De slimme meter en meer tips voor bewust energieverbruik

Nahom Isaac
dinsdag 01 april 2014, Geschatte leestijd: 2min

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gezegd dat alle huishoudens en bedrijven over zes jaar voorzien moeten zijn van een nieuwe digitale elektriciteits- en gasmeter. De uitrol van de slimme meters begint op 1 januari 2015.

Met de slimme meter kunnen consumenten zien hoeveel gas en elektriciteit ze verbruiken. Op die manier kunnen ze het verbruik in de gaten houden en worden ze zich daar ook bewuster van. Door te zien hoeveel energie je ergens mee verbruikt, wordt het ook makkelijker om energie én daarmee geld te besparen.

De slimme meter werd sinds 2012 getest en is geëvalueerd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zien geen belemmeringen om de slimme meter landelijk in te voeren.

Om u bewuster te maken van uw energieverbruik en hoe u energie kunt besparen én opwekken, heeft Solvari een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

1. Met stip op één: zonnepanelen. Genieten van de zon doet u natuurlijk lekker buiten. Maar hoe fijn is het als uw portemonnee meegeniet? Met het installeren van zonnepanelen kunt u profiteren van 20 jaar gratis stroom! U kunt zelfs verdienen aan uw zonnepanelen. Als u meer energie opwekt dan u verbruikt, kunt u terugleveren aan de energieleverancier. Daarnaast draagt u bij aan een beter milieu.

2. Ook isolatie zorgt ervoor dat u veel energie bespaart. Hierbij kunt u denken aan het isoleren van de vloer of spouwmuren. Wist u dat het isolatie ook bij warm weer heel fijn is? Bij warm weer houdt isolatie uw huis namelijk langer lekker koel!

3. Zijn de kozijnen die u nu heeft eigenlijk niet helemaal uw smaak? Nieuwe kunststof kozijnen zijn in alle kleuren beschikbaar, dus u kunt nu kiezen voor kozijnen die helemaal bij uw woning passen. Maar het gaat niet alleen om uiterlijk: kunststof kozijnen isoleren ook nog eens heel erg goed. Daarnaast hebben ze bijna geen onderhoud nodig, zijn ze vaak brandvertragend en wordt de kans op inbraak flink verkleind.

4. Gaat u verhuizen en moet uw woning nog gebouwd worden? Denk dan eens aan een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Er kan warmte opgenomen worden uit de lucht, water of grond en daarna wordt de warmte in een ruimte of het verwarmingssysteem gepompt. Zo verwarmt u uw huis duurzaam én bespaart u tot wel 70% op de stookkosten.

Gerelateerde artikelen