Dit moet je weten over het afsluiten van een hypotheek in 2018

Lisanne
Lisanne van Schaik
woensdag 11 april 2018, Geschatte leestijd: 2min

Vanaf 2018 gelden er nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek. Dit komt omdat de leen- en inkomensnormen zijn veranderd. Zo is het bedrag dat je mag lenen ten opzichte van de woningwaarde veranderd. Ook het bedrag dat je mag lenen op basis van je inkomen wijzigt. Daarnaast wordt de NHG-regelgeving soepeler. Wil je in 2018 een huis kopen? In dit nieuwsbericht kom je erachter wat deze wijzigingen voor jou betekenen.

Makkelijker te kiezen

De manier waarop je de hypotheek aflost heet de hypotheekvorm. Van deze hypotheekvormen bestonden er erg veel en hierdoor was het lastig om de juiste te kiezen. Maar de hypotheekvormen zijn simpeler gemaakt, waardoor het aanbod overzichtelijker geworden is. Hierdoor kun je als potentiële huizenkoper nu ook zelf je hypotheek afsluiten wat vaak voordeliger is dan via een hypotheekadviseur.

Maximale hypotheek verlaagd

Eén van de pijlers waarop de maximale hypotheek berekend wordt is de woningwaarde. In 2017 kon je maximaal 101% van de woningwaarde lenen. In 2018 daalt dit naar 100%. Dit houdt in dat je hypotheekbedrag niet hoger mag zijn dan de woningwaarde.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Wanneer je samen met je partner een huis wil kopen, hoeven jullie inkomens even niet even zwaar mee te wegen. Dit is om te voorkomen dat je in de problemen komt als iemand zonder inkomen komt te zitten. De NHG-kostengrens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Door de prijsstijging op de huizenmarkt ligt de huidige NHG-grens nu onder het gemiddelde. Vanaf 2018 stijgt deze grens dan ook van €245.000 naar €265.000.

Meer hypotheek voor energiezuinige woningen

Voor een huis dat evenveel energie opwekt als dat het verbruikt kun je tot €25.000 extra lenen. Wil je je toekomstige huis energiezuiniger maken? Dan kun je tot €9.000 extra krijgen bij je hypotheek.

Een belangrijke financiële beslissing

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke financiële beslissing. Je hebt hiervoor ook zeker enige kennis van hypotheken nodig. Ook is het van belang dat je inzicht hebt in je persoonlijke financiële situatie en rekening houdt met mogelijke risico’s in de toekomst.

Advies van een onafhankelijke adviseur

Mocht je het nu niet zien zitten om deze beslissing alleen te maken, dan kun je contact opnemen met Finzie. Finzie geeft onafhankelijk hypotheekadvies. De eerste stap is het analyseren van je persoonlijke situatie. Hierin kijkt een adviseur naar je kennis over mogelijke financiële oplossingen, wat je betalingsbereidheid is en hoeveel risico je wil nemen. Je persoonlijke situatie is belangrijk om je een zo goed mogelijk financieel advies te geven. Stap twee is het zoeken naar een financiële oplossing die aansluit op jouw situatie en wensen. De adviseur vergelijkt een groot aantal hypotheken en verzekeringen met elkaar om voor jou de beste match te vinden. Zodra deze match gevonden is en je een keuze hebt gemaakt, regelt Finzie voor jou de contracten. Benieuwd wat Finzie voor jou kan betekenen?