Isolatiewaarde kozijnen

1002

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor woningisolatie. Bij woningisolatie denken de meeste mensen aan spouwmuur-, dak-, vloer- en misschien ook aan buitengevel isolatie. Dit zijn echter niet de enige manieren voor het isoleren van een woning. Via kozijnen kan namelijk ook veel warmte verloren gaan. Hieronder lees je alles over de isolatiewaarde van de verschillende materialen bij kozijnen. Ook lees je welke factoren nog meer invloed hebben op de isolatiewaarde van kozijnen.

De materialen

Bij de aankoop van nieuwe kozijnen heb je de keuze uit verschillende materialen: hout, aluminium en kunststof. Hoe goed een kozijn isoleert, wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het kozijn isoleert.

Houten kozijnen

Houten kozijnen hebben met een gemiddelde U-waarde van 2.4 in principe een uitstekende isolatiewaarde. Houten kozijnen isoleren onder andere zo goed doordat ze hol zijn van binnen: stilstaande lucht in de kozijnen zorgt namelijk voor een hogere isolatiewaarde.

Aluminium kozijnen

Ondanks dat de gemiddelde isolatiewaarde van aluminium kozijnen iets lager is dan die van van hout, hebben ook aluminium kozijnen met een U-waarde van 2.6 een uitstekende isolatiewaarde. Uiteindelijk is het mogelijk om meer te besparen met aluminium kozijnen, aangezien ze een stuk langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.

Kunststof kozijnen

Van alle materialen waaruit gekozen kan worden, is dit het materiaal dat het beste isoleert. Ook kunststof kozijnen zijn hol van binnen. Meestal bestaan ze uit verschillende kamers met daarin stilstaande lucht. Mede hierdoor hebben kunststof kozijnen een gemiddelde isolatiewaarde van 1,8.

Vind dé beste specialist voor kozijnen en ontvang gratis offertes.

Beglazing

Het materiaal van kozijnen is belangrijk voor een goede isolatie, maar ook via het glas kan veel warmte verloren gaan. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een beglazing met een goede isolatiewaarde. Er zijn in principe twee opties als het gaat om beglazing waarmee een goede isolatiewaarde behaald kan worden.

HR++ glas

De eerste vorm van beglazing met een hoge isolatiewaarde is HR++ glas. Dit is in principe dubbel glas, maar dan met een metaallaagje (coating) en een isolerende laag tussen de glasplaten. Dit zorgt ervoor dat HR++ glas een hogere isolatiewaarde heeft dan normaal dubbel glas.

Triple glas

Een ander type beglazing dat erg goed isoleert is triple glas, ook wel HR+++ glas genoemd. Triple glas werkt in principe hetzelfde als HR++ glas, maar bestaat - zoals de naam al doet vermoeden - uit drie glasplaten. Ook triple glas heeft een laag coating en isolatie tussen de glasplaten. Triple glas isoleert een stuk beter dan HR++ glas, maar is wel duurder. Er mag zeker gezegd worden dat HR++ glas al bijzonder goed isoleert.

Vind dé beste specialist voor kozijnen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's