Dakrenovatie: blaas nieuw leven in je dak

Nahom Isaac
dinsdag 25 februari 2014, Geschatte leestijd: 2min

Het dak van je woning heeft een belangrijkere functie dan je denkt. Het beschermt je woning niet alleen tegen alle weersomstandigheden. Een goed uitgevoerde dakrenovatie zorgt voor een extra isolatie. Daardoor verhoogt niet alleen je woon- en leefcomfort maar zal je energiefactuur drastisch verlagen. Voor een grondige dakrenovatie heb je de keuze tussen heel wat materialen en mogelijkheden.

Het dak volledig vernieuwen of gedeeltelijk renoveren?

Is de dakbedekking van je woning nog in relatief goede staat? Dan kan je kiezen voor gedeeltelijke vernieuwing en enkel die dakpannen vervangen die écht in slechte staat zijn. Wanneer er draagbalken rot zijn kunnen deze ook plaatselijk vernieuwd worden. Laat de beoordeling van je dakbedekking over aan een vakman. Na enige tijd worden vooral ongeglazuurde dakpannen poreus en dat is met het blote oog niet altijd zichtbaar. Poreuze dakpannen kunnen lekken veroorzaken en opvriezen tijdens de winter. Je dak renoveren pak je dus liever grondig aan!

Vergeet het onderdak niet

Oudere woningen beschikken meestal niet over een onderdak. Dat onderdak is nochtans erg belangrijk voor een goede afwatering. Ga je het dak renoveren, dan doe je er goed aan meteen ook een onderdak te plaatsen. Zo ben je zeker van een waterdichte afwerking en kan je elk type isolatie aanbrengen gaande van glaswol tot PUR-isolatie.

Soorten dakbedekking

Na verloop van tijd moet je elk type dakbedekking vervangen. Bij zo'n dak renovatie heb je de keuze tussen verschillende materialen. Zorg er voor dat wanneer je kiest voor een ander materiaal dan je oorspronkelijke dakbedekking, die zowel past de stijl van je woning als bij de woonomgeving. Je kan daarvoor kiezen tussen dakpannen, leisteen, schaliën, stro en riet, metalen, zoals zink, koper en lood, teer- en asfaltproducten, allerlei kunststofmaterialen en zelfs glas. Om gezondheidsredenen mag je geen leien van asbestcement meer gebruiken. Een type dakbedekking kiezen gebeurt best ook in functie van je budget. Bakstenen in beton zijn vaak tot de helft goedkoper dan deze in keramiek.

Nieuwe dakbedekking

Je dak renoveren met nieuwe dakbedekking hangt in belangrijke mate van de dakstructuur af. Die moet immers in staat zijn de nieuwe dakbedekking te dragen. Kies dus steeds voor dakbedekking die maximal even zwaar is als de voorafgaande dakbekleding. Wanneer je oude dakpannen hergebruikt moet je goed opletten dat deze niet poreus zijn. Poreuze dakpannen doen meer kwaad dan goed en kunnen in sneltempo afbrokkelen.

Dak renoveren met roofing

Je dak renoveren met roofing is eveneens mogelijk. Daar komen vooral platte daken voor in aanmerking. Bij dakrenovatie met roofing moet je de bestaande shingles niet afbreken, maar bedekken met een roofing laag. Zo blijft je woning ook tijdens de renovatiewerken beschermt tegen alle weersomstandigheden, en dat is beslist een voordeel. Aan dakrenovatie met roofing zijn ook nadelen verbonden. Eventuele gebreken en/of schade aan je oorspronkelijk dak worden verborgen. Deze kunnen verergeren en extra schade veroorzaken.

Isoleer je dak

Tegelijk met het vernieuwen van je dak kun je het best ook meteen isoleren. Bij gebruik van speciaal isolerende dak panelen wordt je woning heel wat energiezuiniger waardoor je op relatief korte tijd deze investering zal terug verdienen. en doet je in korte tijd je dakisolatie terug verdienen. Dankzij tal van overheidspremies, en financiële tegemoetkomingen van meeste netbeheerders kun je dakisolatie bijna gratis uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

dinsdag 23 december 2014

Koopwoningen wederom duurder

donderdag 24 april 2014

Zonne-energie is razend populair

woensdag 05 november 2014

Aantal hypotheekaanvragen blijft stijgen