70 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor duurzaamheid

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 26 augustus 2016, Geschatte leestijd: 1min

Nederland moet steeds meer inzetten op duurzaamheid om de klimaatdoelstellingen van 2020 te kunnen behalen. We lopen namelijk al behoorlijk achter op onze buurlanden. Daarom stelt de overheid nu samen met gemeenten meer energiesubsidies beschikbaar.

Sinds 2016 is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen om de aanschaf van zonneboilers, waterpompen, biomassaketels en pelletkachels te stimuleren.

Belangrijkste subsidies

De bedragen verschillen per duurzaam product maar liggen tussen de 500 en 3.000 euro per jaar. De totaal vrijgemaakte subsidie voor 2016 bedraagt 70 miljoen euro.
Op dit moment zijn er het afgelopen half jaar ongeveer 7.800 aanvragen gedaan waardoor er nog veel budget beschikbaar is voor nieuwe aanvragen. Van deze subsidie kan zowel zakelijk als particulier gebruik gemaakt worden. Belangrijk om te weten is dat de aanvraag voor 31 december 2016 17:00 uur binnen moet zijn en dat de aanvragen op basis van binnenkomst worden behandeld. Mocht het subsidiebudget op zijn dan kun je wel alvast aanspraak maken op de subsidie voor de volgende 12 maanden.

Tip: Lees meer informatie over investeringssubsidie in duurzame energie.

Gemeenten stellen eigen subsidies

Naast dat de overheid een budget heeft vrijgemaakt voor deze duurzame maatregelen hebben de gemeenten hun eigen subsidieregeling opgesteld.
Een voorbeeld hiervan is de subsidieregeling groene daken en gevels waar onder andere in de gemeenten Utrecht en Amsterdam een beroep op gedaan kan worden. Groene daken en gevels zorgen ervoor dat de levensduur van het dak of de gevel langer wordt door de bescherming tegen het onvoorspelbare weer. Een ander groot voordeel van groene daken is dat het rendement van zonnepanelen toeneemt wanneer deze met elkaar gecombineerd worden.

Voor de aanschaf van zonnepanelen is er in Nederland geen landelijke subsidie beschikbaar maar kan wel de btw teruggevraagd worden. Daarnaast stellen verschillende gemeenten wel een duurzaamheidslening beschikbaar waarmee gemaakte kosten die vallen onder de duurzaamheidscriteria gedekt kunnen worden. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw gemeenten? De Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal helpt je op weg.

Gerelateerde artikelen