10 manieren om te besparen op woonkosten

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 16 december 2013, Geschatte leestijd: 2min

Je kunt vrij veel geld besparen op woonkosten. We hebben hier tien van de beste manieren om te besparen op wonen voor je op een rij gezet.


Goedkope energie

Goedkope energieleveranciers zijn gemiddeld zo’n 325 euro goedkoper dan traditionele aanbieders, volgens de NMa. Het eerste jaar kan de besparing zelfs oplopen tot 488 euro. Energieleveranciers stunten namelijk met actiekortingen waar je het eerste jaar van profiteert.


Huis kopen met NHG

Wanneer je een huis koopt met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) bespaar je zo’n 600 euro per jaar. Deze garantie biedt banken meer zekerheid waardoor zij een hypotheekrentekorting bieden die kan oplopen tot 0,6%. Voor een modaal huis levert dit tijdens de looptijd van de hypotheek 18.000 euro voordeel op.


Verlichting

Energiezuinige verlichting is goed voor het milieu en je portemonnee. Kies je voor spaarlampen of ledlampen in plaats van de oude gloeilampen dan bespaar je zo’n 65 euro per jaar. Spaarlampen zijn wel wat duurder in de aanschaf, maar de levensduur is veel langer waardoor de kosten per branduur veel lager zijn dan bij gloeilampen. Je verdient de kosten dan ook snel terug.

Hypotheekrente

De hypotheekrente verschillen tussen vergelijkbare hypotheken zijn groot. Vergelijk dan ook altijd eerst hypotheekrentes voordat je naar je bank of naar een hypotheekadviseur gaat. Zo weet je wat er te koop is. Onderzoek wijst uit dat je zo 380 euro per jaar op de hypotheekrente kunt besparen, met een uitschieter tot ruim 800 euro.


Thermostaat lager als het kan

Als je de thermostaat lager zet als je weggaat of gaat slapen bespaar je tot ongeveer honderd euro per jaar. Dit is een kleine moeite en het levert toch een leuke besparing op. De thermostaat een uur voordat je naar bed laag zetten merk je niets van en levert een extra besparing op.


Je huis beveiligen

Je huis beveiligen kost geld, maar daarmee verlaag je de kans op inbraak met 50% volgens de politie. Voor oude huizen met gedateerd hang en sluitwerk is dat zelfs 90%. Het heeft ook als voordeel dat je vaak tot 20% korting krijgt op de inboedelverzekering. Een goed alarmsysteem is dus sterk aan te raden.


Oude apparatuur vervangen

Koelkasten, tv’s en wasmachines zijn de laatste jaren veel energiezuiniger geworden. Apparatuur bijtijds vervangen is dan ook goed voor de energierekening.


Woonverzekering

Woonverzekeringen afsluiten via een bank is duur en kan via internet veel goedkoper. Het is verstandig een opstal- en inboedelverzekering bij één aanbieder af te sluiten. Doe je dat via internet dan bespaar je ongeveer honderd euro per jaar.


Adviseurs

Shoppen voor hypotheekadviseurs, makelaars en notarissen kan je veel geld opleveren. Deprijsverschillen zijn groot en een dure adviseur is niet perse beter.


Enkel glas vervangen door dubbel glas

Enkel glas vervangen door dubbel glas levert een jaarlijkse besparing op van 280 euro. Veel warmte verlaat het huis namelijk via de ramen en dubbel glas isoleert veel beter. De kosten van dubbel glas verdien je in twee jaar terug door een lagere energierekening.


Over de auteur

Jasper is redacteur van Geldreview.nl, de site die gebruikers helpt met geld besparen op rentes, verzekeringen en met bespaartips.