Duidelijkheid omtrent importheffing Chinese zonnepanelen

Nahom Isaac
maandag 02 december 2013, Geschatte leestijd: 1min

Op 2 december van 2013 heeft de EU besloten om de importheffing op Chinese zonnepanelen alsnog door te voeren. Deze zal op 6 december ingaan en zal voor een periode van 2 jaar gelden.

Een jaar vol schommelingen

De zonnepanelensector is het grootste gedeelte van 2013 in de ban geweest van de importheffing op Chinese zonnepanelen. Deze werd in het voorjaar aangekondigd vanwege oneerlijke concurrentie. Echter was nog niet bekend wat de hoogte van de importheffing zou zijn en wanneer deze in zou gaan. In juni besloot de EU om een tijdelijke heffing in te voeren van 11,8% (eerste 2 maanden) en 47,6% (4 maanden). Na hevige onderhandelingen met China zijn de importheffingen eind juli weer ingetrokken en vervangen door minimumprijzen en een importquota.

Deze regeling werkt blijkbaar niet naar wens. De EU heeft op 2 december (2013) namelijk besloten dat de importheffing op Chinese zonnepanelen op 6 december weer zijn terugkeer maakt. De importheffing zal voor een periode van 2 jaar gaan gelden.

Beperkte gevolgen

Deze beslissing zal minder gevolgen hebben dan deze in het begin van het jaar zou hebben gehad. Een groot deel van de zonnepanelen installateurs is namelijk al overgestapt op zonnepanelen die geïmporteerd zijn uit andere landen dan China. De consument zal dus weinig merken van de aankomende importheffing.

Zonnepanelen offertes vergelijken

Om er zeker van te zijn dat zonnepanelen tegen de scherpste prijs worden geïnstalleerd kunnen consumenten gebruik maken van de dienst van Solvari. Door gratis en vrijblijvend tot 5 zonnepanelen offertes te vergelijken weet je als consument zeker dat je niet meer betaalt dan nodig is.

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »