De veelzijdigheid van purschuim

Nahom Isaac
maandag 16 december 2013, Geschatte leestijd: 2min

Purschuim kent vele toepassingen, hoe maak je er optimaal gebruik van?

Purschuim, voluit polyurethaan, is een chemische samenstelling die voornamelijk bekend is als isolatieproduct. De samenstelling kan leiden tot een hard product of een zacht product. Dat is ook de reden dat je purschuim vaker tegenkomt dan je in eerste instantie zou denken. Naast het isoleren van naden en kieren kun je het aantreffen als kussenvulling, matrasvulling, kleding, houtlijm en nog veel meer producten.

Veel mensen hebben wel eens met purschuim gewerkt. Om ruimten te dichten en kieren tochtvrij te maken. Het is tevens een product wat bestendig is tegen vocht, koude of warmte. Eenmaal uitgehard kun je hier jaren mee vooruit. Een bijkomstigheid is dat het schuim flink kan uitzetten. Dit kan de nodige problemen bij de verwerking geven. De samenstelling van het schuim bepaalt het uiteindelijke uitzettingsvermogen. Hierin is het merk van het schuim bepalend. Experimenteer eerst met schuim wat je niet kent, dit voorkomt schade aan de constructie.

Verwerking van purschuim, let op wat je doet!

Zoals gezegd is de samenstelling van purschuim een chemische. Uit onderzoek van het TNO blijkt dat Purschuim voor 100% veilig is bij goed gebruik, omdat het om een chemische stof gaat in het toch aan te raden maatregelen te nemen bij de verwerking van purschuim. Zorg er ten alle tijden voor dat er geen direct contact met de huid kan ontstaan. Draag beschermende kleding tijdens de klus. Werk in een goed geventileerde ruimte (er komen immers gassen vrij) en zorg dat het schuim goed kan uitharden. Dit draagt allemaal bij aan een optimale verwerking om het isolerend vermogen van je huis bijvoorbeeld te verhogen.

Iedereen weet dat een hoger isolerend vermogen kosten kan besparen op je energierekening. Om er helemaal zeker van te zijn dat de klus op een goede manier wordt uitgevoerd is het verstandig om een specialist aan te nemen op het gebied van Purschuim isolatie. Uw woning zal op een veilige manier optimaal geïsoleerd worden.

Ideale klussen om te werken met purschuim.

Niet elke klus is geschikt om te doen met purschuim. Welke dat wel zijn, zijn onder andere:

  • Opvullen van loze ruimte tussen kozijn(en) en muren
  • Afdichten van tochtgaten in huis
  • Kieren tussen andere isolatiematerialen afdichten
  • Het opvullen van plekken in muren waar oude leidingen hebben gelopen

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk met het schuim. Er zijn zelfs kunstenaars die zweren bij het gebruik van het schuim. Zij kunnen er van alles mee maken. Ook heeft het schuim een groot drijvend vermogen daar kun je ook leuke dingen mee doen. Zoals je leest zijn er diverse mogelijkheden om aan de slag te gaan met purschuim.

Gerelateerde artikelen