China bereikt akkoord met Europa en voorkomt importheffing

Nahom Isaac
maandag 29 juli 2013, Geschatte leestijd: 1min

De spanningen die er een lange tijd waren tussen China en Europa omtrent de import van zonnepanelen zijn weer verdwenen. De partijen zijn samen tot een akkoord gekomen om een minimumprijs in te stellen op Chinese zonnepanelen die door Europese landen worden geïmporteerd.

Importheffing van 47,6% van de baan

Sinds 6 juli geldt er in Europa een importheffing op Chinese zonnepanelen van 11,8%. Vanaf eind augustus zou deze zelfs oplopen tot 47,6%. De reden voor deze importheffing is een besluit van de Europese Commissie waarin zij hebben beoordeeld dat China de zonnepanelen tegen dumpprijzen verkoopt op de Europese markt. Europese zonnepanelen fabrikanten konden niet concurreren met de lage prijzen van de Chinese zonnepanelen en gingen massaal failliet. Als maatregel heeft de Europese Commissie vervolgens een importheffing ingesteld.

China was niet te spreken over de ingevoerde importheffing en stelde vervolgens een importheffing in op enkele producten uit Europa. Enige tijd werd er zelfs gedreigd met een handelsoorlog. Beide partijen wilden dit graag voorkomen en daarom werd er naar een tussenoplossing gezocht.

Nieuwe afspraken over de import van Chinese zonnepanelen

Eurocommissaris Karel de Gucht heeft zaterdag 27 juli bekend gemaakt dat Europa en China een akkoord hebben bereikt waardoor de aankomende importheffing van 47,6% van de baan is. In het akkoord is een minimumprijs afgesproken voor de import van Chinese zonnepanelen. Het is nog niet bekend hoe hoog deze minimumprijs zal zijn. Naar verwachting zal deze een stuk lager uitvallen dan de geplande importheffing.

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »

Gerelateerde artikelen

maandag 18 augustus 2014

Proefslapen in uw droomhuis? Het kan!

maandag 01 september 2014

Huizenverkoop groeit nog steeds

vrijdag 15 augustus 2014

Wilt u voordeliger wonen?