit komt omdat kunststof een hele lange levensduur heeft en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het enige wat je moet doen is het dakkapel (laten) reinigen. Als je dit regelmatig doet en het dakkapel goed controleert op vochtplekken, kieren, hang en sluitwerk, vuile ventilatieroosters en vuile rolluiken, zit je goed.

Houten dakkapel

Een dakkapel van hout vraagt over het algemeen veel meer onderhoud dan dakkapellen van kunststof. Naast het regelmatig schoonmaken met een lauwwarme doek en het controleren van het houtwerk, moet een houten dakkapel eens in de zoveel tijd een nieuwe verflaag krijgen. Deze verflaag beschermt het hout tegen rotting en zorgt ervoor dat het langer meegaat.

Je kan zien of je houten dakkapel een nieuwe verflaag nodig heeft als er blaasjes en/of scheurtjes op de verflaag gaan zitten. Als dit het geval is, is je dakkapel aan een schilderbeurt toe. Dit is een redelijk gevaarlijke klus, daarom wordt aangeraden om dit door een professional te laten doen.

Vind dé beste specialist voor dakkapellen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's