Achterdeur van koopwoningen favoriet bij inbrekers

Dennis
Dennis van Es
donderdag 16 juni 2016, Geschatte leestijd: 2min

Bij koopwoningen komt 40% van de inbrekers via de achterdeur binnen, aldus de stichting Nationale Inbraakpreventie. De afgelopen vijf jaar hebben zij onderzoek gedaan naar de werkwijzen van inbrekers.

De meest gebruikte gereedschappen om de achterdeur open te breken zijn de koevoet en schroevendraaier. Deze worden in bijna de helft van alle gevallen gebruikt. Wanneer dat niet lukt wordt er een raam in of naast de achterdeur ingeslagen (15%) of wordt het slot van de deur opengebroken door de cilinder eruit te trekken (9%). Ook het raam op de benedenverdieping (28%) en voordeuren (22%) zijn bij inbrekers favoriet om een koopwoning binnen te dringen.


Koopappartementen

Bij koopappartementen gaan inbrekers vaak anders te werk dan bij koopwoningen. Hier wordt verreweg het meest de voordeur geforceerd. Ook hierbij wordt er vaak een koevoet of schroevendraaier gebruikt.

Overige manieren

Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, zijn er ook andere populaire manieren. ‘’Zoals het flipperen, waarbij een dief een hard stukje plastic of een bankpasje gebruikt om een deur die niet op slot is gedraaid te openen’’. Om deze inbraakmethodes te voorkomen, kan er een anti-inbraakstrip worden geplaatst. In de afgelopen drie jaar heeft het cilindertrekken veel populariteit gewonnen onder de inbrekers. Huiseigenaren kunnen dit voorkomen door een anti-kerntrekbeslag te monteren.

Inbraak voorkomen

Benieuwd wat je kunt doen om inbrekers buiten de deur te houden? Wij hebben de meest voorkomende inbraakmethoden op een rij gezet met tips wat je kunt doen ter preventie.

Kerntrekmethode: hierbij wordt er een geharde stalen schroef in de cilinder gedraaid. Vervolgens wordt de cilinder door middel van een zogenaamde kerntrekker uit het beslag getrokken. Om dit te voorkomen kun je een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging monteren.

Openbreken raam of deur: zoals de naam al zegt wordt hierbij een raam of deur opengebroken met een breekijzer of schroevendraaier. Je kunt dit voorkomen door een goed hang- en sluitwerk te laten plaatsen in stevige kozijnen.

Gaatjes boren in de stijl: er worden gaatjes geboord in de stijl zodat de raam- of deurboompjes opengemaakt kunnen worden. Raam- en deurboompjes die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn meestal voorzien van een slot, zodat de inbreker deze niet omhoog kan trekken.

Cilinderslot breken: met een tang wordt een cilinder die uitsteekt afgebroken. Door een veiligheidsbeslag te monteren zorg je ervoor dat de cilinder niet meer uitsteekt.

Inbraak via bovenlichtjes: bovenlichtjes zijn kleine raampjes boven een deur of groter draairaam. Door een barrièrestang te plaatsen verklein je de opening.


Wil je je huis beter beveiligen? Vraag via Solvari gratis offertes aan voor beveiligingsproducten!

Vraag gratis offertes aan voor beveiligingsproducten! »

Benieuwd hoe veilig jouw huis is? Doe de Inbraak Preventie Check!

Gerelateerde artikelen

woensdag 02 april 2014

Met een gerust hart weg van huis

donderdag 30 juni 2016

Klimaatplannen schieten tekort

donderdag 03 juli 2014

Salderingsregeling blijft bestaan