'Doodziek door isolatie met purschuim'

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 11 december 2017, Geschatte leestijd: 2min

Zondag 10 december was in een uitzending van Stegeman op de Bres te zien dat een man uit Vriezenveen zegt dat hij en zijn gezin doodziek zijn geworden nadat hun huis totaal werd geïsoleerd met purschuim. Pur is één van de beste isolatiematerialen en als het goed gebeurt, hoef je absoluut niet bang te zijn ziek te worden. Hier lees je er meer over.

Het gezin denkt ziek te zijn geworden doordat ze allergisch zijn voor isocyanaat, na contact met Meldpunt Purslachtoffers. Het bedrijf dat hun plafonds, wanden en kruipruimte met pur isoleerde, zou grote fouten hebben gemaakt. De bewoners waren gewoon thuis tijdens de klus en er zou niet goed geventileerd zijn. Volgens Meldpunt Purslachtoffers zijn er 250 gezinnen in Nederland die hetzelfde ervaren als dit gezin. Maar is je huis isoleren met pur per definitie gevaarlijk?

Risico's verwaarloosbaar volgens Kennisplatform Gespoten Purschuim

Kennisplatform Gespoten Purschuim schrijft op hun website dat de risico's van isoleren met pur 'verwaarloosbaar' zijn. Houd er rekening mee dat je het huis verlaat tijdens het uitvoeren van de isolatieklus en dat je pas twee uur nadat je huis geïsoleerd is weer terugkeert. Door niet thuis aanwezig te zijn tijdens de klus, voorkom je dat je in contact komt met stoffen die incidenteel vrijkomen in leefruimtes als het purschuim wordt aangebracht.

"Is gespoten purschuim veilig?"

Gespoten purschuim wordt vooral gebruikt in kruipruimtes om de vloer goed te isoleren. Pur (voluit polyurethaan) is het isolatieproduct dat voor vloerisolatie de hoogste isolatiewaarde heeft en veel voordelen heeft ten opzichte van alternatieve isolatieproducten. Pur is naadloos te verwerken, dicht alle kieren en laat geen vocht door. Het materiaal gebruiken isolatiespecialisten al 30 jaar om kruipruimtes te isoleren en deze manier van pur toepassen is al meer dan 20 jaar gecertificeerd door de onafhankelijke en geaccrediteerde certificatieorganisaties SKG-IKOB en Insula Certificatie.

Let op: belangrijk is dus dat je kiest voor gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven zijn goed opgeleid en door middel van inspecties wordt erop toegezien dat gespoten purschuim op de juiste manier wordt aangebracht. Voorbeelden van gecertificeerde bedrijven die je vindt via Solvari zijn: 
Isolatie.com
Isolatietechniek Best
Duits Isolatie
Van de Bunt Isolatietechniek
Isolatiespecialist.nl
Isocoat-isolatie

Is gespoten purschuim per se onveilig als het niet volgens de geldende regels wordt toegepast?

Nee, dat hoeft niet het geval te zijn. Ook dan kan het goed aangebracht zijn en veilig zijn. Heb je het idee dat het bij jou niet goed is gegaan en dat je ziek bent geworden door pur? Dan kan je contact opnemen met je lokale GGD.

Meer informatie over isoleren met purschuim?

Wil je meer informatie of ben jij ook slachtoffer geworden van verkeerd gebruik van pur? Meld je dan bij Stichting Meldpunt Purslachtoffers. Zij lichten je graag voor. Wil je een onderzoek lezen van onderzoeksinstituut TNO dat gaat over veilig gebruik van pur? Dat kan hier. Onderzoeksbureau RPS bevestigde in 2014 de bevindingen van TNO.