Besparen door middel van slim glas

Nahom Isaac
vrijdag 16 augustus 2013, Geschatte leestijd: 1min

Als de zon te fel schijnt is het gebruikelijk om de jaloezieën dicht te doen en de airconditioning op de hoogste stand te zetten. Binnen afzienbare tijd is dit waarschijnlijk niet meer nodig. Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Energie hebben namelijk iets uitgevonden waardoor airconditioning en binnenzonwering mogelijk tot het verleden behoren.

Het blokkeren van warmte en zonlicht

De wetenschappers hebben elektrochroom glas uitgevonden dat niet alleen zonlicht tegenhoudt, maar ook infrarood stralen blokkeert. Infrarood licht is voor het menselijk oog niet zichtbaar, maar is wel voelbaar in de vorm van warmte. Dit slimme glas kan zich aanpassen aan de sterkte van het zonlicht, waardoor het binnenshuis nooit te warm kan worden. Airconditioning is hierdoor niet of slechts in uitzonderlijke gevallen nodig. Elektrochroom glas is geen nieuwe uitvinding op zich, het blokkeren van warmte is echter een functie waarover dit glas nog niet beschikte. Op basis van een dun laagje dat op het glas wordt geplaatst wordt het zonlicht dat er op schijnt beïnvloed. Door middel van elektrische impulsen verandert de laag die aangebracht is op het glas van kleur waardoor deze in staat is warmte en zonlicht te blokkeren.

De wetenschappers verwachten dat het glas binnen afzienbare tijd beschikbaar zal zijn op de markt. Hoeveel tijd hier overheen gaat durven zij echter niet met zekerheid te zeggen.

Gerelateerde artikelen