Aandachtspunten bij het overstappen van energieleverancier

Nahom Isaac
maandag 11 november 2013, Geschatte leestijd: 1min

Veel Nederlanders zijn huiverig om een overstap te maken naar een andere energieleverancier. Dat is zonde van de mogelijke besparing op je energierekening en bovendien onterecht, want overstappen is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit. Hieronder bespreken we enkele aandachtspunten waar op te letten als u wilt overstappen.

Let niet alleen op de prijs!

Uiteraard is prijs een belangrijke factor, maar staar je niet blind op alleen dit onderdeel. Let ook goed op bijvoorbeeld de contractduur. Wanneer je nog nooit een overstap hebt gemaakt, dan heb je op dit moment een contract voor onbepaalde duur. Dit kan ieder moment opgezegd worden met een opzegtermijn van 30 dagen. De meeste energiecontracten hebben een bepaalde duur. Zeg je dit voortijdig op, dan brengen de meeste energieleveranciers een opzegvergoeding in rekening.

Vaste en variabele energietarieven

Kijk bij het vergelijken van aanbieders ook goed of het vaste of variabele energietarieven betreft. Bij vaste tarieven verandert de prijs niet gedurende de contractperiode. Variabele energietarieven kunnen stijgen of dalen tijdens de looptijd van je contract. De ontwikkeling van de energieprijzen is lastig te voorspellen. Het is hierbij vooral een kwestie van de zekerheid die je wenst. Altijd je tarieven vastzetten is dus niet per definitie gunstig.

Lees de algemene voorwaarden

Neem ook eens een kijkje in de algemene voorwaarden van de leverancier waar u wellicht naar wilt overstappen. Deze kunnen per leverancier op sommige details verschillen (de voorwaarden gecontroleerd worden door de ACM op redelijkheid). Denk aan zaken als opzegging, kan dit per direct? Of krijg je direct een boete wanneer je een keer te laat betaalt. De meeste energie vergelijkingssites (zoals Energiesite.nl) hebben deze informatie overigens netjes op een rijtje staan in hun energievergelijkers.

Zoals je ziet hoeft prijs niet altijd leidend te zijn bij de overweging om over te stappen naar een andere energieleverancier. Gebruik dit in je voordeel en kijk ook wat je jaarlijks kunt besparen. Een gemiddeld huishouden bespaart enkele honderden euro’s op haar jaarlijkse energierekening.